“Tesla, portret medju maskama”, Gradski Magazin

“Tesla, portret medju maskama”

Nastavak turneje povodom američkog izdanja romana Tesla, portret među maskama. Pištalov uspeh u Čikagu…

U četvrtak 12. februara Vladimir Pištalo je predstavio američko izdanje svog romana Tesla, portret među maskama u jednoj od najpoznatijih knjižara u Americi, Seminary Coop, na kampusu Univerziteta Čikaga.

Sledećeg dana, u petak uveče, u Teslinoj sobi Srpsko- Američkog Muzeja Sv. Sava (SAMS), održano je još jedno književno veče. Večeri su prisustvovali Generalni Konzul Republike Srbije Dejan Radulović, Vicekonzul Milenko Špica, Predsednik Muzeja Sveti Sava, dr Živojin Pavlović, profesori i studenti univerziteta, ugledni prdstavnici srpske zajednice u Čikagu, te mnogi drugi ljubitelji knjige. Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i temperaturi ispod 10 stepeni celzujisa o ovom “vetrovitom gradu,” publika je napunila i knjižaru i salu muzeja i srdačno pozdravila Pištalovo delo.

Pisca je na obe večeri predstavila Nada Petković, dugogodišnji predavač našeg jezika i kulture na katerdri za Slovenske jezike i literature Univerziteta Čikaga. Profesorka Petković je započela predstavljanje Pištalovog romana sećanjem na davnu posetu Nobelovca Isaka Baševisa Singera jednom američkom univerzitetu u državi Ilinois. Upitan kako bi definisao svrhu književnosti, Singer je ponovio jednostavan odgovor: “svrha književnosti je da zabavi i pouči čitaoca.“ U Pištalovoj prozi, primetila je profesorka Petković, teško je reći gde prestaje jedno i gde počinje drugo. “U poslednjih nekoliko decenija – zaključila je Petković srpska proza je izgubila mnoge od svojih velikih majstora: Kiša, Pekića, Pavića, Crnjanskog… To budi anksioznost i melanholiju za slavnom prošlošću. Međutim, kraj dvadesetog veka darovao nam je isto toliko novih talenata dostojnih slične slave.  Večeras smo se ovde okupili da proslavimo Vladimira Pištala i engleski prevod njegovog kultnog romana Tesla, Portret medju maskama.

Za početak svol izlaganja, Pištalo je odabrao da pročita poglavlje u kome Tesla obasjava Svetsku Izložbu u Čikagu 1893. godine. Taj događaj koji je označio obred prelaza amerike iz ruralne zajednice u urbano društvo koje je “strah od novine potiskivalo oduševljenje.”  Pisac je objasnio da je ovaj dogadjaj  inspirisao američkog pisca WE Bauma da napiše  roman Čarobnjak iz Oza, pri čemu je pravi čarobnjak iz Oza bio veliki srpski naučnik Nikola Tesla.  Između predavanja Pištalo je dao intervju ekipi filmske produkcije “Život je San” koja, u saradnji sa  SAMS-om, a uz pomoć Vlade Srbije snima film o istoriji srpske emigracije u Severnoj  Americi.  Kako je čikaška publika reagovala na Pištalovog Teslu najbolje svedoči činjenica da su na obe večeri prodate sve knjige a mnogi čitaoci su ostali bez željenog primerka.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!, Gradski Magazin

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!

Odbojkaši oduševljeni napustili Banju – Muška seniorska reprezentacija Kine pripremala se u Vrnjačkoj Banji za 20. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin