nosorog, Težak dan za bele nosorog-e, Gradski Magazin

Težak dan za bele nosorog-e

U privatnom rezervatu u centralnoj Keniji danas je uginuo beli nosorog Suni, prvi na svetu i jedan od svega četiri koji su ikada rođeni u zarobljeništvu. Ostalo ih je još svega šest. Beli nosorozi krenuli su mračnom stranom kojom su nekada hodili mamuti.

Rođen u češkom safari vrtu Zoo Dvur Kralove 1980. godine, istovremeno je bio poslednji mužjak koji je mogao da se uključi u pokušaj očuvanja te gotovo nestale životinjske vrste. “Veterinari u rezervatu našli su ga mrtvog u petak ujutru, isključili su prvo antraks ali ni nakon autopsije nije još sasvim jasno zašto je uginuo. Možda prirodnom smrću. Njegov otac Saut uginuo je u vrtu Dvur Kralove takođe u 34. godini, prirodno”, kazao je danas koordinator uzgoja nosoroga u tom češkom safari parku Jan Stejskal. Beli severni afrički nosorozi (Ceratotherium simum cottoni) su gotovo izumrla životinjska vrsta, pošto se sada nakon Sunijevog uginića pouzdano se zna za još samo šest jedinki – tri u Keniji u rezervatu, od kojih su dve ženke, jedna ženka je u Češkoj a u SAD u Zoo vrtu u San Dijegu živi i jedan stari par. U Keniji su bele nosoroge pomno čuvali od lovokradica i veterinari su isključili mogućnost da je gramzivost trgovaca sa slonovačom i rogovima nosoroga uzrok Sunijeve smrti.

Safari park Dvur Kralove je u Keniju prevezao krajem 2009. godine četiri od poslenjih pet svojih belih nosoroga zato što u zoovrtu posle svetskog unikata odgoja četiri mladunčeta više nisu hteli da se pare a prevoz u slobodnu prirodu u oblasti gde bi možda mogle da se nalaze i neke poslednje jedinke u divljni činio se kao poslednja šansa. Ta odluka i način na koji su prevezeni naišla je na žestoke kritike javnosti, zoologa i ostalih zoo vrtova tako da je 2012. godine Zoo vrt Dvur Kralove isključen iz Svetske asocijacije zooloških vrtova zbog kršenja etičkih normi pri izvozu životinja u inostranstvo. Podvrsta je posle smrti Sunija osuđena na pokušaj veštačke oplodnje.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin