Warning: getimagesize(https://gradskimagazin.rs/wp-content/uploads/2014/12/Rhinocéros_blanc_JHE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/plugins/blog2social/includes/Meta.php on line 215
Težak dan za bele nosorog-e
Najnovije Vesti
nosorog, Težak dan za bele nosorog-e, Gradski Magazin

Težak dan za bele nosorog-e

U privatnom rezervatu u centralnoj Keniji danas je uginuo beli nosorog Suni, prvi na svetu i jedan od svega četiri koji su ikada rođeni u zarobljeništvu. Ostalo ih je još svega šest. Beli nosorozi krenuli su mračnom stranom kojom su nekada hodili mamuti.

Rođen u češkom safari vrtu Zoo Dvur Kralove 1980. godine, istovremeno je bio poslednji mužjak koji je mogao da se uključi u pokušaj očuvanja te gotovo nestale životinjske vrste. “Veterinari u rezervatu našli su ga mrtvog u petak ujutru, isključili su prvo antraks ali ni nakon autopsije nije još sasvim jasno zašto je uginuo. Možda prirodnom smrću. Njegov otac Saut uginuo je u vrtu Dvur Kralove takođe u 34. godini, prirodno”, kazao je danas koordinator uzgoja nosoroga u tom češkom safari parku Jan Stejskal. Beli severni afrički nosorozi (Ceratotherium simum cottoni) su gotovo izumrla životinjska vrsta, pošto se sada nakon Sunijevog uginića pouzdano se zna za još samo šest jedinki – tri u Keniji u rezervatu, od kojih su dve ženke, jedna ženka je u Češkoj a u SAD u Zoo vrtu u San Dijegu živi i jedan stari par. U Keniji su bele nosoroge pomno čuvali od lovokradica i veterinari su isključili mogućnost da je gramzivost trgovaca sa slonovačom i rogovima nosoroga uzrok Sunijeve smrti.

Safari park Dvur Kralove je u Keniju prevezao krajem 2009. godine četiri od poslenjih pet svojih belih nosoroga zato što u zoovrtu posle svetskog unikata odgoja četiri mladunčeta više nisu hteli da se pare a prevoz u slobodnu prirodu u oblasti gde bi možda mogle da se nalaze i neke poslednje jedinke u divljni činio se kao poslednja šansa. Ta odluka i način na koji su prevezeni naišla je na žestoke kritike javnosti, zoologa i ostalih zoo vrtova tako da je 2012. godine Zoo vrt Dvur Kralove isključen iz Svetske asocijacije zooloških vrtova zbog kršenja etičkih normi pri izvozu životinja u inostranstvo. Podvrsta je posle smrti Sunija osuđena na pokušaj veštačke oplodnje.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Crne Gore, Postoje četiri načina da dođete do Crne Gore, a evo koji je najbolji od njih!, Gradski Magazin

Postoje četiri načina da dođete do Crne Gore, a evo koji je najbolji od njih!

Vodič kako stići do mora. Crna Gora je u subotu u ponoć otvorila granice za …

testiranje na korona virus, Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev, Gradski Magazin

Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev

 S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranje na korona virus u proteklih nekoliko dana, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.