„Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama, Gradski Magazin

„Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

Mnogo je crtanih filmova koji su svojom jedinstvenošću obeležili odrastanje brojnih generacija, ali „Tom i Džeri“ svrstavamo u kultne „crtaće“ koji i danas mame osmeh na lice.

Detinjstvo su nam ulepšavali svojim avanturama. U večitom sukobu i zamkama koje su nas zasmejavale tokom najbezbrižnijih dana, junaci ovog crtanog filma su na neponovljiv način prikazali odnos izmedju dve životinje – mačke i miša.

Na današnji dan, godine 1940. premijerno je prikazana prva epizoda pod nazivom „Maca je dobila otkaz“ (“Puss Gets the Boot”). To je prva epizoda koja je trajala duže od devet minuta. Danas najpoznatiji mačak – tada se zvao Džasper, a miš Džinks. Kasnije su im imena promenjena, kao i sam naziv crtanog filma, a tako je ostalo do danas – “Tom i Džeri”.

„Tom i Džeri“, „Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama, Gradski Magazin
Tom i Džeri, srećan vam rodjendan!

Kompanija “Metro Goldvin Mejer” je tvorac 114 crtanih filmova o urnebesnoj i nemogućoj misiji Toma da uhvati svoj plen – Džerija. Ukupno sedam je dobilo oskara za najbolji animirani film. Danas imamo veliki broj interesantnih video igara, kao i stripova, inspirisanih junacima ovog animiranog filma.
Njihova legendarna borba delila je publiku na one koje su bili na strani slabijeg i na one koji su uživali u Džerijevom nezaboravnom nadmudrivanju, pa je u javnosti procurila vest da je jedan od najvatrenijih fanova ovog animiranog filma nudio milione dolara za samo jednu epizodu u kojoj Tom pobedjuje Džerija.

http://https://www.youtube.com/watch?v=JddT2ZC9K1o

Omiljeni crtani junaci su optuživani i za širenje rasnog stereotipa. Naime, afroamerička glumica Vupi Goldberg je podstakla ovu temu rekavši da “Mammy Two Shoes” – crnkinja služavka kojoj se vidi samo donji deo tela, predstavlja material za jeftine šale. Naravno, posle toga su pokrenute različite spekulacije, kako o rasnim predrasudama, tako i o predrasudama o poslu služavke.

Medjutim, do danas nije poljuljana slava koju su još pre 75 godina stekli ovi planetarno poznati junaci koji čine neizostavan deo svakodnevnice dece, a moramo priznati da i mnogi odrasli uživaju u Tomovim i Džerijevim igrarijama.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin