„Tom i Džeri“, „Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama, Gradski Magazin

„Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

Mnogo je crtanih filmova koji su svojom jedinstvenošću obeležili odrastanje brojnih generacija, ali „Tom i Džeri“ svrstavamo u kultne „crtaće“ koji i danas mame osmeh na lice.

Detinjstvo su nam ulepšavali svojim avanturama. U večitom sukobu i zamkama koje su nas zasmejavale tokom najbezbrižnijih dana, junaci ovog crtanog filma su na neponovljiv način prikazali odnos izmedju dve životinje – mačke i miša.

Na današnji dan, godine 1940. premijerno je prikazana prva epizoda pod nazivom „Maca je dobila otkaz“ (“Puss Gets the Boot”). To je prva epizoda koja je trajala duže od devet minuta. Danas najpoznatiji mačak – tada se zvao Džasper, a miš Džinks. Kasnije su im imena promenjena, kao i sam naziv crtanog filma, a tako je ostalo do danas – “Tom i Džeri”.

„Tom i Džeri“, „Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama, Gradski Magazin
Tom i Džeri, srećan vam rodjendan!

Kompanija “Metro Goldvin Mejer” je tvorac 114 crtanih filmova o urnebesnoj i nemogućoj misiji Toma da uhvati svoj plen – Džerija. Ukupno sedam je dobilo oskara za najbolji animirani film. Danas imamo veliki broj interesantnih video igara, kao i stripova, inspirisanih junacima ovog animiranog filma.
Njihova legendarna borba delila je publiku na one koje su bili na strani slabijeg i na one koji su uživali u Džerijevom nezaboravnom nadmudrivanju, pa je u javnosti procurila vest da je jedan od najvatrenijih fanova ovog animiranog filma nudio milione dolara za samo jednu epizodu u kojoj Tom pobedjuje Džerija.

http://https://www.youtube.com/watch?v=JddT2ZC9K1o

Omiljeni crtani junaci su optuživani i za širenje rasnog stereotipa. Naime, afroamerička glumica Vupi Goldberg je podstakla ovu temu rekavši da “Mammy Two Shoes” – crnkinja služavka kojoj se vidi samo donji deo tela, predstavlja material za jeftine šale. Naravno, posle toga su pokrenute različite spekulacije, kako o rasnim predrasudama, tako i o predrasudama o poslu služavke.

Medjutim, do danas nije poljuljana slava koju su još pre 75 godina stekli ovi planetarno poznati junaci koji čine neizostavan deo svakodnevnice dece, a moramo priznati da i mnogi odrasli uživaju u Tomovim i Džerijevim igrarijama.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin