Pečeno prase na ražnju
Pečeno prase na ražnju, je kultni statusni simbol svakog pravog domaćina na Balkanu. Nema slave i proslave bez pečenog praseta ili jagnjeta. Ukus pečene prasetine, ne može da se poredi ni sa jednim drugim ukusom. Važno je samo da pečeno prase ne bude masno i kad se dobro prohladi uz kupus i hladno pivo, uživanje je zagarantovano.
Potrebni sastojci za 12 osobe:
Očišćeno prase od 15 do 20 kg
2 manja očišćena pileta
5 dcl ulja
200 g suve slanine
1 flaša piva
100 g kukuruznog brašna
150 g soli
10 g bibera
2 kašike začina od sušenog povrća
Priprema:
Operite i prosušite prase. Piliće takođe operite i prosušite, utrljajte začin od sušenog povrća, pobiberite i posolite. U svako pile stavite po komad suve slanine od 100 g. Oba pileta stavite u trbušnu duplju praseta, koju predhodno usolite i namažite uljem. Zakačite žicom kožu na trbuhu da pilići ne bi ispali. Celo prase spolja premažite solju i uljem. Nataknite prase na ražanj. Najbolje je peći prase na suvoj vinovoj lozi.
Prase treba peći najmanje 3 sata. Stalno ga okrećite i povremeno mažite mešavinom ulja i bibera.
Uobičajeno je da se na dugačak štap zaveže jedna čista krpica kojom se maže prase kao četkom. Na deset minuta pre nego što ćete prase skinuti sa ražnja pospite ga pivom i kukuruznum brašnom kako bi prase bilo reš počeno. Prase prvo malo prohladite, pa ga onda secite, a piliće služite kao poseban specijalitet. Pečeno prase na ražnju poslužite uz kupus ili drugu sezonsku salatu, naravno može i uz turšiju ako je zimski period. Pečeno prase na ražnju, može da se služi uz različite vrste pića, ali najbolje ide uz hladno pivo.
Ren
Ren očistiti od spoljne kore i iseckati na kolutiće ako imate ovakav dodatak za mikser. Ako na vašem multipraktiku postoji dodatak sa ovakvim rupicama za rotirajući disk (dodatak za struganje: sira, morskog oraščeta, kokosa…), onda ga nije potrebno seckati. Uključiti aparat i uzivati u struganju rena. Istrugan ren se sipa u tegle, doda kašičica šećera i nalije alkoholnim sirćetom. Potrebno je brzo izmešati i poravnjati pa odmah zatvoriti tegle. Čuvati na mračnom mestu na sobnoj temperaturi. Ovako strugan ren manje gubi od jačine jer se čitav postupak odvija u zatvorenom, a nema ni suza, ujedno se praskasto istruže pa se izvuče maksimum.
Sarma
Sastojci:
Broj osoba:6 osoba
1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
1 kg mešanog mlevenog mesa
2-3 kašike seckane slanine i/ili pršuta
150 gr riže
2 glavice luka
1 jaje
list peršuna
25 gr soli
1 kašika vegete
1 kašika papra ili više po ukusu
suvo meso, slanina, kožice suve, rebra i sl., sveže meso, krmenadle, vratina ili mesnate kosti od vratine i sl.
lovorov list
Umak
0,5 l pasiranog paradajza, 2-3 kašike brašna, 3-4 kašike ulja ili masti, 1-2 polutke belog luka, šećer, bosiljak, majčina dušica, crvena paprika, vegeta, pikant ili malo čilija.
Prodinstajte sitno seckani luk i slaninu dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli… Dodajte mleveno meso, promešajte i čim promeni boju maknite s vatre neka se prohladi, pomešajete meso, luk, rižu, jaje, list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promešajte. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom. Uvijajte sarme veličine po ukusu. Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno naseckajte i deo stavite na dno lonca, ostalo između sarmi, sarme slažite u krug i između suvo meso i sl…gore stavite (po ukusu) sveže meso i/ili mesnate kosti dodajte lovorov list i papar u zrnu prelijte umakom (ili samo vodom ) kuhajte oko 2 h, dolijte vode po potrebi.
Ruska salta
Sveže povrće skuvati i nakon kuvanja iseci na što sitnije kockice. Takodje iseci i jaja , krastavce i jabuku. Sve zajedno pomesati i dodati majonezu te promesati.
Pečeni krompir
8 krompira srednje velicine, 100 ml ulja, 300 ml vode, malo soli, nekoliko listica ruzmarina
Oguliti krompir, iseći na četvrtine i posoliti. Staviti u tepsiju krompir, ulje i vodu, i malo izmešati. Staviti po krompiru nekoliko listica ruzmarina, on će mu dati poseban šmek. Peći u zagrejanoj pećnici na najjačoj temperaturi, dok ne porumeni. Nema potrebe da se meša!