Novogodišnja trpeza, Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

Tradicionalna Novogodišnja trpeza

Pečeno prase na ražnju

Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

Pečeno prase na ražnju, je kultni statusni simbol svakog pravog domaćina na Balkanu. Nema slave i proslave bez pečenog praseta ili jagnjeta. Ukus pečene prasetine, ne može da se poredi ni sa jednim drugim ukusom. Važno je samo da pečeno prase ne bude masno i kad se dobro prohladi uz kupus i hladno pivo, uživanje je zagarantovano.

Potrebni sastojci za 12 osobe:

Očišćeno prase od 15 do 20 kg

2 manja očišćena pileta

5 dcl ulja

200 g suve slanine

1 flaša piva

100 g kukuruznog brašna

150 g soli

10 g bibera

2 kašike začina od sušenog povrća

Priprema:
Operite i prosušite prase. Piliće takođe operite i prosušite, utrljajte začin od sušenog povrća, pobiberite i posolite. U svako pile stavite po komad suve slanine od 100 g. Oba pileta stavite u trbušnu duplju praseta, koju predhodno usolite i namažite uljem. Zakačite žicom kožu na trbuhu da pilići ne bi ispali. Celo prase spolja premažite solju i uljem. Nataknite prase na ražanj. Najbolje je peći prase na suvoj vinovoj lozi.
Prase treba peći najmanje 3 sata. Stalno ga okrećite i povremeno mažite mešavinom ulja i bibera.

Uobičajeno je da se na dugačak štap zaveže jedna čista krpica kojom se maže prase kao četkom. Na deset minuta pre nego što ćete prase skinuti sa ražnja pospite ga pivom i kukuruznum brašnom kako bi prase bilo reš počeno. Prase prvo malo prohladite, pa ga onda secite, a piliće služite kao poseban specijalitet. Pečeno prase na ražnju poslužite uz kupus ili drugu sezonsku salatu, naravno može i uz turšiju ako je zimski period. Pečeno prase na ražnju, može da se služi uz različite vrste pića, ali najbolje ide uz hladno pivo.

Ren

Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

Ren očistiti od spoljne kore i iseckati na kolutiće ako imate ovakav dodatak za mikser. Ako na vašem multipraktiku postoji dodatak sa ovakvim rupicama za rotirajući disk (dodatak za struganje: sira, morskog oraščeta, kokosa…), onda ga nije potrebno seckati. Uključiti aparat i uzivati u struganju rena. Istrugan ren se sipa u tegle, doda kašičica šećera i nalije alkoholnim sirćetom. Potrebno je brzo izmešati i poravnjati pa odmah zatvoriti tegle. Čuvati na mračnom mestu na sobnoj temperaturi. Ovako strugan ren manje gubi od jačine jer se čitav postupak odvija u zatvorenom, a nema ni suza, ujedno se praskasto istruže pa se izvuče maksimum.

Sarma

Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

Sastojci:

Broj osoba:6 osoba

1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)

1 kg mešanog mlevenog mesa

2-3 kašike seckane slanine i/ili pršuta

150 gr riže

2 glavice luka

1 jaje

list peršuna

25 gr soli

1 kašika vegete

1 kašika papra ili više po ukusu

suvo meso, slanina, kožice suve, rebra i sl., sveže meso, krmenadle, vratina ili mesnate kosti od vratine i sl.

lovorov list

Umak
0,5 l pasiranog paradajza, 2-3 kašike brašna, 3-4 kašike ulja ili masti, 1-2 polutke belog luka,  šećer, bosiljak, majčina dušica, crvena paprika, vegeta, pikant ili malo čilija.

Prodinstajte sitno seckani luk i slaninu dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli… Dodajte mleveno meso, promešajte i čim promeni boju maknite s vatre neka se prohladi, pomešajete meso, luk, rižu, jaje, list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promešajte. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom. Uvijajte sarme veličine po ukusu. Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno naseckajte i deo stavite na dno lonca, ostalo između sarmi, sarme slažite u krug i između suvo meso i sl…gore stavite (po ukusu) sveže meso i/ili mesnate kosti dodajte lovorov list i papar u zrnu prelijte umakom (ili samo vodom ) kuhajte oko 2 h, dolijte vode po potrebi.

Ruska salta

Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

Sveže povrće skuvati i nakon kuvanja iseci na što sitnije kockice. Takodje iseci i jaja , krastavce i jabuku. Sve zajedno pomesati i dodati majonezu te promesati.

Pečeni krompir

Tradicionalna Novogodišnja trpeza, Gradski Magazin

8 krompira srednje velicine, 100 ml ulja, 300 ml vode, malo soli, nekoliko listica ruzmarina

Oguliti krompir, iseći na četvrtine i posoliti. Staviti u tepsiju krompir, ulje i vodu, i malo izmešati. Staviti po krompiru nekoliko listica ruzmarina, on će mu dati poseban šmek. Peći u zagrejanoj pećnici na najjačoj temperaturi, dok ne porumeni. Nema potrebe da se meša!

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Focus radio, Najuspešnije dame i brendovi 2023, Gradski Magazin

Najuspešnije dame i brendovi 2023

Svečana dodela nagrade NAJUSPEŠNIJE DAME I BRENDOVI 2023, održana je 30. oktobra, u hotelu Hyatt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin