„Tradicionalni murali Afrike“, Gradski Magazin

„Tradicionalni murali Afrike“

Kroz katalog „Tradicionalni murali Afrike“ autorka Nataša Njegovanović Ristić predstavlja tehniku zidnog slikarstva koja je specifična za određene regione zapadne i južne Afrike.

Putem ove studije, istoričarka umetnosti i dugogodišnja kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Nataša Njegovanović Ristić zaokružuje svoja razmatranja teme odnosa tradicionalnog i savremenog stvaralaštva u ovom mediju.

Publikacija je ilustrovana sa više od 80 primera oslikanih kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto, kao i tradicionalnih muralskih motiva koji čine inspiraciju za dela savremenih umetnika. Posebnost ovog izdanja je i saradnja koju je Muzej afričke umetnosti ostvario sa savremenim fotografima, ljubiteljima afričke umetnosti, kao i putnicima iz Afrike, SAD i Srbije, koji su svojim objektivom „uhvatili“ neke od najlepših primera muralskog slikarstva. Izdanje sadrži i fotografije koje su obezbedili Ministarstvo kulture Burkine Faso, prestižna kolekcija „Pigoci“ iz Ženeve i kolekcija „Umetnički automobili“ kompanije BMW iz Minhena.

U okviru prezentacije izdanja „Tradicionalni murali Afrike“ biće priređen razgovor u kojem učestvuju: profesor Čedomir Vasić (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu), dr Simona Čupić (Filozofski fakultet u Beogradu, Katedra za istoriju umetnosti), Narcisa Knežević-Šijan, muzejski savetnik, i autorka kataloga Nataša Njegovanović Ristić, istoričar umetnosti. Moderator razgovora: Marija Ličina, kustos MAU/asistent izložbe.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!, Gradski Magazin

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!

Brojne organizacije sa platnog spiska Rokfeler fondacije, ne štede ni novac ni ljudstvo, a sve …

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest, Gradski Magazin

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin