„Tradicionalni murali Afrike“, Gradski Magazin

„Tradicionalni murali Afrike“

Kroz katalog „Tradicionalni murali Afrike“ autorka Nataša Njegovanović Ristić predstavlja tehniku zidnog slikarstva koja je specifična za određene regione zapadne i južne Afrike.

Putem ove studije, istoričarka umetnosti i dugogodišnja kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Nataša Njegovanović Ristić zaokružuje svoja razmatranja teme odnosa tradicionalnog i savremenog stvaralaštva u ovom mediju.

Publikacija je ilustrovana sa više od 80 primera oslikanih kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto, kao i tradicionalnih muralskih motiva koji čine inspiraciju za dela savremenih umetnika. Posebnost ovog izdanja je i saradnja koju je Muzej afričke umetnosti ostvario sa savremenim fotografima, ljubiteljima afričke umetnosti, kao i putnicima iz Afrike, SAD i Srbije, koji su svojim objektivom „uhvatili“ neke od najlepših primera muralskog slikarstva. Izdanje sadrži i fotografije koje su obezbedili Ministarstvo kulture Burkine Faso, prestižna kolekcija „Pigoci“ iz Ženeve i kolekcija „Umetnički automobili“ kompanije BMW iz Minhena.

U okviru prezentacije izdanja „Tradicionalni murali Afrike“ biće priređen razgovor u kojem učestvuju: profesor Čedomir Vasić (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu), dr Simona Čupić (Filozofski fakultet u Beogradu, Katedra za istoriju umetnosti), Narcisa Knežević-Šijan, muzejski savetnik, i autorka kataloga Nataša Njegovanović Ristić, istoričar umetnosti. Moderator razgovora: Marija Ličina, kustos MAU/asistent izložbe.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin