, TREĆI DAN SERBIA FASHION WEEKA:  DODIR GLAMURA, Gradski Magazin

TREĆI DAN SERBIA FASHION WEEKA: DODIR GLAMURA

Kao što su posetioci nacionalne nedelje mode navikli prethodnih godina, uveče su na programu revije na kojima svoj rad predstavljaju najpriznatiji domaći dizajneri, gosti iz regiona, ali i iz celog sveta, dok su dnevne aktivnosti fokusirane na izložbe, edukativna predavanja, seminare…


Treći dan 12. izdanja “Serbia Fashion Week-a” započeo je panel diskusijom čiji cilj je bio – kreativna sinergija modne i vinske industrije. Iako na prvi pogled veoma različite sfere, moda i vino često idu “ruku pod ruku” i  definitivno imaju dodirnih tačaka.

Gosti panela “Brendiranje modom- MODA I VINO” bili su: potpredsednik Pokrainske vlade i pokrainski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković,  pretdsednik udruženja vinara i vinogradara Fruške Gore Goran Bašić, predsednica “Serbia Fashion Week-a” Svetlana Horvat i vizuelni umetnik i docent na Fakultetu savremenih umetnosti Jelena Blečić. Odmah, na samom početku panelisti su istakli da hrabri potezi i iskušenja jednako prate kako ljude iz sveta mode tako i vinarije. “Uprkos trenutnim vremenskim nepogodama i finansijskim ograničenjima treba doći do etikete, a opet ne podleći komercijalizaciji”, istakao je Ivan Đoković.

Jelena Blečić dodala je da svakako i u modi i u vinu prethodi jedan dugačak proces stvaranja, te da je pravi momenat da stvari unaprede i studiozno se pristupi samom brendiranju. Brendiranje vina kroz modu zaista može biti veoma veoma uspešno, a da je tako dokazali u modni dizajneri koji su se potrudili da učešćem u takmičenju “Mr and Mrs Bottle” na što originalniji način “obuku” flaše dizajnirajući za njih “garderobu” u stilu po kom su oni i njihov rad prepoznatljivi. Tako se uspostavlja “velika etičku prednost” kako Goran Bašić navodi, i kroz šalu dodaje:

“Vino oslobađa pri stvaranju, tako da velika umetnička dela i nastaju pod uticajem samog vina”.

Uostalom, vina su gotovo nezaobilazni aksesoar pri svakoj modnoj zabavi ili pak u toku samog događaja. Vino kao odlika elegancije, ponekad je i najbolji izbor.

Dalji tok razgovora panela poveo se u smeru same mode koja je po rečima Svetlane Horvat istovremeno odličje kulture i privredna delatnost. Ona je dalje istakla da je kulturno nasleđe ono šta se nikako ne sme zapostaviti, a kamoli zaboraviti. Ivan Đoković se složio:

“Moda zaista predstavlja kreativnu ekonomiju, a mi smo nacija koja obiluje idejama, kako u modi tako i u stvaranju vina”. Zaključeno je da Vojvodina postaje sve značajniji brend na globalnom nivou, a vino i “Serbia Fashion Week” daju veliki doprinos da Novi Sad s ponosom potvrđuje da je jedna od  kulturnih prestonica naše zemlje. Moda i vino se prepliću, dok zajedno označavaju kreativnost i kulturu, a sve dok je tako, njihovo uzajamno brendiranje je neminovno.

Na kraju panela, proglašeno je deset finalista takmičenja “Mr and Mrs Bottle”, čiji radovi će biti izloženi u septembru na “Defile a Paris”, platformi u okviru zvaničnog programa Paris Fashion Weeka: Eymeric Francois, Suzana Perić, Bata Spasojević, Hana Sirćo, Nemanja Pantelić, Ivana Đurić, Sanja Veličković, Ana Vasiljević, Nataša Bodirožić (Atelier Cristonat) i Marija Đokić (Darmara).

Posle svečanog proglašenja finalista, fokus dešavanja pomeren je ka drugom delu Master centra Novosadskog Sajma u kom su u nastavku programa usledile revije. Najpre su se predstavili dizajneri iz Kirgistana, Kazakstana i Holandije, a pozitivni komentari publike svakako nisu izostali ni ovog puta.

Tatiana Vorotnikova iz Kirgistana svojom novom kolekcijom približila je ovdašnjoj publici inovativnu kombinaciju tradicionalnih kirgistanskih metoda tkanja sa novim i eksperimentalnim tehnikama dizajna odeće, baziranim na paukovoj svili i drugim prirodnim materijalima.

, TREĆI DAN SERBIA FASHION WEEKA:  DODIR GLAMURA, Gradski Magazin

“Drago mi je da mogu svoju kolekciju predstaviti na petoj najvećoj nedelji mode u Evropi. Inspirisana tradicijom zemlje iz koje dolazim, imam čast da budem deo vaše manifestacije. Nadam se da je publika uživala”, istakla je Tatiana.

Ubrzo nakon kirgistanskih, na pisti su se mogle videti kreacije kazakstanskog dizajnera Aydarkhana Kalyeva, jednog od osnivača i predsednika kazakstanskog “Aspara Fashion Week-a”, sa kojim, kako je istakao, “Serbia Fashion Week” ima odličnu saradnju.

Aydarkhan je i ovog puta domaćoj publici predstavio interesantnu kolekciju zasnovanu na filcu i svili, uz obilje kazakstanskih ukrasa i tradicionalnih motiva, a sve u sintezi sa visokom modom.

Potom je usledila revija Carmichael Byfield, priznatog holandskog dizajnera koji živi u Njujorku, čija je kolekcija nastala kao plod inspiracije sopstvenim in-house dizajnerom.

“Za novu kolekciju od materijala sam koristio pamuk i poliester. Na “Serbia Fashion Week-u” sam treći put. Prvi put sam na ovoj manifestaciji učestvovao aprila 2016. godine i uvek se rado vraćam. Postoje veliki modni događaji poput “London Fashion Week-a”, “Paris Fashion Week-a”, “Milano Fashion Week-a” i drugih. Ipak, svi ti događaji imaju samo ime, dok srpska nedelja mode ima i dušu, te je zbog toga smatram brojem jedan u Evropi”, naglasio je Carmichael.

Priznati srpski dizajner Boško Jakovljević treće večeri “Serbia Fashion Week-a” predstavio je publici nove modele koje je dizajnirao za brend Martini Vesto by Boško Jakovljević, ali i brenda Factory. Iz sezone u sezonu Jakovljević pomera granice kada je reč o muškoj i ženskoj modi, te su kolekcije brenda Martini Vesto uvek jedinstvene i inovativne. U novoj kolekciji Boško je ostao dosledan sebi i prepoznatljiv po savšeno skrojenim kreacijama od visoko kvalitetnih materijala, ali se ponovo igrao stilovima i koloritom, pa je primetno da mu je inspiracija ostala muzika osamdesetih.

– Iz meseca u mesec dorađujem kolekciju, ona nije napravljena samo za Novi Sad, nije napravljena samo za Beograd ili Zagreb već se “vozi” kroz celu godinu i samo neki novi modeli ulaze, neki izlaze, a neki ostaju tokom cele godine. Imao sam ponovo tu grafiku osamdesetih, neke drugačije boje, ja inače volim da sve to samo malo pomerim ka sebi jer mislim da svako najbolje izgleda u onome u čemu se najbolje oseća.

Dizajnerka Marija Šabić svojom novom kolekcijom “Tragovi svetlosti”, ponovo je pokazala zbog čega je jedna od omiljenih među ljubiteljima savršeno krojenih elegantnih glamuroznih haljina koje ističu žensku senzualnost i onu blagu dozu provokacije koja je sofisticirana. Ovog puta, njenom kolekcijom dominira crna boja sa zlatnim detaljima i šljokicama koje su ove sezone u trendu. Čast da otvori reviju i prošeta u jenoj od Marijinih kreacija pripala je dami istančanog ukusa, šarma i energije koja pleni, Oliveri Balašević.

– Ovog puta inspiracija mi je bila svetlost u onim ljudima koji su ponekad zablistali u mom životu, ostavljajući trag duže ili kraće vreme. Ako su ostavili najmanji trag svetlosti iza sebe, oni su već učinili ogromnu stvar na ovom svetu i jednostavno su ispunili neku svoju misiju. Koristila sam materijale zlatne boje, odnosno detalja od zlatne čipke zbog toga što ta boja uvek dominantna. Kombinovala sam je sa crnom, belom i bež, ali zlatna boja me uvek podseća na neke tragove svetlosti i ovog puta sam pokušala da izađem iz nekog svog “rukopisa”. Veoma sam zahvalna mojoj muzi Oliveri Balašević koja je prvi model iznela na tako fantastičan način i podigla nivo cele revije – zadovoljno ističe dizajnerka čiji modeli svaki put ostavljaju dame na revijama bez daha.

, TREĆI DAN SERBIA FASHION WEEKA:  DODIR GLAMURA, Gradski Magazin

Treći dan dvanaestog sidanja “Serbia Fashion Week-a” zatvorile su revije Suzane Perić i grčkog kreatora Mariosa Karavasilisa.

Priznata domaća dizajnerka publici je predstavila novu kolekciju ,,Bondoir” koja je ujedno oda modne umetnosti.

Reviju je otvorila Slađana Ivanišević plešući tango sa svojim plesnim partnerom Vladimirom Todorovićem.

– Tango u sebi sadrži mističnost, ženstvenost, izazovnost i transparentnost koju sam htela da prikažem kroz novu kolekciju – kaže Suzana Perić i dodaje da je u ovoj kolekciji od materijala najviše koristila svilu visokog kvaliteta uz kombinaciju čipke, tila i mrežice za koje ističe da su trend ove sezone.

– Haljine su autentične, pune boja, vedrine i lepršavosti koja ukazuje na senzibilnost i ženstvenost – dodala je dizajnerka Suzana Perić.

Svoje interesantne kreacije potom je predstavio talentovani grčki dizajner Marios Karavasilis, koji je zahvalan na dobrodošlici i gostoljubivosti koja mu je priređena na “Serbia Fashion Weeku”.

Kolekcija je inspirisana 1920-im, smenjuju se žuta, crvena, bela i crna, dok kreacije upotpunjuju fantastični šeširi i stilozovane beretke.

– Moja kolekcija predstavlja kombinaciju avangardnog stila i komercijalnih detalja. Cilj mi je bio da predstavim šarenolik život sa čvrstim stavom. Inspiraciju sam našao u svetu punom boja i unutrašnjem ehu. Treba biti svoj i spreman da pokažeš emocije i stav kroz stajling – ističe Marios Karavasilis kog je publika podržala ovacijama.

Četvrtog dana proletnjeg “Serbia Fashion Weeka” modni karavan seli se u čarobni ambijent dvorca Eđžeg u kom će biti postavljena izložba polufinalista takmičenja Fashion Talent Design Competition, kao i Europian  Fashion Talent Design Competition.

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, KUPAĆI & LETO SA LISCOM, Gradski Magazin

KUPAĆI & LETO SA LISCOM

Lisca i ove godine oduševljava različitim modelima kupaćih kostima i dodataka u kojima će žene …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin