pozorištu, U Malom pozorištu “Duško Radović” održana premijera predstave “Pop Ćira i pop Spira”, Gradski Magazin

U Malom pozorištu “Duško Radović” održana premijera predstave “Pop Ćira i pop Spira”

Beogradske premijere: U Malom pozorištu “Duško Radović” za vikend je održana premijera predstave “Pop Ćira i pop Spira”.

Romantična komedija “Pop Ćira i pop Spira” po romanu Stevana Sremca u režiji Jovice Pavića, premijerno je izvedena 14. marta u 20 sati u prepunoj sali Malog pozorišta “Duško Radović”.

U dramatizaciji koju je napisala Mila Mašović-Nikolić u fokusu su odnosi između mladih. Prikazani u duhu poetskog realizma, oni iniciraju večne teme o odrastanju kao što su sukob između mladalačkih ideala, zanosa i snova nasuprot ambicijama, konvencijama i očekivanjima koje od mladih ima provincijska sredina.

Raskošne kostime za komediju koja se dešava u periodu belle epoque kreirala je Milica Grbić-Komazec, scenografiju Ljubica Milanović a kompozitor je Vladimir Petričević.

U predstavi igra 12 glumaca iz ansambla, kao i mlada gostujuća glumica Ivana Adžić u ulozi Juce:

 • Miloš Samolov/ POP SPIRA,
 • Aleksandra Anđelković/SIDA,
 • Ivana Adžić/JUCA,
 • Jovo Maksić/POP ĆIRA,
 • Marijana Vićentijević Badovinac/PERSA,
 • Jelena Ilić/MELANIJA,
 • Sandra Rodić Janković/ERŽA,
 • Miloš Anđelković/ŠACA,
 • Damjan Kecojević/PERA,
 • Dušica Sinobad/FRAU GABRIJELA,
 • Jovana Cvetković/SAVKA,
 • Alek Rodić/POP OLUJA i
 • Goran Balančević/ARKADIJE.

pozorištu, U Malom pozorištu “Duško Radović” održana premijera predstave “Pop Ćira i pop Spira”, Gradski Magazin

Svojim prisustvom, ovaj događaj su uveličale brojne poznate ličnosti. Među njima su se našli Igor Bojović, Nela Mihajlović, Petar Strugar i drugi,..

pozorištu, U Malom pozorištu “Duško Radović” održana premijera predstave “Pop Ćira i pop Spira”, Gradski Magazin

„Pop Ćira i pop Spira“ je roman Stevana Sremca i ujedno njegovo najpopularnije delo. Tematski je vezan za vojvođansku sredinu (piščev rodni kraj), jednu od tri sredine koje je Sremac prikazivao u svojim književnim delima. Sremčev šaljivi spev (koji je autor ostavio u rukopisu) „Bal u Elemiru“ svojevrsna je najava romana o dvojici popova.

Prva, kraća verzija romana (samo delimično sačuvana) objavljena je 1894. godine, u listu „Budućnost“, a druga, definitivna verzija 1898, najpre u nastavcima u časopisu „Brankovo kolo“, a potom i kao zasebna knjiga. U osnovi „Popa Ćire i popa Spire“ je anegdota o svađi i tuči dvojice popova, koju je piscu ispričao njegov ujak Jovan Đorđević. (Ova anegdota je poreklom iz Bačke, i ima više verzija.)

Prvo ritanje koje bi moglo da se postavi u vezi sa žanrovskim određenjem „Pop Ćira i pop Spira“  glasi: da li je ovo delo pripovetka, kako je sam autor nazvao svoje najobimnije ostvarenje, ili roman, kako je ono docnije najčešće određivano.

Nasuprot nekim istoričarima književnosti (Jovan Deretić, Simeon Marinković) koji su smatrali da se “pop Ćira i pop Spira” jedino “zahvaljujći svom obimu može svrstati u romane”, drugim rečima, da je ovo “roman koji je izrastao iz pripovetke”, Dragiša Živković misli da se delo o dvojici popova (uz “Vukadina” i “Zonu Zamfirovu”) mora bez dvoumljenja svrstati u romane.

A to što ga je pisac odredio kao pripovetku, treba pripisati “njegovoj skromnosti”, na koju je svojevremeno ukazivao i Pavle Popović. Dragiša Živković zagovara još jednu “korekciju” u vezi sa Sremcem i njegovim delima, koja bi se “ticala karakterisanja njegova humora i satire”. Njemu se pridružuje i Boško Novaković, koji tvrdi za “Pop-Ćiru i pop-Spiru” sledeće: “Iako široko poznat kao humoristički roman, on u suštini nije to”.

Ovaj književni istoričar za glavno Sremčevo delo predlaže nove žanrovske odrednice, koje imaju pogodniji, adekvatniji, fleksibilniji i precizniji karakter, a to su: “idilična poema”, “roman-poema”, “lirsko-humoristička poema”. Ovi, a i još neki, proučavaoci romana o dvojici popova pozivaju se, pvenstveno, na Antuna Barca, koga je “interesovalo lirsko kod Stevana Sremca”. S obzirom na činjenicu da se vreme dešavanja radnje “pop-Ćire i pop-Spire” poklapa sa vremenom koje je pisac (kao dečak) proveo u rodnoj Bačkoj (u Senti), za ovo delo bi se, možda, moglo reći da je, zapravo, “jedna velika knjiga detinjstva”. Goran Maksimović smatra da se na delo „pop Ćira i pop Spira“, s obzirom na njegovu kompozicionu organizaciju, može gledati i kao na skrivenu komediju.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Mondelēz International objavio peti godišnji izveštaj „State of snacking“: Potrošači širom sveta nastavljaju da daju prednost užini, Gradski Magazin

Mondelēz International objavio peti godišnji izveštaj „State of snacking“: Potrošači širom sveta nastavljaju da daju prednost užini

Petu godinu zaredom užina je omiljenija od tradicionalnog obroka Uprkos globalnim ekonomskim izazovima, omiljeni snack …

, Elegancija drvo dekora za moderan enterijer, Gradski Magazin

Elegancija drvo dekora za moderan enterijer

Prilikom uređenja enterijera nameštaj u drvo dekoru ostaje jedan od najpopularnijih i najsigurnijih izbora. On …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin