etno brend, Udruženje “3,2,1-Srbija”, ponelo lentu: Dodeljene ovogodišnje Etno brend nagrade!, Gradski Magazin

Udruženje “3,2,1-Srbija”, ponelo lentu: Dodeljene ovogodišnje Etno brend nagrade!

Zadružni savez Srbije dodelio je proizvođačima nagrade ”Etno brend 2023″ na svečanosti u Beogradu, uz predstavljanje visokokvalitetnih zadružnih proizvoda iz cele Srbije


View this post on Instagram

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)

”Osnovni cilj ovakvih okupljanja je da se mali proizvođači udruže u zadruge, da proizvode više i kvalitetnije i da izvoze zajedno”, istakao je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije na svečanoj dodeli nagrada Etno brend 2023, koja je upriličena u sedištu Zadružnog saveza u Beogradu.

Bili su tu brojni gosti, iz državnih institucija i privrede, zadrugari i preduzetnici, a predstavljeni su visokokvalitetni zadružni proizvodi iz cele Srbije. Pozdravljajući prisutne, među kojima su bili i predstavnici poljoprivrednih instituta iz Smederevske Palanke, Novog Sada i Zemun Polja, Mihailović je apopstrofirao znanje kao jedan od osnovnih zamajaca poljoprivrednog razvoja.

Ovde se promovišu mali proizvođači premijum proizvoda hrane i pića vrhunskog kvaliteta, rekao je Drago Delić u ime manifestacije Etno brend godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović pohvalila je sve češće opredeljenje zadruga da na tržište iznose inventivne gotove proizvode umesto sirovina, a državni sekretar u Ministarstvu za brigu o selu Zoran Dimitrijević istakao je podatak da je prošle godine 207 zadruga dobilo bespovratnu pomoć od oko 18 miliona evra.

Dobitnici nagrade Etno brend su: Poljoprivredno stočarska zadruga „Moravka“ iz Kaone za meso i prerađevine od istoimene autohtone rase svinja, Industrija mesa „Kosanović“ iz Sremske Mitrovice za kobasicu „Sirmijum lukanika“, gazdinstvo Vojnović iz Kuzmina za sremski kulen, „Trivuk“ iz Zemuna za svinjsku i goveđu pršutu.

Nagradu je dobilo i Poljoprivredno gazdinstvo „Kajzer“ iz Velike Moštanice za rolnice bez šećera „Samo voće“, Restoran „Stara Hercegovina“ iz Beograda kao najbolji restoran nacionalne kuhinje, Poljoprivredna zadruga „Zlatni ram 031″ iz Dobrače za med i pčelinje proizvode, ZZ „Meli“ iz Grezne kod Knjaževca za proizvode od lekovitog bilja, ZZ „Pomona“ iz Kladušnice za rakiju od šljive, Poljoprivredno turistička zadruga „Etno selo Stara planina“ za seoski turizam i očuvanje tradicije, PR „Stepanov“ iz Banatskog Novog Sela za hladno ceđena ulja, PZ „Darovi Rtnja“ iz Boljevca za ekskluzivne prehrambene etno proizvode, PZ „Vlasina frut“ iz Vlasotnca za proizvode od šumskih plodova i Poljoprivredno gazdinstvo Brankice Stojanović iz Babušnice za vurdu, tradicionalni proizvod od mleka u pirotskom kraju.

Uručene su i specijalne zahvalnice za dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji i doprinos njenom razvoju: ZZ „Seme Rajac“ iz Gornjih Banjana, Turističkoj organizaciji Beograd, Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka, PG Ljube Janković iz Vlaškog Polja kod Mladenovca, Udruženju žena „Živiničanke“ iz Živice kod Požarevca, Udruženju „321 Srbija“ iz Beograda, Poljoprivredno gazdinstvo „Aronija Marijanović“ i Udruženje žena „Milutin Stojković Kličevac“ iz Požarevca.

O Dalibor

Proveri takođe

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. …

, Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju, Gradski Magazin

Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju

Drugo izdanje izuzetno uspešnog HR.Weekenda održaće se i ove godine u sklopu Weekenda.17, i to …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin