Najnovije Vesti
Umetnost kafea…, Gradski Magazin

Umetnost kafea…

Umetnost kafea…: Evo zanimljive priče koja vam možete iskoristiti da se napraviti važni kada sledeći put odete na kafu ili da popijete

Foto: Stefan Burmazević

Skoro da ne postoji osoba, koja ne uziva u ispijanju pića u nekom od od omiljenih kafića, pogotovo ako se cela priča začini dobrim društvom, ili kao kod većine žena nekim dobrim tračem. Ali koliko smo dobro upoznati sa nastanakom kafea I njegovom istorijom I njihovom povezanosću sa kulturom. Evo zanimljive priče koja vam možete iskoristiti da se napraviti važni kada sledeći put odete na kafu ili da popijete koju.

Umetnost kafea, Umetnost kafea…, Gradski Magazin

Od sredine 17. glavno mesto kulturnih i umetničkih okupljanja bili su mondenski saloni, koji su uglavnom, bili u vlasništvu jednne osobe, neke bogate plemkinje, važne osobe iz kullturnog sveta, jedne bogate porodice i sl,..Ovi saloni imali su poseban način funkionisanje, i nije bilo nemoguće da ponekad iz nejasnih razloga, oni koji su im imali pristup, budu isključeni iz istih.

Pred kraj 19. veka, kao zamena za ove salone, nastaju kafei, u Beču, Budimpešti i Pragu, i munjevito se šire na ostatak Evrope. Oni su bili uglavnom umetnički i književni, a pristup u njima su imali svi, bez obzira na obrazovanje i stalež. . Usluga na ovim modernim mestima za druženje, zabavu ili pak razmenjivanje kritičkih stavova o umetičkim i kulturnim delima, koji su u tome vreme, u sve većem razvoju, nije bila zahtevna. I sami pisci su znali da u njima provedu sate i sate, osluškujući i zapisivajući svoje beleške, uz dobroćudne poglede užurbanih konobara, kasirke ili gazde, koji od njih nisu tražili nekakve specijalne porudzbine, već je skromna porudzbina omogućavala borak u kafeu bez ograničenog vremena.

Umetnost kafea, Umetnost kafea…, Gradski Magazin
Još jedna stvar koja je privlačila mušterije raličitih klasa, bila je štampa koja se nudila mušterijama.Novine koje su bile u opticaju, nisu bile samo nedeljne i lokalne, na repertoaru je je bio pravi izbor medjunarodne evropske stampe.

Jedni od najpoznajtijih evropskih kafea ovog doba bili su u Berlinu kafe Kod crnog praseta, gde se upoznali Munk i Strinberg, u Budimpešti Njujork i Panonija, u Minhenu kafei Minerva i Central gde su se okupljali umentnice grupe Blue Reiter, i drugi.

Za mnoge pisce i umetnike bez prihoda kafe je bio sklonište od surovosti svakodnevnice.Tu se stvarala iluzija o sjajnijem i boljem životu. Moglo bi se reći da u poređenju sa čovekom 19. veka,i savremeni čovek mnogo puta ume pobegne od rdjave realnosti,lutajući, skrivajući se i tražeći lažno utočište u današnjim oblicima kafea, raznim kafićima ili kafanama. Naravno da se posle više od sto godina promenila usluga u njima, donekle i način zabave, cene su porasle, a vrednosti se srozale, ali je čovekova suština ostala nepromenjena. On i dalje traga za pripadnošnoću, zabavom i druženjem.

Umetnost kafea, Umetnost kafea…, Gradski Magazin

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Tes Geritsen, Novi forenzički kriminalistički roman Tes Geritsen u prodaji od 6. juna, Gradski Magazin

Novi forenzički kriminalistički roman Tes Geritsen u prodaji od 6. juna

U knjižare stiže deveti roman iz serijala o medicinskoj istražiteljki Mori Ajls i detektivki Džejn …

Nevidljivi talas, Dragana Kuprešanin: Nevidljivi talas ‒ eksperimentalni taktilni strip, Gradski Magazin

Dragana Kuprešanin: Nevidljivi talas ‒ eksperimentalni taktilni strip

Pozivamo vas na otvaranje izložbe eksperimentalnog taktilnog stripa Dragane Kuprešanin pod nazivom “Nevidljivi talas”, u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.