R. M. GERE, UMETNOST R. M. GERE U MIKSER HOUSE-U, Gradski Magazin

UMETNOST R. M. GERE U MIKSER HOUSE-U

Kulturni vodič: UMETNOST R. M. GERE U MIKSER HOUSE-U.

U utorak, 25. avgusta, na galeriji Mikser House-a, biće otvorena izložba radova jednog od najboljih strip crtača današnjice – Rajka Miloševića Gere. Poznatiji pod pseudonimom R. M. Guera, već više od dve decenije živi i radi u Barseloni gde razvija bogatu umetničku karijeru – od crtanja za Marvel Comics, preko samostalnih izdanja, do saradnje sa Kventinom Tarantinom. 
 
Posetioci će biti u prilici da vide neke od najboljih radova ovog strip umetnika, uključujući i nekoliko originih table i dobiju neposredan  uvid u veštinu, umeće, ali pre svega nadahnutost i talenat R. M. Gere.R. M. GERE, UMETNOST R. M. GERE U MIKSER HOUSE-U, Gradski Magazin
O umetniku: 
Rajko Milošević Gera je prvi strip objavio 1982. u “YU stripu” – “Elemera Džounsa” i upravo je njime započeta serija vesterna iznenađujuće snage i crtačke zrelosti, prepuna referenci na stripove i filmove ovog žanra. 1991, preselivši se u Španiju, Gera radi niz kratkih stripova po scenarijima Oscaraibara, a 2002. godine preuzima od Antonija Parrasa seriju Zec s Marsa kod francuskog izdavača “Glenat”, po scenariju Patricka Cothiasa.
Projekat koji ga je proslavio i definitivno pozicionirao među najboljim svetskim strip crtačima je originalna serija “Scalped”, koji radi za Vertigo sa scenaristom Jasonom Aaronom – 60 svezaka ovog “crossovera” između vesterna i noara učinili su Geru svetski poznatim, a serijal instant strip-klasikom.
Nakon toga, 2009, Gera dobija ponudu da uradi strip po isečku iz scenarija Tarantinovog filma Inglorious Bastards (Prokletnici) pošto je čuveni reditelj zapazio njegov rad,da bi potom usledila Đangova osveta, projekat koji je krunisao saradnju Tarantina i R. M. Gere.
Gera se u svet filma upustio i radeći table za “Mad Max” (2015), a tokom svoje bogate i dinamične karijere radio je i  naslovne za Marvel, Sudiju Dredda za “2000AD” po scenariju Roba Williamsa, za Delcourt, Najezdu sa stepe o mongolskim osvajanjima Evrope i još mnogo toga.
Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova, u utorak, 25. avgusta, a postavka će biti otvorena za javnost sedam dana.

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin