, Unesite dinamiku u ambijent novim paternima i teksturama, Gradski Magazin

Unesite dinamiku u ambijent novim paternima i teksturama

, Unesite dinamiku u ambijent novim paternima i teksturama, Gradski MagazinDom predstavlja našu oazu mira i prostor u kome treba da uživamo maksimalno, pa je zbog toga važno postići dinamiku u enterijeru, koja nije ništa drugo do sinergija boja, oblika, paterna i tekstura. Prostor koji ima dosta boja, neutralnih i intezivnih, kontrasnih i sličnih, sa odličnim odabirom nameštaja i dekorativnih predmeta, ipak može ponekad ostaviti utisak jednoličnosti i nedostatka energije, koje u prostor unose upravo paterni i teksture.

U savremenom dizajnu enterijera reč „pattern“ postala je nezaobilazna, a kada govorimo o paternu mislimo zapravo na obrazac ponavljanja nekog grafičkog prikaza, šare ili oblika. Paterni se najčešće primenjuju na zidnim oblogama, pločicama, tepisima, ali i ostalim predmetima u domu, poput prostirki, jastučića, zavesa, ali i raznim vrstama dekoracije. Utiču i na stil uređenja, definišu površine i dodaju vizuelni efekat prostoru.

Često je mešanje pojmova patern i tekstura, pa je važno znati razliku između njih. Sa karakteristikama paterna smo vas upoznali, a važno je da znate da se pojam tekstura odnosi na vrstu materijala, ali i na kvalitet površine, da li je glatka ili gruba, reljefna ili ravna, sjajna ili mat.

Možete se na više načina igrati sa paternom i teksturama u enterijeru. Tekstura je veoma važan element u prostoru i na nju veoma utiče svetlost – direktno svetlo će je istaknuti, dok će difuzno svetlo ublažiti njen efekat. Savet je da koristite sjajne reflektujuće teksture u ambijentu kome je potrebno više svetlosti, a tamnije i mat tamo gde je svetlost veoma izražena.

Paternom možete postići efekat višeg prostora, a predlog dizajnera enterijera je da odaberete tapete i tkanine sa vertikalnim naglaskom na dizajnu, dok će horizontalni paterni vizuelno povećati dužinu prostora. Najbolje je da koristite dezene velikih razmera na velikim površinama i manje šare na manjim zidovima.

Dodavanjem zidnih polica možete kombinovati teksture na zidu, a zidna polica VKS-80029M u kombinaciji metala i drveta odlična je za postavljanje knjiga, dekorativnih elemenata ili čak saksije sa cvećem. Kako biste izrazili dinamiku u prostoru, možete je kombinovati sa zidnom policom VKS – 80027M u obliku obrnutog trougla, tako da dobijete i više korisnog prostora, ali i vizuelni efekat koji doprinosi celokupnom ambijentu.

Odličan dodatak ambijentu dnevnog boravka je i klub sto PICO u kombinaciji dekora artisan hrasta i crnog drveta, različitih završnih obrada, svojim izgledom će doprineti da vaš dom bude opremljen po najnovijim enterijerskim standardima. Vertikalna pregrada koju poseduje odlična je za odlaganje časopisa ili knjiga, tako da možete maksimalno da iskoristite prostor.

Budite pažljivi pri odabiru paterna i kombinacija boja za zid, a veoma je važna i tekstura nameštaja. Svakako nije cilj da ispunite prostor velikim brojem različitih tekstura, već da to bude izbalansiran odabir koji će doneti novu energiju koja vam je potrebna, a ujedno i osvežiti ambijent.

Kao akcentni komad dnevnog boravka možete odabrati ležaj BOJANA u zelenom štofu, uz koji se odlično slaže tabure BRIŽ. Kao dekoraciju, na ležaj možete da postavite jastuke sa smelim paternima i različitih tekstura.

Materijali kao što su juta ili vuna su odličan način za dodavanje teksture u prostor, što možete učiniti putem tepiha, a odličan dodatak prostoru su i pleteni taburei. Boju navedenih elemenata svakako uklopite sa ostatkom prostorije.

, Unesite dinamiku u ambijent novim paternima i teksturama, Gradski MagazinLežaj MARBO svojim savremenim dizajnom odlično će se uklopiti u ambijent, a dobrim odabirom mekih jastučića, različitih tekstura, stvorićete efekat dodatne udobnosti.

Meke tkanine, poput somota ili pamuka na sofama, ili prostirke od veštačkog krzna preko tvrdih podova, biće praktični dodaci, ali i odlična dekoracija za svaki ambijent.

Ono što savetuju dizajneri enterijera Forma Ideale je da budete oprezni pri upotrebi paterna i tekstura, jer njihovo kombinovanje je ipak posebna oblast kojoj su enterijeristi posvećeni, te od njih uvek možete dobiti prave smernice. Važno je da obratite pažnju na njihovu zastupljenost u enterijeru, jer su manje površine sa paternom ili sitniji elementi drugačije teksture generalno bolji izbor, kako ne biste otišli u krajnost u kojoj je previše ove vrste slojevitosti u ambijentu.

Budite smeli da se upustite u kombinovanje paterna i tekstura u vašem domu, jer ćete sigurno postići pravi efekat i osvežiti ambijent na najbolji mogući način.

Izvor: Tajmlajn.net

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin