upoznajte, Upoznajte se sa svojim demonom, Gradski Magazin

Upoznajte se sa svojim demonom

Pustite bol da ode! Upoznajte se sa svojim demonom

Nedavno sam na edukaciji glume sama sebi slučajno zadala najteži zadatak do sada. Odabrala sam lik Maje iz dramskog teksta Fake Porno. Dopao mi se lik jer je potpuno luckasta, penje se na dvadeset i neki sprat u venčanici kako bi se na kraju ubila. U prvi mah nisam skapirala da je to njena glavna odluka, već sam čak izvukla iz konteksta da se ona tim penjanjem na zgradu koja podseća na nebodere, penje da bi je spasio njen dragi, koga je uzgred došla tu i da zaprosi. Odradim prvi put pred mojim klasićima i Lekom kao mojim mentorom, kada ono prc, ništa! Potpuni promašaj, neproživljeno, odrađeno skroz amaterski, da bi na kraju te spoznaje dobila indikacije, kako je njena odluka očaj i da želi da se ubije.

U prvi mah sam se šokirala, jer nisam to osetila, niti sam želela tako nešto da odigram. Međutim, u meni se od tog trenutka pokrenulo bezbroj pitanja. Zašto sam odabrala baš takav text?Da li sam dovoljno spremna da izvedem ovako nešto i da li imam kapaciteta?Iskopati iz sebe tu dozu očaja, da doneseš odluku da se ubiješ, nije ni malo lako. Na javi mi se činilo kao noćna mora, iako uz Lekinu indikaciju i sugestiju drugih klasića, koji su smatrali da treba da uradim taj monolog do kraja, borba u meni je tek tada počela. Kopala sam po sebi osećanja koja bi me dovela do tog stadijuma i našla nešto što sam mislila da nikada neću upotrebiti, jer sam se jedva izborila sa tim stanjem koje mi nije davalo mira od kada se desilo.

Jedne mirne večeri za vreme porodične slave, sedele smo tetka, tata, sestra i ja, deda je bio u kuninji. Razgovor je počeo oko nekog novca koji sam ja dobila od mame i pitanja na šta sam ga potrošila?Kada smo došli do te teme tetka i ja, da sam ga potrošila na meni bitne stvari u tom trenutku i da se ona ne slaže sa tim, dobila sam batine. Nisu to bile obične batine, jer svota novca o kojoj se radilo nije bila mala, stoga ću i batine koje sam dobila pamtiti ceo život, jer sam ih dobila sa 23. godine. Bila sam čupana, grebana i zatvorena u sobu, uz pretnju da ako se ne naučim pameti, neću izaći iz iste. Prestravljena situacijom u kojoj sam se našla, ni kriva ni dužna. Ponižena, dostojanstvo srozano, svi su gledali i stajal, dok me je ona tukla i vrištala na mene. Bilo je niz ponižavajućih reči, kojih ni ne želim da se sećam, ali me ti udarci i dan, danas jako bole. U celoj toj situaciji u šoku i u strahu sam iskočila kroz prozor svoje sobe, sva sreća pa sam bila u prizemlju. Taj osećaj poniženja, osećaj nemoći da se suprostaviš nekome ko je jači fizički od tebe, a sa druge strane nisam mogla da joj se suprostavim jer je moja krv, moja tetka. Taj očaj, bol, strah od odbačenosti, jer si drugačiji, nije nimalo prijatan. I iz tog sopstvenog iskustva uspeh da iščupam emociju, koja mi je bila potrebna za zadatak, ali i za nešto drugo. Monolog mi je došao u pravom trenutku, kako bi se suočila sa svojim najvećim bolom, najvećom mukom i strahom od koga godinama nisam mogla da spavam mirnim snom.

Dve nedelje sam posmatrala svoj rad sa distance i nisam imala hrabrosti da uđem u taj osećaj. Ali prošle nedelje je u meni nešto kliknulo i oslobodila sam svog demona u sebi i suočila se sa njim. Nisam mu znala ime ni odakle dolazi, samo sam znala da sam skupila dovoljno hrabrosti, da mu kažem zbogom. Odradila sam monolog pred sviima. Prosula sam se pred svima, kao kada se staklo razbije u parčiće. I dalje osećam tu dubinu bola, koju sam osetila, a mislila sam da ga se nikada neću osloboditi.

Taj oštar bol koji mi je malo, po malo razdirao dušu je napokon nestao. Pustila sam strah iz sebe da ode, oproštajaući se sa njim rečima iz monologa : Hej!Volim te!

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera, Gradski Magazin

Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera

Prilikom uređenja enterijera čak i najsitniji elementi imaju moć da preobraze prostor i unesu željenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin