Uručene Vukove nagrade, Gradski Magazin

Uručene Vukove nagrade

IZVOR:BLIC FOTO:BLIC

Tradicionalne Vukove nagrade za 2014. godinu koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje po 51. put za izuzetan doprinos razvoju kulture, obrazovanja i nauke, uručene su juče u zgradi Predsedništva Republike Srbije pojedincima i ustanovama.

Nagrade su uručene poznatom violinisti i osnivaču Centra lepih umetnosti Guarnerius maestru Jovanu Kolundžiji, književnicima Srboljubu Ignjatoviću i Draganu Staniću, etnologu i istraživaču Bosiljki Rosić, reditelju Slavenku Saletoviću, etnomuzikologu Niceu Fracileu, izdavaču Žarku Čigoji, kao i narodnom guslaru Bošku Vujačiću i osnovnoj školi “Kralj Milutin” iz Gračanice.

U ime svih dobitnika na priznanju se zahvalio knjniževnik Dragan Stanić koji je i direktor Matice srpske.

– Ono što smo činili i činićemo predstavlja naš sitan doprinos veličini srpskog jezika, književnosti, umetnosti, nauke i kulutre u najvišem smislu. Sa našim sitnim doprinosima valja nam izaći pred Vuka Karadžića – kazao je Stanić.

On je svoj govor posvetio upravo Vuku Stefanoviću Karadžiću, reformatoru srpskog jezika, po kome je nazvano prestižno priznanje. Stanić je upozorio da ništa nije pogubnije po srpski narod i njegovu kuluturu, nego kada se olako odbacuje Vuk Karadžić i naglasio da je on bio ključan događaj naše prošlosti, ali da je i najvažniji sabesednik u budućnosti. Na svečanosti su dodeljene i Izuzetne Vukove nagrade koje su uručene arhitekti Mihajlu Mitroviću, filologu Darku Tanaskoviću i kompaniji “Mona”.

U saopštenju žirija istaknuto je da je orijentisanost kompanije Mona ka očuvanju srpske kulture i vukovskih ideala prepoznatljiva već dvadeset pet godina. Kao jedan od posebnih doprinosa Mone srpskoj kulturi žiri je istakao osnivanje književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ koju je „Mona“ ustanovila zajedno sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom.

Vukova nagrada za pojedince sastoji se od diplome (rad slikara Radomira Stevića Rasa) i plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića (rad vajara Nebojše Mitrića). Ove godine izostao je novčani deo nagrade, ali je dobitnicma dodeljen komplet knjiga “Srbija od 1914-1918”.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Irena Vujović, Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u Suvom Rudištu na Kopaoniku, Gradski Magazin

Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u Suvom Rudištu na Kopaoniku

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, prisustvovala je danas potpisivanju ugovora o izvođenju radova na …

Irena Vujović, Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“, Gradski Magazin

Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin