Najnovije Vesti
orion, Uživo lansiranje letilice NASA Orion, Gradski Magazin

Uživo lansiranje letilice NASA Orion

Izvor: N1 Slika: NASA

Oprezna nakon dve svemirske nesreće koje su se dogodile prošle nedelje, američka svemirska agencija NASA najavila je kako u decembru planira da lansira kapsulu Orion, koja bi, jednoga dana, negde 2021. godine, trebalo astronaute da preveze na Mars.

orion, Uživo lansiranje letilice NASA Orion, Gradski Magazin

Kapsula, koju je izgradila kompanija Lockheed Martin, treba 4. decembra da bude lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi raketom Delta 4 Heavy koju su izgradili Lockheed Martin i Boeing.

Probni let uslediće nakon dvaju svemirskih nesreća koje su pogodile dve komercijalne svemirske kompanije. Raketa Antares kompanije Orbital Sciences eksplodirala je 28. oktobra, nekoliko sekundi nakon što je bila lansirana bez posade u Virdžiniji, pri čemu je uništen teretni brod koji je trebalo da dopremi potrepštine za posadu Međunarodne svemirske stanice.

U petak je jedna osoba poginula, a druga je teško povređena u padu letelice Space Ship Two multinacionalne kompanije Virgin Galactic milijardera Ričarda Brensona.

“Svemirske operacije su teške, a to je prošle nedelje i dokazano.To je težak posao”, rekao je Vilijam Hil iz NASA-e na konferenciji za novinare u svemirskom centru Kenedi na Floridi.

“Nismo promenili planove”, tvrdi je direktor programa Orion Mark Gejer i naglasio “To nas je samo podsetilo na opasnosti”.

Projekt Orion košta oko 15 milijardi dolara

Na probnom letu Orion će preći 5.794 km od Zemlje kako bi se mogao vratiti u atmosferu brzinom od oko 32.187 km na sat. Let od 4,5 sati treba završiti padom Oriona u Tihi okean. Cilj je misije testirati Orionovu zaštitu od vrućine, padobrane, računare i drugu opremu pre planirane misije s posadom 2021. godine.

NASA će potrošiti oko 375 miliona dolara na testni let, a to ne uključuje troškove kapsule. Ukupno će se za projekat Orion potrošiti oko 15 milijardi dolara.

Kapsule Oriona i raketu Space Launch System, koja se još razvija u zasebnom projektu, NASA namerava da koristi za slanje astronauta na asteroide, Mesec, na kraju i na Mars.

http://www.telegraph.co.uk/news/science/space/11272379/Orion-spaceship-launch-at-Nasas-Kennedy-Space-Centre-live.html

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

raj za bogataše, RAJ ZA BOGATAŠE U VREME KRIZE: Gnezdo u kom su zaštićeni i odvojeni od sveta (FOTO/VIDEO), Gradski Magazin

RAJ ZA BOGATAŠE U VREME KRIZE: Gnezdo u kom su zaštićeni i odvojeni od sveta (FOTO/VIDEO)

RAJ za bogataše u vreme krize gradi se na obali Atlantskog okeana, u meksičkom letovalištu …

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“, Gradski Magazin

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“

Kompanija DIS proglasila je pobedničke projekte u okviru ovogodišnjeg programa podrške obrazovanju mladih u Srbiji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.