Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week, Gradski Magazin
Vasilije Kovačev, modni dizajner

Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week

Vasilije Kovačev,  jedan od cenjenih domaćih modnih dizajnera, užurbano priprema novu kolekciju koju će prikazati u aprilu, na SERBIA FASHION WEEK-u. Otkriva nam kakve kreacije priprema, šta savetuje svojim studentima i gde se krije tajna stila.

 

 

Vasilije, Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week, Gradski Magazin
Vasilije Kovačev na SFW

S obzirom na to da radite i kao profesor na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” na smeru odevno inženjerstvo, šta biste savetovali mladim dizajnerima u Srbiji?

– Svojim studentima, budućim dizajnerima i inženjerima u odevnoj industriji uvek savetujem da vole svoj poziv koji su izabrali, ma koliko često on bio nezahvalan. Da poštuju svoju kreativnost, da je razvijaju i da to bude put kojim tragaju i idu. Da prate trend svakako, ali da ga nikako ne kopiraju.

Kako ocenjujete modnu scenu u Srbiji?

– Sa jedne strane  šarenolika, sa druge veoma diskutabilna. Šarenolika jer ponuda stilova i dizajna jeste raznolika, a diskutabilna jer ima malo pravih, svežih ideja i orginalnosti, a veoma mnogo kopiranja stranog dizajna i toliko već viđenog.

Na koji način motivišete buduće kreatore, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu?

– Trenutna situacija na modnom tržištu Srbije je blago rečeno teška… A motivacija budućeg modnog naraštaja, hm…Uvek je bitna ljubav prema poslu i modi. Džaba računica u novcu, ako ne postoji ljubav.

Vasilije, Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week, Gradski Magazin
Vasilije Kovačev na SFW

 

Na prethodnom SFW-u ste predstavili kolekciju “Pustinjska ruža” koja je oduševila prisutne. Zbog čega Vas je inspirisala ruža neobuzdane i nestabilne pustinje?

– Kolekcija za sezonu  proleće/leto 2015. je inspirisana upravo time kako nastaje kristal pod nazivom ,,Pustinjska ruža”, koliko sva njegova lepota i vizuelna mekoća, bez obzira na sastav, tvrd i lomljiv, nastaje pod uticajem vetra na određeni mineral. Eto lepota nastaje iz suprotnosti i različitosti, uvek. Sa druge strane sama pustinja i njeni predeli jesu metafora užarenog letnjeg asfalta velikog grada.

Vasilije, Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week, Gradski Magazin
Revija Vasilije Kovačev

 

Možemo li na narednom SFW-u očekivati nešto potpuno drugačije u   Vašem radu?

– Da. Kolekcija, veoma neobuzdana kao i prethodna. Ponovo je  prisutna ruža kao cvet, ali u potpuno drugoj simbolici i prikazu. Dinamičnost, mističnost, lepota različitosti, kolorit koji pršti sa svih strana i  slavi lepotu života, avanturistički duh traganja za suštinom i još mnogo toga povezanog  sa načinom života  jednog lutajućeg naroda. Kolekcija ,,Gipsy magic”…

Vasilije, Vasilije Kovačev za Serbia Fashion Week, Gradski Magazin
Revija Vasilije Kovačev

 

Kako izgraditi sopstveni stil i izbeći uniformisanost?

– To nije ni malo lako, ni jednostavno. Kao prvo, on ne može da se izgradi preko noći, kao drugo on nije samo zavisan od toga šta ćete obući. Stil je celo vaše biće, vaš stav, vaš pogled, vaš način gledanja na svet. Možete vi biti obučeni po svim zakonima estetike, ali džaba vam sve to, ako vam je pogled tup i srce prazno.

M.Mandadžić

Izvor : Serbia Fashion Week

 

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Lisca., Lisca Cheek – Lakoća bez filtera, Gradski Magazin

Lisca Cheek – Lakoća bez filtera

Za one trenutke kad nam nedostaje topline sunca i opojnih mirisa cveća… Za one trenutke …

Lisca, Brzi Lisca vodič za izbor prave debljine čarapa, Gradski Magazin

Brzi Lisca vodič za izbor prave debljine čarapa

Svi znamo da su čarape sa gaćicama idealno rešenje da u hladnim danima ostaneš moderna, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin