vežbajte, Vežbajte pravilno i pametno!, Gradski Magazin

Vežbajte pravilno i pametno!

Vežbajte pravilno i pametno! Intervju Dragutina Mrdaka za Gradski Magazin

Pitali smo najvažnije stvari koje vas zanimaju u vezi teretane i sporta. Postoji niz grešaka koje svakodnevno pravimo, i rezultati su zbog njih umanjeni. Takođe, grešimo i oko načina ishrane ali i korišćenja suplementacije dok treniramo. Odvojili smo i kutak za najmlađe gde smo želeli da saznamo koliko je teretana, i sport uopšte, bitan za mališane.  Na ova, kao i druga pitanja, odgovara nam personalni trener Dragutin Mrdak.

vežbajte, Vežbajte pravilno i pametno!, Gradski Magazin
Dragutin Mrdak

Roditelji svojoj deci preporučuju različite sportove kao vid vannastavne aktivnosti. Koliko je teretana neophodna kao dopuna sportu i od kog uzrasta se preporučuje? Činjenica je da deca postaju bolji sportisti ukoliko ranije krenu da se bave sportom.Teretana je počela da igra veliku ulogu u svim sportovima i  bitan je faktor u fizičkoj pripremi sportiste, održavanju forme ili oporavku posle nekih povreda. Prva i osnovna stvar je provera funckionalne pokretljivosti osobe kroz razne vežbe. Tako se lako mogu uočiti problemi i uzroci povreda, ukoliko se naglo i neoprezno udje u trening sa opterećenjem. Što se tiče dece, ne postoji određena starosna granica od koje treba početi, ali je vrlo bitno da su oni sposobni da izvedu neke osnovne vežbe uz savladanu  tehniku.

Sa njima svakako treba početi prvo sa višezglobnim vežbama, izbegavati mašine i u trening uključiti razne rekvizite (medicinke, gume, balansere, vijače, slobodne tegove itd. ) kojima razvijaju i usavršavaju specifičnost pokreta za određeni sport.

vežbajte, Vežbajte pravilno i pametno!, Gradski Magazin
Dragutin Mrdak

Radi balansa psiho-fizičkog zdravlja, pored treninga, potrebna je i zdrava ishrana. U čemu mladi najčešće greške pa ne postižu željene rezultate u toku treniranja? Jedna od čestih grešaka je ta što ljudi često misle da mogu da „nadtreniraju“ lošu ishranu.

Koliko puta ste čuli da se neko „ubija“ od treninga, trči svaki dan po sat vremena, radi vežbe a kad ga pitate kako se hrani, nastane tišina, jer se posle treninga časti čokoladicom ili hamburgerom, najčešće uz reči  „zaslužio/la sam“? Drugi, sličan problem je brojanje kalorija. Ovo je često problem kod devojaka jer one nikad ne mogu da se odreknu slatkiša. Postoji hipoteza da je dozvoljeni unos 1200kcal dnevno, kod žena. To ne znači da smete da jedete hranu punu šećera bez obzira što niste prešli dozvoljeni limit. Isto je i za one koji žele da nabace mišićnu masu. Ako trebate da unesete 3000kcal dnevno, to ne znači da pojedete tri palačinke dnevno, nego proteine i složene ugljene hidrate.

Ključ svega je umerenost. Ne krećite naglo ni sa kakvim dijetama, ne menjajte svoje loše navike odjednom, jer ćete se ubrzo vratiti njima. Izbacujte loše stvari jednu po jednu. Kada dođete do željenih rezultata, onda to nek bude poslastica jednom ili dva puta nedeljno, savetuje Dragutin.

Šta je suplementacija i da li je treba koristiti kada treniramo? Suplementacija podrazumeva sve dodatke ishrani (minerale, vitamine, proteinske šejkove..). Velika zabluda u društvu je opsežno mišljenje da je suplementacija potpuno nepotrebna i nezdrava. Kada pomenemo suplement, ljude to asocira na doping. Takođe, suplementacija nije zamena za hranu već njen dodatak.

Profesionalni sportisti bi trebalo da koriste suplementaciju, uz savet stručnog lica ukoliko su neiskusni, jer ni sa dobrim stvarima ne treba preterivati. Ukoliko se neko kao rekreativac svaki dan bavi sportom i trenira na sličnom nivou kao profesionalac, suplementacija je poželjna. Zahtevi tela svakog sportiste za hranljivim materijama su veći od neaktivnih osoba.

Da li je potrebno mnogo novca da bismo vodili zdrav i kvalitetan život? Naravno da ne. Samo uporedite cene brze hrane sa mesom i ostalim sirovim namirnicama i sve će vam biti jasno. Potrebno je samo malo više truda i vremena, ali žrtvujte pola sata sna da pripremite sebi hranu za predstojeći naporan dan i uvek ćete biti fit.

Za sve koji žele da pogledaju Dragutinov  Youtube profil.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin