, Virusi i strpljenje: Vreme radi za nas! Kako ih lečimo i gre grešimo?, Gradski Magazin

Virusi i strpljenje: Vreme radi za nas! Kako ih lečimo i gre grešimo?

, Virusi i strpljenje: Vreme radi za nas! Kako ih lečimo i gre grešimo?, Gradski MagazinNakon pojave simptoma prehlade i gripa, prva reakcija najčešće je… PANIKA! U tom trenutku donosimo iracionalne odluke i posežemo za iracionalnim rešenjima. A rešenja su uvek  vrlo jednostavna, na dohvat ruke, i nalaze se u prirodi.

4U Pharma je švajcarska kompanija posvećena prirodi i odgoju i zdravom razvoju našeg društva. Istražujući i pronalazeći prirodna rešenja za različita zdravstvena stanja.

„Esencija brenda 4U pharma je da pomognemo drugima iz ljubavi, kao i duboko uverenje da sve što nam je neophodno, bilo kao hrana ili lek možemo naći u prirodi. Mi ćemo i dalje raditi na dokazima da nam priroda zaista pruža najbolje, kao i na inovativnim rešenjima koji se baziraju na prirodnim sastojcima. Nastavićemo da delimo naša nova saznanja kroz edukaciju i stvaramo novu vrednost za medicinske radnike, roditelje, bebe, decu i širu zajednicu.” – izjavio je Jane Čestovaliev, generalni direktor za kompanije 4U Pharma.

Tema pravilnog lečenja virusa nas okupira kada se radi o nama, možda još više kada se radi o našoj deci i vrlo je važno da prenesemo poruku gde su najčešće greške do kojih dolazi.

“Kako virus korone slabi, eksplodirali su svi drugi virusi. Virusi koji su se ranije javljali u oktobru ili novembru, počeli su da deluju već krajem avgusta. Roditelji često samoinicijativno posežu za lekovima, a ne znaju da  od primene antibiotika, tokom samo 7 dana, dobrim bakterijama u crevima treba dve godine da se oprave. Neracionalna upotreba antibiotika dovodi do češćeg oboljevanja od alergija, gojaznosti, metaboličkih i raznih drugih bolesti. Antibiotike treba uzeti isključivo po preporuci lekara, jer značajno je znati da antibiotici slabe naš imunitet ukoliko se primenjuju kod virusnih infekcija. Antibiotici ne leče virusne infekcije! Upravo za virusne infekcije postoji rešenje sa biljnim ekstraktima. Fitoterapija je na osnovu brojnih kliničkih dokaza ušla u vodiče najvećih svetskih i Evropskih asocijacija. Ona je odlična i komplementarna terapija sa standardnom medicinom.”istakao je dr Goran Vukomanović, pedijatar kardiolog, jedan od učesnika skupa.

, Virusi i strpljenje: Vreme radi za nas! Kako ih lečimo i gre grešimo?, Gradski MagazinVIRANTO Forte sirup i Viranto Adults kapsule PRIRODNOG su sastava i namenjeni su za upotrebu u stanjima prehlade i gripa kod dece i odraslih! Viranto jača organizam i pomaže mu da se samostalno izbori s virusnim infekcijama. Njegovi glavni sastojci su ekstrakt ploda crne zove i ekstrakt pelargoniuma.

Primenjuje se kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva.

Važno ga je primeniti što pre, najbolje u prvih 1 do 2 h od pojave prvih simptoma.

  • Deluje na uzrok
  • Blokira vezivanje virusa za ćeliju u ranoj fazi
  • Deluje na simptom

Dr Vukomanović je dodatno istakao: „Ne žurimo sa primenom antibiotika! “Wait & see” pristup je klinički dokazana strategija za racionalnu primenu antibiotika kod respiratornih infekcija. Ovaj pristup odlaže primenu antibiotika na 48-72h, kako bi se na pravi način dijagnostifikovala infekcija. Kroz 11 kliničkih studija dokazano je da odložena primena antibiotika kod respiratornih infekcija zapravo pomaže prirodnom jačanju organizma, kao i da je odloženo propisivanje antibiotika rezultiralo 3 puta nižom stopom upotrebe antibiotika, u kasnijem procesu lečenja kod pacijenta sa odloženom primenom, u poređenju sa trenutnim propisivanjem antibiotika (31% naspram 93%).“

, Virusi i strpljenje: Vreme radi za nas! Kako ih lečimo i gre grešimo?, Gradski MagazinProf. dr Milica Bajčetić, klinički farmakolog i korespondent SZO je istakla da situacija sa neracionalnom potrošnjom antibiotika u Srbiji promenjena u odnosu na pre i post Covid-19 pandemiju. Prema njenim rečima, u periodu od pet godina, do 2019. godine, napravljen je veliki i pozitivan pomak, koji je ugrožen tokom pandemije zbog popuštanja mera i izdavanja antibiotika bez recepata.

„Prevalenca propisanih antibiotika sa potvrđenim Covid-19 iznosila je 74,6%, a baterijskih infekcija 8%. U Nacionalnom vodiču za racionalnu potrebu antibiotika, za konkretne dijagnoze čiji je uzročnik virus, jasno i nedvosmisleno stoji da terapija ne podrazumeva primenu antibiotika. Virusne infekcije se ne leče antibioticima. Antibiotici povećavaju rizik od disbioza i deluju dugoročno na imunski sistem. Rezistencija na antibiotike nam preti svakodnevno u našim zdravstvenim ustanovama kao „tiha pandemija“, naglasila je profesorka Bajčetić.

Svesni činjenice o problemu pravilnog lečenja virusnih infekcija, doc dr. Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog se osvrnula i na njegovom rešenju, imajući u vidu šta mi možemo da uradimo drugačije, ali i šta nam kaže nauka.

„Preporuka je da uvek imate spremno prirodno rešenje, odnosno preparat sa 100% prirodnim sastojcima, koji predstavlja prvu pomoć u kući, uvek pri ruci. Esktrakt ploda zove potpuno jasno klinički dokazano deluje na dva načina – blokira vezivanje virusa za ćeliju. Ukoliko virus, ipak, uđe u ćeliju blokira njegovo razmnožavanje i dalje širenje u organizmu. Ekstrakt pelargonijuma, koji se takođe nalazi u Virantu, deluje na identični način na viruse, a dodatno i na bakterije od kliničkog značaja . Upravo zbog toga važno je imati ga kod kuće i primeniti što pre po pojavi prvih simptoma, najbolje u prva dva sata, dok je virus u organizmu još uvek u maloj koncentraciji. Ovakvo rešenje, posebno roditeljima, daje dodatnu sigurnost da mirnije prate dalji razvoj situacije, uz konsultacije s pedijatrom. Viranto je efikasan u slučajevima svih vrsta virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva i prvi je izbori prirodno rešenje za prehladu i grip“ – zaključila je dr Raketić, iznoseći i konkretne slučajeve iz pedijatrijske ordinacije.

 

 

 

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin