Mešanjem namernica ugljenih hidrata sa proteinima nas goji, jer oteževa varenje, što je opšte poznato pravilo, kojeg se ne pridržavamo. Ali ako ne možete da se suzdrižte od kombinovanja istih, barem se potrudite da unesete veću količinu proteina od ugljenih hidrata.
Ma koliko bili ukusni I neodoljivi specijaliteti poput špageta sa piletinom, pečenog krompira i šnicli ili kineskih jela sa mesom, pirinčem i kikirikijem, trudite se da ih izbegavate. A evo i zasto. Za mesojede se preporučuje, da krompir, testeninu i ostale vrste visokokoncentrovanih ugljenih hidrata zamene sirom ili salatom.
Ne jedite voće nesporedno posle jela! Voće često uzimamo kao desert umesto slatkiša, ali ovde treba biti oprezan. Nutricionisti savetuju da vože treba uzimati kao zaseban obrok, ili kao uzina, dva sata pre, ili dva sata posle jela. Jedite što više obroka voća I povrća dnevno, a manje mase, kako bi vaše srce i krvni sudovi ostali zdravi.
Ne podregevajte med! Ova lekovita namirnica, gubi svoja svojsta, ukoliko se kuva kao dodatak jelima, ili stavlja u vreo čaj. Uvek koristite drvenu kašiku!
Trudite se da ne mešate mleko i kafu. I ako mnogi od nas ne mogu da zamisle kafu bez mleka, mešanje ove dve namirnice, usporava varenje metabolizma. Ukoliko ne možete da se odreknete kafe sa mlekom, pokušajte da barem smanjite njen unos.