, VREME U OPTIMALNOM OPSEGU GLIKEMIJE, Gradski Magazin

VREME U OPTIMALNOM OPSEGU GLIKEMIJE

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1. Pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, veoma je bitno da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju. Zato raduje vest da danas postoje aparati za merenje glukoze, koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije (Time in Range). Oni značajno olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života osobama sa dijabetesom jer vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuje koliko je vremena vaš šećer bio u ciljanom opsegu, kao i koliko vremena je koncentracija glukoze bila povišena (hiperglikemija), a koliko niska (hipoglikemija).

„Savremene terapije i inovativni aparati i senzori su izuzetno važni u dijabetologiji, kao i u drugim oblastima medicine jer omogućavaju kvalitetnije i efikasnije lečenje. Vreme u optimalnom opsegu glikemije pomaže osobama sa dijabetesom da prate svakodnevni napredak i pokazuje potpunu sliku glukoze u krvi. Tako lakše mogu da otkriju koja vrsta hrane i koji nivo aktivnosti izazivaju porast i pad šećera u krvi u njihovom organizmu. Sve to doprinosi lakšem dijagnostikovanju i upravljanju dijabetesom i smanjuje moguće komplikacije koje dijabetes može da razvije“, objašnjava akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

Vreme u optimalnom opsegu glikemije nudi dinamički uvid u kretanja vrednosti glukoze kod osoba sa dijabetesom, omogućuje uvid u varijabilnost glikemije, kao i praćenje i poređenje metaboličke regulacije. Ono ima prednost u odnosu na HbA1c – glikozilirani hemoglobin jer pruža uvid osobama sa dijabetesom kako da prilagode uobičajene aktivnosti, rekreaciju, terapiju i ishranu kako bi što duže bile u ciljanom vremenu u rasponu. Zato se sve češće za Time in Range kaže da je nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa, a savremeni pristupi lečenja preporučuju da osobe sa dijabetesom nastoje da provedu 70 odsto ili više vremena unutar svog ciljanog opsega glukoze (Time in Range).

„Glikozilirani hemoglobin – HbA1c je zlatni standard za merenje prosečnog nivoa glukoze u krvi tokom poslednja dva-tri meseca kod osoba koje žive sa dijabetesom. On se određuje kod osoba sa dijagnozom dijabetesa radi praćenja bolesti i pri proceni efikasnosti terapije. Ali HbA1c ima izvesna ograničenja jer ne može da pokaže svakodnevne visoke i niske promene šećera u krvi, što otežava upravljanje dijabetesom. Upravo te oscilacije može da nam pokaže vreme u optimalnom opsegu glikemije“, kaže Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuju senzori za merenje glukoze u međućelijskoj tečnosti bez bockanja iz prsta i bez kalibracije i dostupni su u Srbiji. Za razliku od tradicionalnog bockanja iz prsta, ovi senzori pružaju moderan način merenja glukoze 24/7.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj, Gradski Magazin

Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj

Kada pristupamo uređenju kuhinje, važno je obratiti pažnju na svaki detalj. Od izbora nameštaja i …

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin