dokumentarni filmovi, Vrhunski dokumentarni filmovi stižu u Beograd, Gradski Magazin

Vrhunski dokumentarni filmovi stižu u Beograd

Novi Festival dokumentarnog filma “DOK#1” biće održan od 31. januara do 3. februara u Kombank dvorani u Beogradu, a kako objašnjava direktor Igor M. Toholj, program od 20 filmova plus jedan stari majstor (Hajrudin Šiba Krvavac) ne favorizuje nikoga sem bioskopskog gledaoca, po čijoj meri je i skrojen i stislki potpuno različito obojen.

“DOK#1” nastao je kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan, svojevrsna “realistična bajka sastavljena od premijernih i već valorizovanih dokumentaraca, početnika i veterana, starih i novih tema i ideja”, rekao je Toholj.

“Došao sam na ideju na oformim festival dokumentarnog filma koji bi prikazivao aktuelne filmove koji još nisu imali premijeru u Srbiji, a koji bi bio tako skrojen da u četiri festivalaska dana predstavi onoliki broj filmova koji može da se sagleda sa stanovišta prosečnog filmskog gledaoca. Festivali se tokom godina razvijaju, šire i postaju nesagledivi, uz druge sadržaje, kao što su marketi, radionice, masterklasovi”, rekao je Toholj u intervjuu za Tanjug.

“DOK#1” čini 20 dugometražnih dokumentaraca, neki od njih su tek izašli iz montaže, a Toholj posebnu pažnju skreće na selekciju “Prvi korak” i priliku da gledaoci uporede velike svetske produkcije veterana, filmove koji su se već dokazali na festivalima A kategorije i debitanstka ostvarenja.

On dodaje da bi selekcija “Prvi korak” u budućnosti mogla da postane takmičarska, a za prvo izdanje je želeo da publika bez tog opterećenja koje ide uz takmičenje gleda i uživa u filmovima.

“Praveći selekciju pokušao sam da se projektujem u lik prosečnog filmskog gledaoca, da se postavim na mesto nekoga ko bi posle radnog dana otišao u bioskop da vidi film koji nije igrani, već ukorenjen u realnost, a atraktivan za gledanje i to u, možda, najboljim uslovima za gledanje filmova koji postoje u Srbiji”, istakao je Toholj.

Program je podeljen u četiri selekcije – “Vrhunci”, s filmovima koji su bili na velikim svetskim festivalima ili su velike produkcije, “Na ivici”, s filmovima koji tretiraju pomalo bizarne protagoniste i teme, “Biografski dokumentarci” koji iz posebnog ugla, manipulišući arhivskim materijalom, tretiraju poznate ličnosti, i već pomenuti “Prvi korak”.

Toholj izdvaja dokumentarac koji otvara festival – “Zašto smo kreativni?” Hermana Vaskea, koji je 30 godina snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove koji su se usudili da odgovore na pitanje iz naslova filma.

Direktor festivala preporučuje i film “Država protiv Mandele i ostalih” (Nikolas Šampo i Žil Porte) koji kombinuje rotoskopsku animaciju sa arhivskim audio snimcima sa čuvenog sudskog procesa na kome su 1964. godine osuđeni Mandela i njegovi saradnici, zatim “Bob Lazar: Oblast 51 i leteći tanjiri” Džeremija Kenjon Lokjer Korbela i polubiografski film “Veština” Metjua T. Bernsa o jednom od najznačajnijih protagonista tzv. “deathmatch” scene rvanja, a on je srpskoj publici poslao iz Amerike 50 flajera sa svojim potpisom.

Vrlo intrigantan arhivski material je, prema rečima Toholja, korišćen u filmu “Proslava” Olivijea Mejrua, koji se bavi dešavanjima iza kulisa modne industrije i radnim danom jednog od najvećih protagonista modne industrije, Iva Sen Lorana.

Tu je i “Santjago, Italija” Nanija Moretija o tome kako su italijanske diplomate davale azil Čileanicma za vreme Pinočeovog rezima, dirljiva priča “Naš tim” Džefa i Majkla Zimbalista o pogibiji igrača brazilskog kluba “Šapekoense” i “Napred, crveni, napred” Nensi Švarcman o slučaju silovanja koji je dugo zataškavan.

Posebno je interesantna retrospektiva kratkometražnih dokumentaraca Hajrudina Krvavca, poznatog po igranim filmovima “Diverzanti”, “Valter brani Sarajevo” i “Partizanska eskadrila”, a koji za temu imaju dešavanja vezana za obnovu bivše Jugoslavije.

Toholj je najavio tribinu posvećenu ovim dokumentarcima koja će na neki način najaviti i monografiju o Krvavcu koja bi u aprilu trebalo da se pojavi u Sarajevu.

“DOK#1” će proteći bez srpskih ostvarenja, a Toholj to objašnjava “produkcionom prazninom”.

“Praktično nijedan dugometražni dokumentarac iz domaće produkcije nije bio završen kada smo pravili selekciju. Imali smo na raspolaganju samo par filmova koji ili nisu zadovoljili kriterijume ili su imali druge planove što se tiče distribucije, tako da je ovogodišnji program lišen domaće produkcije, što će nam, nadam se, publika oprostiti”, rekao je Toholj.

Pošto ove godine neće biti gostiju, organizatori su odlučili da omoguće publici nakon projekcija da putem interneta razgovara sa nekim od autora.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin