Irena, Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju, Gradski Magazin

Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Programom razvoja cirkularne ekonomije za period od 2022-2024. godine, koji je usvojen ove godine, cirkularni model poslovanja prepoznat je kao alat za zelenu tranziciju Republike Srbije, u kojoj ključnu ulogu ima privreda kroz primenu novih biznis modela kojima se postiže ušteda resursa i energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na otvaranju konferencije „Cirkularni okrugli sto 2022“ u Beogradu.


Vujović je navela da linearni ekonomski model postaje neodrživ jer su prirodni resursi ograničenog veka trajanja, dodajući da je od izuzetne važnosti postepeni prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Irena, Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju, Gradski Magazin

-U cilju podsticanja razvoja cirkularne ekonomije u našoj zemlji Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa UNDP sprovodi niz aktivnosti i projekata koji imaju za cilj smanjenje ugljeničnog otiska i ublažavanje klimatskih promena, podsticanje inovativnih rešenja, kao i saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija. Važno je da privredni subjekti razvijaju cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu nisko-ugljenični ili ugljenično-neutralan razvoj, kao i poslovne modele koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte – rekla je Vujović.

Ministarka se osvrnula na projekat “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i trajaće do marta 2027. godine, kao i na Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije koji je otvoren u okviru projekta, a na koji su se prijavile lokalne samouprave, javno-komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva sa predlozima projekata.

Irena, Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju, Gradski Magazin

-Finansijske podsticaje za sprovođenje inovativnih ideja u praksi dobiće sedam projekata, kao i mentorsku i drugu stručnu podršku. Pored toga, danas ćemo dodelom cirkularnih vaučera, pojedinačne vrednosti od 10.000 dolara, nagraditi i 12 najboljih naučno-istraživačkih projekata, odnosno predloga u oblasti cirkularne ekonomije koji doprinose ublažavanju klimatskih promena. U želji da primeri dobre prakse budu vidljiviji zajedno sa UNDP smo pokrenuli i inicijativu ”Prihvati cirkularni izazov” namenjenu društveno-odgovornim kompanijama, koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja i na taj način doprinose očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi i pokazuju brigu za društvenu zajednicu. Inicijativa podrazumeva prijavu mere koja će se sprovoditi u sledećoj godini, a kojom će se postići konkretna ušteda resursa ili energije – rekla je Vujović, dodajući da je od prijavljenih izabrano 10 kompanija koje će predstaviti svoje mere za 2023. godinu.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin