Vujović i Ben David, Vujović i Ben David potpisale sporazum koji će doprineti smanjenju industrijskih emisija, Gradski Magazin

Vujović i Ben David potpisale sporazum koji će doprineti smanjenju industrijskih emisija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas bilateralni sporazum sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David


Vujović i Ben David, Vujović i Ben David potpisale sporazum koji će doprineti smanjenju industrijskih emisija, Gradski Magazin

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas bilateralni sporazum sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David o saradnji na smanjenju industrijskih emisija, kroz sprovođenje evropske Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Vujović je navela da je potpisivanjem sporazuma započeta treća faza projekta – „Zelena tranzicija – implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji u periodu 2021 – 2025. godine“ (IED 3), u vrednosti od 1,7 miliona evra, koji je važan za ispunjavanje obaveza Srbije iz Poglavlja 27 – Životna sredina i klima.

Kroz ovaj projekat moći ćemo da računamo na podršku Švedske, kako bismo i kod nas ubrzali zelenu tranziciju društva i zelene investicije u industriji. Cilj je da se industrija pripremi za investicije u čistije tehnologije, koje će doprineti da se u značajnoj meri poboljša kvalitet vazduha, što je jedan od strateških ciljeva Ministarstva koje vodim. Ovaj projekat nam omogućava da ostanemo na dobrom putu, imajući u vidu da su sprovođenjem Direktive EU o industrijskim emisijama znatno smanjene zagađujuće emisije u EU, ojačana je konkurentnost industrije i poboljšan kvalitet života građana EU. To je rezultat koji i u Srbiji, kroz primenu evropskog iskustva, želimo da ostvarimo i da tako poboljšamo kvalitet života naših građana – rekla je Vujović dodajući da je implementacioni partner na projektu Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

irena

Vujović je istakla da je u sklopu projekta, u planu izrada novog Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i podzakonskih akata kako bi se potpuno uskladili sa Direktivom o industrijskim emisijama. Projekat će pomoći i da se izrade integrisane dozvole za 15 industrijskih postrojenja i sedam farmi. Vujović je navela da je za Srbiju u ovom momentu značajno što će primenom EU Direktive, uz podršku Švedske, ujedno raditi i na ispunjenju ciljeva Zelene agende.
Ambasadorka Ben David izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, kojim se nastavlja podrška Švedske integraciji Srbije u Evropsku uniju i saradnja sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine. Ona je istakla da je Vlada Švedske nedavno donela novu Strategiju za Zapadni Balkan i Tursku, prema kojoj će se upravljati rad Ambasade u Srbiji u narednom periodu, i koja uključuje dalju podršku održivom razvoju povoljnom za životnu sredinu i otpornom na klimatske promene, kao i održivom korišćenju prirodnih resursa.

 

Foto:MZŽS

Gradski magazin

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin