Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, na čijem je dnevnom redu bilo razmatranje pitanja iskorišćavanja litijuma na području Republike Srbije, sa osvrtom na uticaj na životnu sredinu i celokupni razvoj Srbije.


Sednici su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, kao i predstavnici stručne javnosti, profesori Rudarsko-geološkog fakulteta – prof. dr Dinko Knežević i prof. dr Nikola Lilić.

Vujović je navela da je zelena tranzicija glavna tema u Evropi, kao i da je litijum, čije se rezerve nalaze i u Srbiji, prepoznat kao ozbiljan resurs za borbu protiv klimatskih promena i energetsku tranziciju.

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Ministarka je navela da se u Srbiji odustalo od ideje da se taj potencijal iskoristi kao razvojna šansa, pre svega zbog nedovoljno znanja i naučnih činjenica, ali i velikog pritiska dela javnosti da se projekat obustavi i to pre nego što su urađene studije koje bi pokazale kakav bi to uticaj imalo na životnu sredinu.

-Uredba Vlade Republike Srbije za projekat „Jadar“ je ukinuta pre nego što su završene Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje su trebale da se nađu na uvidu javnosti i da budu predmet javne rasprave. Mi nismo imali, kao što ni danas nemamo, relevantne podatke o tome kako bi to uticalo na životnu sredinu, ali smo imali blokade puteva i politizaciju ove teme i sve je to rađeno bez studija. Moram da naglasim da bi to bila jedna od najkompleksnije izrađenih studija, jer je prema rešenju kojim je određen njen obim i sadržaj umesto obaveznih 11, trebalo da obuhvati čak 19 tačaka, čime bi se u potpunosti sagledali potencijalni uticaji projekta na sve činioce životne sredine. Iako je projekat obustavljen, tema litijuma je veoma prisutna u javnosti i zato je važno da o tome imamo konstruktivan dijalog i da čujemo mišljenje struke. Današnja diskusija biće pre svega edukativna za sve nas i za građane Srbije – rekla je Vujović.

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović je istakla da se u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, insistira na poštovanju najviših ekoloških standarda, naglasivši da je prošle godine otvoren i klaster 4 u sklopu kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, što nam stvara dodatnu obavezu da budemo odgovorniji.

-Ekologija i zaštita životne sredine ne treba da bude stvar koja će da nas deli, već svi mi, zajedničkim snagama, moramo da radimo i da je unapredimo, ne samo kada govorimo o ovoj temi već i o svakodnevnim temama koje nas muče kada je u pitanju životna sredina. Važno je da podignemo svest i na ovakvim odborima i da čujemo struku kako bismo bili informisani o činjenicama – rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je za budućnost ključno da napravimo balans između našeg razvoja i zaštite životne sredine, čemu se i teži, dodajući da svi projekti koji se realizuju i koji se budu realizovali u Srbiji moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, o čemu će država posebno brinuti.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin