Irena Vujović, Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu:  Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija, Gradski Magazin

Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu:  Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija

Ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović rekla u današnjem obraćanju učesnicima konferencije o klimatskim promenama KOP 27 u Šarm el Šeiku da je vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija.


„Ova vizija čini okosnicu naše buduće Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će trasirati put dekarbonizacije na nivou celog društva. Buduća dugoročna Strategija postaviće osnove za Srbiju sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije i povećanom energetskom efikasnošću. Ona će pozitivno uticati na postizanje konkurentnije i resursno efikasnije privrede. Doprineće sistemima za tretman otpada i otpadnih voda u skladu sa najboljim međunarodnim standardima, produktivnijoj poljoprivrednoj praksi, ali i otpornim i zaštićenim šumama i prirodom, uz primenu inovativnih rešenja zasnovanih na prirodi“, rekla je Vujović.

Irena Vujović, Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu:  Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija, Gradski Magazin

Ona je objasnila da procene pokazuju da se Republika Srbija zagreva više i brže od globalnog proseka.

„Dok je osmotren porast globalne srednje temperature 1,1 stepen, Srbija je već na 1,8 stepeni, a leti na čak 2,6 stepena Celzijusa. Minimalne materijalne štete u Srbiji su za period od 2000.-2020. godine procenjene na najmanje 6,8 milijardi evra“, kazala je Vujović i dodala da više od 70% štete nastalo usled suša i visokih temperatura izazvanih promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima.

Vujović je učesnicima samita istakla da je Srbija u avgustu ove godine Sekretarijatu UNFCCC dostavila svoj revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos, kojim je definisan cilj smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte od 33,3 odsto do 2030. godine i time povećala klimatsku ambicioznost za više od tri puta u odnosu na prvi NDC.

Irena Vujović, Vujović na konferenciji o klimatskim promenama u Egiptu:  Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija, Gradski Magazin

Ministarka za zaštitu životne sredine je rekla da je Srbija posvećena ne samo Sporazumu iz Pariza, nego i pridruživanju Evropskoj uniji.

„Kao najveća ekonomija Zapadnog Balkana, potvrdili smo svoju posvećenost Evropskom Zelenom dogovoru potpisivanjem Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Ne smemo, takođe, zaboraviti da tranzicija ka niskougljeničnom društvu mora biti pravedna i fer, ne izostavljajući nikoga”. kazala je Irena Vujović i zaključila da konferencija u Šarm el Šeiku predstavlja ključnu šansu za usvajanje odluka koje će u ogromnoj meri uticati na okvire delovanja u najvažnijem aspektu naših života – očuvanju naše planete.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin