Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende

Zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji su među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan – poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na otvaranju regionalne „Luk ap“ konferencije, koja je na Kopaoniku okupila veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.


Vujović je istakla da je Zelena agenda šansa za razvoj, modernizaciju tehnologija i uspostavljanje novih i boljih mogućnosti na većem tržištu u korist životne sredine, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu identifikovalo aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se Deklaracija iz Sofije uspešno sprovela u praksi.

Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Prema njenim rečima, u Srbiji će biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još uvek nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

-Najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnose se na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu mi već uveliko radimo. Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja. Odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo je sa 24% u 2020. godini, na 34% u 2021. godini. Ulažemo i napore da povećamo stopu odvajanja otpada na izvoru nastanka i procenat reciklaže. Probleme koje imamo sa nesanitarnim deponijama rešavamo uspostavljanjem regionalnih centara sa pratećom infrastrukturom i dobrom pokrivenošću sistema sakupljanja otpada, jer upravo to je preduslov za zatvaranje neuslovnih deponija. Za to su nam značajna i dva dokumenta javne politike koja smo usvojili ove godine – Program upravljanja otpadom za period do 2031. godine i Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji od 2022. do 2024. godine. Takođe, važno pitanje na kojem posvećeno radimo jeste i rešavanje problema tzv. istorijskog otpada, s ciljem da ga u našoj zemlji očistimo do nultog stanja – rekla je Vujović.

Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

-Veliki broj kapitalnih zelenih projekata koje realizujemo širom Srbije, dokaz su naše posvećenosti zaštiti životne sredine, čemu u prilog govori i konstantno povećanje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine, koji je u 2020. godini iznosio 7,9 milijardi dinara, dok je planirani budžet za 2023. godinu 18,2 milijarde dinara. Naša posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biće iskazana i preko najvažnijeg strateškog dokumenta iz ove oblasti, Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju, čije usvajanje očekujemo krajem sledeće godine – istakla je Vujović.

Ministarka je poručila da je za ispunjenje zajedničkih „zelenih“ ciljeva važan doprinos svih građana, privrede, stručne javnosti, nauke i inovacija, jer jedino udruženim naporima i zajedničkim radom može se osigurati čista i zdrava životna sredina, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin