Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende

Zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji su među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan – poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na otvaranju regionalne „Luk ap“ konferencije, koja je na Kopaoniku okupila veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.


Vujović je istakla da je Zelena agenda šansa za razvoj, modernizaciju tehnologija i uspostavljanje novih i boljih mogućnosti na većem tržištu u korist životne sredine, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu identifikovalo aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se Deklaracija iz Sofije uspešno sprovela u praksi.

Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Prema njenim rečima, u Srbiji će biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još uvek nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

-Najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnose se na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu mi već uveliko radimo. Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja. Odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo je sa 24% u 2020. godini, na 34% u 2021. godini. Ulažemo i napore da povećamo stopu odvajanja otpada na izvoru nastanka i procenat reciklaže. Probleme koje imamo sa nesanitarnim deponijama rešavamo uspostavljanjem regionalnih centara sa pratećom infrastrukturom i dobrom pokrivenošću sistema sakupljanja otpada, jer upravo to je preduslov za zatvaranje neuslovnih deponija. Za to su nam značajna i dva dokumenta javne politike koja smo usvojili ove godine – Program upravljanja otpadom za period do 2031. godine i Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji od 2022. do 2024. godine. Takođe, važno pitanje na kojem posvećeno radimo jeste i rešavanje problema tzv. istorijskog otpada, s ciljem da ga u našoj zemlji očistimo do nultog stanja – rekla je Vujović.

Irena Vujović, Vujović: Strateški cilj Srbije primena Zelene agende, Gradski Magazin

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

-Veliki broj kapitalnih zelenih projekata koje realizujemo širom Srbije, dokaz su naše posvećenosti zaštiti životne sredine, čemu u prilog govori i konstantno povećanje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine, koji je u 2020. godini iznosio 7,9 milijardi dinara, dok je planirani budžet za 2023. godinu 18,2 milijarde dinara. Naša posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biće iskazana i preko najvažnijeg strateškog dokumenta iz ove oblasti, Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju, čije usvajanje očekujemo krajem sledeće godine – istakla je Vujović.

Ministarka je poručila da je za ispunjenje zajedničkih „zelenih“ ciljeva važan doprinos svih građana, privrede, stručne javnosti, nauke i inovacija, jer jedino udruženim naporima i zajedničkim radom može se osigurati čista i zdrava životna sredina, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin