irena vujović, Vujović: Zaštita prirode je generacijsko pitanje koje treba da nas ujedini, Gradski Magazin

Vujović: Zaštita prirode je generacijsko pitanje koje treba da nas ujedini

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas u društvenom dijalogu na temu „Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode“, na kojem je predstavila šta je u prethodnom periodu urađeno kako bi se prirodna dobra na najbolji način zaštitila.


irena vujović, Vujović: Zaštita prirode je generacijsko pitanje koje treba da nas ujedini, Gradski Magazin

Vujović je, na skupu koji je inicirala i otvorila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, istakla da su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode usvojene pre dva meseca, čime je unapređena regulativa koja se odnosi na ovu važnu oblast.

Izmenama Zakona zabranjena je izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima sva tri stepena zaštite. Povećan je udeo teritorije Srbije pod zaštitom na gotovo 8%, tako što su uspostavljena četiri nova zaštićena područja. Usvojen je i Program zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. kao glavni strateški dokument za očuvanje biološke raznovrsnosti – navela je Vujović i pozvala civilni sektor da se više uključi u javne rasprave, jer je zaštita životne sredine generacijsko pitanje koje treba sve da ujedini.

irena vujović, Vujović: Zaštita prirode je generacijsko pitanje koje treba da nas ujedini, Gradski Magazin

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da je u prethodnoj godini mnogo urađeno i da je usvojen set važnih zakona, dodajući da je to pokazatelj da država ulaže velike napore i shvata potrebu da se hitno reaguje u ovoj oblasti. Ona je navela da je primetno i da među građanima raste svest o značaju zaštite životne sredine.

Foto:mzžs

Izvor: PRessSerbia

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin