Vukov spomenik, VUKOV SPOMENIK IDE NA RESTAURACIJU: Kip će biti obnovljen u Smederevu, Gradski Magazin
Foto: Printscreen/Youtube/Gradska opština Zvezdara

VUKOV SPOMENIK IDE NA RESTAURACIJU: Kip će biti obnovljen u Smederevu

Počela je obnova zapuštenog spomenika Vuku Karadžiću, koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove.


Posle 25 godina od poslednjih radova i mnogobrojnih odlaganja, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kreću sa restauracijom, baš na dan kad je 1937. godine otkriven monument reformatora srpskog jezika. Bronzani kip Vuka Karadžića narednih dana biće skinut i prenet u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, koji je pre tri godine restaurirao “Pobednika”.

Planirani radovi na monumentu biće u dve faze. Prva etapa obuhvata sanaciju i restauraciju bronzanog kipa, dok će se u drugoj fazi sređivati postament. Vuk će u Kuzmanovićevoj smederevskoj radionici biti saniran i konzerviran, a rok za završetak “umivanja” skulpture je 120 dana.

Još 2019. Zavod je izradio idejni projekat sanacije Vukovog spomenika, ali iz gradske kase je tek ove godine izdvojeno 11 miliona dinara za izvođenje radova, što je bilo “zeleno svetlo” za restauratore.

– Spomenik se nalazi u izuzetno lošem stanju – objašnjavaju u ovoj ustanovi. – Naime, prilikom prethodne obnove 1995.godine, koja je izvođena u okviru hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, garaže i uređenju širih parkovskih i nadzemnih parterskih površina, bronzana skulptura spomenika nije tretirana na adekvatan način.

Za oblogu postamenta upotrebljen je kamen lošeg kvaliteta, tako da su, zbog izloženosti negativnom uticaju atmosferskih padavina, skulptura i postament ubrzo propali.

Na bronzanom kipu nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zato što je ovde veoma prometno. Pored Vukovog spomenika, saobraćaj ne staje, a ovuda dnevno prođe nekoliko hiljada automobila, autobusa, kombija, komunalnih vozila… Takođe, neophodna je i obnova slova, jer se natpis “Vuku, srpski narod” jedva nazire, čak i ako ste na nekoliko centimetara od postamenta.

Obeležje Vuku Karadžiću, delo vajara Đorđa Jovanovića, svečano je otkriveno 7. novembra 1937, povodom 150 godina od rođenja našeg najznačajnijeg lingviste. Ovaj kip jedan je od najpoznatijih u Beogradu, koncipiran je po kanonima akademske umetnosti koja počiva na naturalizmu i verizmu. Vuk je prikazan u sedećem stavu, noge su mu prekrivene teškom draperijom, a u desnoj ruci mu je knjiga. Spomenik je 1965. godine utvrđen za kulturno dobro.

Izvor: Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

Filmske poslastice za tekuću nedelju, Gradski Magazin

Filmske poslastice za tekuću nedelju

Svet kinematografije nas konstantno podseća na svoju beskrajnu kreativnost i sposobnost da nas transportuje u …

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja, Gradski Magazin

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja

NLB Komercijalna banka, članica najveće regionalne finansijske grupacije NLB Grupe, izabrana je kao prva od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin