, WIZZ AIR I NESTE POTPISALI SPORAZUM O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA, Gradski Magazin

WIZZ AIR I NESTE POTPISALI SPORAZUM O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA

  • Memorandum o razumevanju za nabavku održivog avio-goriva od 2025. godine
  • Wizz Airu omogućeno da kupi 36.000 tona održivog avio-goriva od kompanije Neste za snabdevanje Evrope i UK
  • Saradnja potvrđuje Wizz Airove ambiciozne ciljeve na polju održivosti

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Neste za nabavku održivog avio-goriva od 2025. godine. Na osnovu ovog sporazuma, Wizz Airu je omogućeno da kupi 36.000 tona održivog avio-goriva od kompanije Neste za snabdevanje cele mreže ove avio-kompanije u Evropi i UK. Ova saradnja je garancija da Wizz Air može da nastavi sa sprovođenjem plana za smanjenje intenziteta CO₂ po putniku na pređeni kilometar.

Današnja objava dodatno potvrđuje poziciju Wizz Aira kao najodrživijeg izbora za putovanja avionom i ključni je deo ekološke strategije ove avio-kompanije, čiji cilj je smanjenje ugljeničnih emisija za 25 odsto do 2030. i dostizanje nulte neto emisije do 2050. godine. Wizz Air je prošle godine ostvario najniži godišnji intenzitet CO₂ ikada, koji je iznosio 55,2 grama po putniku na pređeni kilometar. Ovaj avio-prevoznik konstantno uvodi nove avione tipa Airbus A321neo u svoju flotu i zamenjuje starije avione. Planirano je da udeo aviona sa novom „neo“ tehnologijom u okviru Wizz Airove flote premaši 50 odsto do kraja fiskalne 2023. godine. Ovi avioni trenutno mogu da lete sa čak 50 odsto mešavine održivog avio-goriva.

Neste MY održivo avio-gorivo se proizvodi od sirovina iz održivih, 100 odsto obnovljivih izvora otpada i ostataka, kao što su iskorišćeno jestivo ulje i otpadna životinjska mast. Održivo avio-gorivo se meša sa standardnim avio-gorivom pre upotrebe i deluje nesmetano u skladu sa postojećom infrastrukturom za gorivo i avionskim motorima. Održivo avio-gorivo ima iste performanse kao standardno avio-gorivo, ali uz znatno niži ugljenični otisak na bazi radnog veka. Korišćenje Neste MY održivog avio-goriva smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte za čak 80 odsto tokom radnog veka goriva u poređenju sa korišćenjem fosilnog avio-goriva.

„Mi u Wizz Airu nastavljamo da ulažemo u inovativnu tehnologiju i smatramo da je održivo avio-gorivo ključan deo rešenja za dekarbonizaciju avio-industrije. Partnerstvo sa kompanijom Neste, vodećim svetskim proizvođačem održivog avio-goriva, potvrđuje naš napredak u smanjenju intenziteta ugljeničnih emisija, koji je već jedan od najnižih među avio-kompanijama na svetu. Zajedno sa kompanijom Neste ćemo podstaći uvođenje održivog avio-goriva širom svoje mreže i tako utabati put ka održivijoj budućnosti za vazduhoplovstvo“, izjavio je Jan Malin, izvršni potpredesednik i finansijski direktor Wizz Aira.

„Neste je posvećen podršci avio-industriji u smeru ka održivijoj budućnosti. Ovaj sporazum sa Wizz Airom, jednim od lidera u održivosti u sektoru, pokazuje kako omogućavamo avio-kompanijama da koriste održivo avio-gorivo širom mreže. Radujemo se zajedničkom radu sa Wizz Airom na smanjenju njegovih ugljeničnih emisija, a do kraja 2023. godine ćemo povećati godišnji kapacitet proizvodnje održivog avio-goriva na 1,5 miliona tona“, rekao je Džonatan Vud, potpredsednik za obnovljivo vazduhoplovstvo za Evropu u kompaniji Neste.

Na osnovu Nagrade za izvrsnost za 2022. godinu CAPA – Centra za vazduhoplovstvo

  Kada se koristi u čistom obliku I izračunato primenom metodologija procene radnog veka, kao što je CORSIA

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI, Gradski Magazin

ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI

Ava shopping park za manje od dve godine posetilo više od 2 miliona ljudi, a …

, Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta, Gradski Magazin

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta Kada uređujemo naš životni prostor trudimo …

Jedan komentar

  1. Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites: Volleyball Betting in the Philippines

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin