, WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA, Gradski Magazin

WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA

  • Memorandum o razumevanju za nabavku održivog avio-goriva u periodu od 2023. do 2030. godine
  • Wizz Air može da kupi čak 185.000 tona održivog avio-goriva od OMV-a
  • Ova saradnja potvrđuje Wizz Airovu ambicioznu posvećenost održivosti

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, potpisala je Memorandum o razumevanju sa OMV-om, međunarodnom integrisanom kompanijom za naftu, gas i hemijske proizvode sa sedištem u Beču, za nabavku održivog avio-goriva u periodu od 2023. do 2030. godine. Sporazum omogućava Wizz Airu da kupi čak 185.000 tona održivog avio-goriva od OMV-a. Ova saradnja garantuje da Wizz Air može da nastavi sa ostvarivanjem plana smanjenja intenziteta CO₂ po putniku na pređeni kilometar.

Današnja vest je potvrda Wizz Airove pozicije najodrživijeg izbora za putovanje avionom i ključni je deo ekološke strategije ove avio-kompanije za smanjenje intenziteta ugljeničnih emisija za 25 odsto do 2030. i dostizanje neto nultih emisija do 2050. godine. Sa najnižim intenzitetom CO₂ po putniku na pređeni kilometar u Evropi, jednom od najmlađih flota na svetu i brojnim inicijativama za efikasnost goriva, Wizz Air već predvodi avio-industriju na putu ka održivijoj budućnosti.

OMV sprovodi brojne mere koje  mu pomažu u ostvarivanju ambicioznih strateških ciljeva na polju održivosti, a održivo avio-gorivo je jedna od ključnih tehnologija za dekarbonizaciju avio-industrije. Ovaj cilj podrazumeva porast proizvodnje održivog avio-goriva na čak 700.000 tona 2030. godine, što je u skladu sa ambicijom OMV-a da postane kompanija sa neto nultim emisijama najkasnije do 2050 (za segmente 1, 2 i 3). Zato su u okviru OMV strategije do 2030. godine definisani jasni srednjoročni i dugoročni ciljevi smanjena emisija.

„Osvojili smo vodeću poziciju na tržištu kad je reč o održivosti zahvaljujući stalnom ulaganju u inovativnu tehnologiju i upravljanju najsavremenijom flotom na najefikasniji način. Wizz Air je posvećen smanjenju intenziteta emisija za dodatnih 25 odsto do kraja ove decenije, a upotreba održivog avio-goriva u tome ima značajnu ulogu. Podrška proizvodnji i istraživanjima tehnologija održivog avio-goriva je jedan od naših prioriteta i drago nam što ćemo sarađivati sa OMV-om na daljem  smanjenju ugljeničnog otiska sektora vazduhoplovstva. Novi memorandum o razumevanju je potvrda naše obaveze da garantujemo da, kada naši putnici izaberu da lete Wizz Airom, donose najodgovorniju odluku u vezi sa putovanjem avionom“, izjavio je Ovejn Džons, direktor razvoja u Wizz Airu.

, WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA, Gradski Magazin

Izuzetno mi je drago što će saradnja između OMV-a i Wizz Aira pomoći obema kompanijama da ostvare svoje strateške ciljeve na polju održivosti. U Wizz Airu smo dobili snažnog međunarodnog partnera. Održivo avio-gorivo je najvažniji element u dekarbonizaciji vazduhoplovstva u narednim decenijama. Naši strateški odnosi utiru put ka održivijoj budućnosti vazduhoplovstva u kojoj obe naše kompanije žele da učestvuju“, rekla je Nina Marsel, potpredsednica za vazduhoplovstvo, distribuciju goriva i javni sektor u kompaniji OMV.

Na osnovu Nagrade za izvrsnost za 2022. godinu CAPA – Centra za vazduhoplovstvo

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin