WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA, Gradski Magazin

WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA

  • Memorandum o razumevanju za nabavku održivog avio-goriva u periodu od 2023. do 2030. godine
  • Wizz Air može da kupi čak 185.000 tona održivog avio-goriva od OMV-a
  • Ova saradnja potvrđuje Wizz Airovu ambicioznu posvećenost održivosti

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, potpisala je Memorandum o razumevanju sa OMV-om, međunarodnom integrisanom kompanijom za naftu, gas i hemijske proizvode sa sedištem u Beču, za nabavku održivog avio-goriva u periodu od 2023. do 2030. godine. Sporazum omogućava Wizz Airu da kupi čak 185.000 tona održivog avio-goriva od OMV-a. Ova saradnja garantuje da Wizz Air može da nastavi sa ostvarivanjem plana smanjenja intenziteta CO₂ po putniku na pređeni kilometar.

Današnja vest je potvrda Wizz Airove pozicije najodrživijeg izbora za putovanje avionom i ključni je deo ekološke strategije ove avio-kompanije za smanjenje intenziteta ugljeničnih emisija za 25 odsto do 2030. i dostizanje neto nultih emisija do 2050. godine. Sa najnižim intenzitetom CO₂ po putniku na pređeni kilometar u Evropi, jednom od najmlađih flota na svetu i brojnim inicijativama za efikasnost goriva, Wizz Air već predvodi avio-industriju na putu ka održivijoj budućnosti.

OMV sprovodi brojne mere koje  mu pomažu u ostvarivanju ambicioznih strateških ciljeva na polju održivosti, a održivo avio-gorivo je jedna od ključnih tehnologija za dekarbonizaciju avio-industrije. Ovaj cilj podrazumeva porast proizvodnje održivog avio-goriva na čak 700.000 tona 2030. godine, što je u skladu sa ambicijom OMV-a da postane kompanija sa neto nultim emisijama najkasnije do 2050 (za segmente 1, 2 i 3). Zato su u okviru OMV strategije do 2030. godine definisani jasni srednjoročni i dugoročni ciljevi smanjena emisija.

„Osvojili smo vodeću poziciju na tržištu kad je reč o održivosti zahvaljujući stalnom ulaganju u inovativnu tehnologiju i upravljanju najsavremenijom flotom na najefikasniji način. Wizz Air je posvećen smanjenju intenziteta emisija za dodatnih 25 odsto do kraja ove decenije, a upotreba održivog avio-goriva u tome ima značajnu ulogu. Podrška proizvodnji i istraživanjima tehnologija održivog avio-goriva je jedan od naših prioriteta i drago nam što ćemo sarađivati sa OMV-om na daljem  smanjenju ugljeničnog otiska sektora vazduhoplovstva. Novi memorandum o razumevanju je potvrda naše obaveze da garantujemo da, kada naši putnici izaberu da lete Wizz Airom, donose najodgovorniju odluku u vezi sa putovanjem avionom“, izjavio je Ovejn Džons, direktor razvoja u Wizz Airu.

WIZZ AIR I OMV POTPISALI UGOVOR O NABAVCI ODRŽIVOG AVIO-GORIVA, Gradski Magazin

Izuzetno mi je drago što će saradnja između OMV-a i Wizz Aira pomoći obema kompanijama da ostvare svoje strateške ciljeve na polju održivosti. U Wizz Airu smo dobili snažnog međunarodnog partnera. Održivo avio-gorivo je najvažniji element u dekarbonizaciji vazduhoplovstva u narednim decenijama. Naši strateški odnosi utiru put ka održivijoj budućnosti vazduhoplovstva u kojoj obe naše kompanije žele da učestvuju“, rekla je Nina Marsel, potpredsednica za vazduhoplovstvo, distribuciju goriva i javni sektor u kompaniji OMV.

Na osnovu Nagrade za izvrsnost za 2022. godinu CAPA – Centra za vazduhoplovstvo

O Marija Nikolić

Proveri takođe

POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA ČETVRTU “PEKARIJADU”, Gradski Magazin

POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA ČETVRTU “PEKARIJADU”

Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine,  imaće priliku da se 2023. takmiče na …

Decembarski dani u duhu najboljih filmova, Gradski Magazin

Decembarski dani u duhu najboljih filmova

Sve hladniji dani su pred nama, a idealan način da im prkosite jeste da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin