, WIZZ AIR PRIMER ZA CEO SEKTOR, OSTVARIO REKORDNO NIZAK GODIŠNJI UGLJENIČNI OTISAK, Gradski Magazin

WIZZ AIR PRIMER ZA CEO SEKTOR, OSTVARIO REKORDNO NIZAK GODIŠNJI UGLJENIČNI OTISAK

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, objavio je da su njegove prosečne emisije CO₂ u 2022. godini dostigle 55,2 grama po putniku na pređeni kilometar, što je za 15,4 odsto manje nego u 2021. i najmanje što je ova avio-kompanija zabeležila u jednoj kalendarskoj godini.

Wizz Air ima najniže emisije CO₂ po putniku na pređeni kilometar među svim konkurentskim avio-kompanijama i posvećen je njihovom daljem smanjenju za 25 odsto do 2030. godine. Sastavni element Wizz Airove strategije održivosti je obnova flote. Ovaj avio-prevoznik neprestano dodaje nove avione tipa Airbus A321neo svojoj floti i zamenjuje starije avione, pri čemu je 34 aviona tipa Airbus A321neo dodato floti u 2022. godini. Planirano je da udeo novih aviona sa „neo“ tehnologijom u okviru Wizz Airove flote premaši 50 odsto do kraja tekuće finansijske godine. Ova avio-kompanija trenutno ima flotu od 177 Airbus aviona prosečne starosti 4,6 godina, što je daleko ispod prosečne starosti flote njenih glavnih konkurenata koja iznosi oko 10 godina.

Novi Airbus A321neo se odlikuje najsavremenijim tehnologijama u vazduhoplovstvu i nudi značajne ekološke prednosti, uz smanjenje buke za skoro 50 odsto, potrošnje goriva za 20 odsto i emisija azotnih oksida za 50 odsto u poređenju sa prethodnim modelom. Wizz Air je najveći operator aviona tipa Airbus A321neo u Evropi i ima jednu od najvećih pojedinačnih porudžbina na svetu od preko 300 aviona ovog tipa, što će kompaniji pomoći da ostvari svoje ciljeve na polju održivosti.

Pored ambicioznog programa obnove flote, Wizz Air neumorno radi na inicijativama za efikasnost goriva i na unapređenju rezultata u toj oblasti. Takođe je potpisao memorandume o razumevanju sa Airbusom kako bi istražio potencijale  aviona na vodonični pogon i sa OMV-om u vezi sa nabavkom održivog avio-goriva u periodu od 2023. do 2030. godine. Ova partnerstva dodatno jačaju Wizz Airovu posvećenost smanjenju emisija do kraja ove decenije.

„Ponosni smo što Wizz Airovi putnici prave ekološki najodgovorniji izbor kada odlučuju da lete sa nama. Zauzeli smo vodeću poziciju u svom sektoru na polju održivosti zahvaljujući najefikasnijoj i najmodernijoj floti i stavljanjem akcenta na ostvarivanje pozitivnog uticaja. Zahvalni smo na vrednom radu svih u kompaniji koji je omogućio da ostvarimo najniži godišnji ugljenični otisak“, izjavio je Johan Ajdhagen, direktor za ljudske resurse i ESG u Wizz Airu.

Na osnovu Nagrade za izvrsnost za 2022. godinu CAPA – Centra za vazduhoplovstvo

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin