, WIZZ AIR SE PRIDRUŽUJE SAVEZU ZA AVIJACIJU SA NULTOM EMISIJOM EVROPSKE KOMISIJE, Gradski Magazin

WIZZ AIR SE PRIDRUŽUJE SAVEZU ZA AVIJACIJU SA NULTOM EMISIJOM EVROPSKE KOMISIJE

  • Wizz Air je prisustvovao prvoj Generalnoj skupštini Saveza u ponedeljak, 14. novembra
  • Savez će pripremiti evropsku avio-industriju za avione na vodonični i električni pogon
  • Još jedna potvrda Wizz Airove posvećenost smanjenju ugljeničnih emisija

Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, sa zadovoljstvom objavljuje da se pridružila Savezu za avijaciju sa nultom emisijom (AZEA), dobrovoljnoj inicijativi koju je pokrenula Evropska komisija za održive avione nove generacije. Wizz Air se 14. novembra pridružio partnerima iz javnog i privatnog sektora na Generalnoj skupštini kojom je predsedavao EUROCONTROL pod vođstvom Generalnog direktorata za odbrambenu industriju i svemir (DEFIS) Evropske komisije.

Wizz Air se pridružuje AZEA savezu zajedno sa nizom interesnih grupa iz javne i privatne avijacije, ujedinjenih u zajedničkoj misiji dekarbonizacije avio-sektora podsticanjem uspešne komercijalizacije aviona na vodonični i električni pogon. Članovi AZEA saveza će tako sarađivati na utvrđivanju prepreka napretku aviona sa nultom emisijom, davanju preporuka i plana razvoja za njihovo prevazilaženje i promovisanju investicionih projekata.

Wizz Air će u okviru AZEA saveza deliti informacije sa ostalim članovima o očekivanim izazovima i rešenjima za avione sa nultom emisijom iz perspektive ultraniskotarifnog avio-prevoznika. Ultraniskotarifni avio-prevoznici su u dobroj poziciji da predvode prelazak na održiviju avio-industriju zbog gustog rasporeda sedišta i popunjenosti aviona, male potrošnje goriva i moderne i tehnološki razvijene flote, što sve dovodi do manjeg ugljeničnog otiska po putniku na pređeni kilometar u poređenju sa drugim avio-kompanijama. Učešće na sastancima AZEA saveza će Wizz Airu omogućiti da stekne bolji uvid u to kako avioni na vodonični pogon sa nultom emisijom mogu pozitivno da utiču na budući poslovni model ove avio-kompanije i konačno dovedu do eliminisanja uticaja avio-sektora na klimu.

Pridruživanje AZEA savezu je još jedna potvrda Wizz Airove posvećenosti održivosti i podržava njegov cilj da smanji intenzitet ugljeničnih emisija po putniku na pređeni kilometar za 25 odsto do 2030. godine. Najsavremenija tehnologija, kao što je vodonik, imaće ključnu ulogu u ostvarivanju Wizz Airove dugoročne strategije na polju održivosti.

Drago nam je što smo se pridružili AZEA savezu i što ćemo sarađivati sa ostalim članovima na tekućim istraživanjima i razvoju koji su neophodni za letenje avionima na vodonični pogon. Najvažnije je da sve interesne grupe u ekosistemu avijacije – od avio-kompanija i aerodroma do regulatora i snabdevača gorivom – rade koordinirano kako bi infrastruktura bila spremna za primenu ove tehnologije u velikom obimu. Mi u Wizz Airu smo ambiciozni kad je reč o našoj strategiji održivosti i posvećeni ulaganjima u najsavremeniju tehnologiju kako bismo utabali put održivijem putovanju avionom. Mi jesmo i bićemo najzeleniji izbor kad je letenje u pitanju“, izjavio je Johan Ajdhagen, direktor ljudskih resursa i primene ESG kriterijuma u Wizz Airu.

Na osnovu Nagrade za izvrsnost za 2022. godinu CAPA – Centra za vazduhoplovstvo

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin