solarni paneli, ZA ZAMENU SOLARNIH PANELA 10 MILIONA: GO Zvezdara u okviru projekta namenjenog energetskom saniranju RASPISALA JAVNI POZIV, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

ZA ZAMENU SOLARNIH PANELA 10 MILIONA: GO Zvezdara u okviru projekta namenjenog energetskom saniranju RASPISALA JAVNI POZIV

Opština Zvezdara raspisala je javni poziv za izbor firmi za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije domaćinstvima na njenoj teritoriji.

Sugrađani će imati pomoć u vidu bespovratnih sredstava za ovu vrstu radova na energetskoj sanaciji, a osim Zvezdaraca, samo stanovnici još tri oštine, Obrenovca, Barajeva i Zemuna, mogu u ovoj raspodeli sredstava nadležnog ministarstva da računaju na novčane dotacije u ove svrhe.

Kako se navodi u konkursu, enegetska sanacija porodičnih kuća sprovodi se kroz saradnju sa firmama koje se bave ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije. Za sugrađane sa Zvezdare na javnom konkuru Ministarstva rudarstva i energetike opredeljeno je ukupno 10 miliona dinara. Deo novca stiže od države, a druga polovina od jedinice lokalne samouprave. Najpre će privredni subjekti koji se bave ovim radovima, moći u naredne dve nedelje da se prijave na javni poziv opštine. Kada firme koje ispunjavaju uslove budu izabrane, uslediće konkurs za domaćinstva. Građani će moći da računaju na pomoć u vidu polovine iznosa od ukupne cene radova, s tim što novac neće ići njima na račun, već direktno izvođaču radova.

– Opština Zvezdara će zaključiti sporazum o tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima koji budu izabrani – navode u Opštini Zvezdara.

– Nakon toga, raspisujemo poziv za pojedinačne projekte građana. Oni su obavezni da dostave predračune koji im izdaju privredni subjekti sa liste. Bespovratna sredstva se dodeljuju građanima za solarne panele kapaciteta do šest kilovata. Garancija na panele mora biti 10 godina.

Javni poziv za firme za ugradnju solarnih panela krajem prošle godine raspisala je i Opština Obrenovac. Rok za podnošenje prijava bio je 27. decembar, a nakon izbora firmi, i Obrenovčani će moći da se prijave za pomoć. NJima je ukupno pripalo takođe, 10 miliona dinara.

Kada je reč o drugim opština, Barajevo ima na raspolaganju 2,5 miliona dinara. U ovoj raspodeli, Zemunci su prošli sa najzanemarljivijom sumom od svega 500.000 dinara od ministarstva i isto toliko od lokalne samouprave. Ako je za ugradnju jednog panela potrebno izdvojiti oko 5.000 evra, imaće para samo za dva domaćinstva.

ZAMENA PROZORA U CENTRU PALILULE

Opština Palilula raspisala je krajem prošle godine javni poziv za novčana sredstva uz pomoć kojih će sugrađani moći da zamene prozore, vrata ili fasade, koji traje do 28. januara. Ipak, na ovo dotiranje novca za radove na energetskoj sanaciji moći da računaju samo domaćinstva u strogo gradskoj zoni opštine. Za projekat je izdvojeno svega 20 miliona dinara, koji će biti raspodeljeni na sve prijavljene stanove i porodične kuće. Pravo da konkurišu imaju vlasnici nekretnina u celini između ulica: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova.

Izvor: Gradski magazin/ Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin