izložbe, Zatvaranje izložbe “Nikad im bolje nije bilo?”, Gradski Magazin

Zatvaranje izložbe “Nikad im bolje nije bilo?”

Pozivamo vas da 17. februara dođete na svečano zatvaranje izložbe Nikad im bolje nije bilo? U Muzeju Istorije Jugoslavije

Program počinje u 13 časova dodelom zahvalnica svima koji su doniranjem predmeta i sećanja obogatili muzejski fond, nakon čega će se održati poslednje autorsko vođenje kroz izložbu kustoskinje MIJ Ane Panić i dečja radioica za uzrast od 4 do 12 godina na temu dečjih igara u Jugoslaviji

Program je besplatan, kao i ulaz u ceo kompleks MIJ

Izložba Nikad im bolje nije bilo? o modernizaciji svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji, koja prikazuje fenomen svakodnevice, slobodnog vremena i dokolice u Jugoslaviji, otvorena je 27. decembra (nekada Dan pionira)u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ). Projekat je rezultat istraživanja koje obuhvata  period  od 1950. do 1990. godine, a na postavci će biti izloženo preko 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova, koji na autentičan način svedoče o životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

izložbe, Zatvaranje izložbe “Nikad im bolje nije bilo?”, Gradski Magazin
Centroprom, Beograd, 1972. Fond Muzeja istorije Jugoslavije

Autorka izložbe je Ana Panić, kustoskinja MIJ, a saradnici na projektu i autori tekstova dr Igor Duda, predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i dr Ivana Dobrivojević, naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju. Na projektu su angažovani istraživači i stručnjaci sa područja nekadašnje Jugoslavije, a biće korišćena muzejska, arhivska, bibliotečka i filmska građa i iz drugih institucija iz Srbije i regiona.

izložbe, Zatvaranje izložbe “Nikad im bolje nije bilo?”, Gradski Magazin
Reklama za Lee Copper 1980

Nikad im bolje nije bilo?  traga za odgovorima na pitanja: da li su Jugosloveni pronašli blagostanje; kako su ga, kada i zašto izgubili; kakav je bio sistem obrazovanja; kakav društveno–kulturni život; u kojim segmenita života se video modernizacijski skok. Ciljne grupe kojima je izložba namenjena su široke, ali su naročito važne mlađe generacije koje nemaju lična sećanja na Jugoslaviju, već prošlost percipiraju preko porodičnih priča i slika koje često pogrešno stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža.

Na izložbi će biti interpretirani i prikazani izvori i štampane publikacije (ideološka i političko-propagandna literatura, časopisi specijalizovani za pitanja slobodnog vremena, godišnjaci, stručni časopisi za turizam i turistički vodiči), analizirani načini predstavljanja svakodnevnog života u dizajnu, popularnoj kulturi, medijima, političkom govoru, zakonima i drugim pravnim aktima koji regulišu radno i slobodno vreme, fotografijama, razglednicama, televizijskim emisijama i filmovima i predmetima iz svakodnevnog života.

izložbe, Zatvaranje izložbe “Nikad im bolje nije bilo?”, Gradski Magazin
Radnicko odmaraliste u Opatiji 1948. Fond Muzeja istorije Jugoslavije

Projekat ima za cilj i intenzivniju interakciju sa publikom, koja će biti pozvana da donosi predmete iz tog perioda, ispriča svoja sećanja na život u socijalizmu i aktivno učestvuje u kreiranju sadržaja i komentarisanju na društvenim mrežama.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin