ZDRAVLJE ZUBA: lakše do zdravog i blistavog osmeha

Protekle dve godine života sa pandemijom naučile su nas da više vodimo računa o svom ukupnom zdravlju i donekle podigle svest ljudi o važnosti preventive. Međutim, ono što se često zaboravlja je održavanje oralne higijene kao jednog od aspekata zdravstvene kulture. Činjenica je da postoji široko otvoreno pitanje na tu temu i možemo reći da zdravstvena kultura, a samim tim i oralno zdravlje, predstavlja nadogradnju ostalih vrednosti u životu.

Statistika pokazuje da se u našoj zemlji ovom segmentu poklanja izuzetno mala pažnja – umesto preporučena 2 pranja dnevno po 2 minuta, zube peremo oko 30 sekundi, a četkicu men, ZDRAVLJE ZUBA: lakše do zdravog i blistavog osmeha, Gradski Magazinjamo 1-2 puta godišnje, dok je preporuka da se zameni na svaka 3 meseca.

Stomatolozi skreću pažnju i da redovne preglede ne obavljamo redovno, a najčešći razlog obraćanja stomatologu je onda kada problem već postoji – bol zuba, krvarenje desni, povlačenje desni koji za posledicu ima preosetljivost zuba na nadražaje. Karijes i oboljenja desni – gingivitisi i parodontitisi se smatraju najzastupljenijim oralnim oboljenjima svuda u svetu, pa i kod nas.

Specijalista parodontologije i oralne medicine, dr sci spec Neda Perunović ističe da je adekvatna higijena zuba važna jer obezbeđuje zdravlje zuba i desni i sprečava nastanak njihovih oboljenja, a podrazumeva potpuno i redovno uklanjanje svih naslaga sa zuba: „Pravilno pranje zuba je osnov oralne higijene. Izbor četkice za zube, kao osnovnog sredstva za održavanje oralne higijene, je vrlo važan. Savremena tehnologija današnjice je donela novitete i u stomatologiji i možemo reći da su električne četkice za zube pravi primerak moderne stomatologije u polju oralne higijene jer su programirane da vrše određene specifične pokrete prilagođene zubima a karakteristično je da vrše odmah adekvatnu tehniku pranja zuba.“

„Na tržištu postoje četkice sa naprednom, soničnom tehnologijom sa čak 62.000 pokreta u minutu, koje usmeravaju mikro mehuriće duboko između zuba i uzduž linije desni i n, ZDRAVLJE ZUBA: lakše do zdravog i blistavog osmeha, Gradski Magazina taj način za samo 2 minuta postižu ono što obična četkica ne može ni za mesec dana – omogućavajući optimalno i efikasno uklanjanje naslaga sa zuba“, i dodaje da su takve četkice u svetu preporuka broj jedan stomatologa.

Brojne su diskusije koje su prednosti sonične četkice u odnosu na obične, gde se kao glavni benefiti soničnih četkica ističu to da su jednostavne za korišćenje te ih mogu koristiti sve grupe pacijenata, da su i do 7x efikasnije u eliminaciji zubnih naslaga u odnosu na običnu četkicu, nežne za zube i desni te da su bezbedne za fiksne ortodontske aparate i zubne implante.

Dr Perunović ističe da je zadatak stomatologa kontinuirana edukacija pacijenata o važnosti pravilnog održavanja oralne higijene te da su redovne kontrole kod odabranog stomatologa i kontinuirano održavanje oralne higijene uz podršku savremene tehnologije put ka zdravlju zuba i desni.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin