Zemun, ZEMUN I KOTEŽ SU “VEOMA ZAGAĐENI”: Ozonski omotač nad delovima prestonice ove sedmice bio u opasnoj zoni, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

ZEMUN I KOTEŽ SU “VEOMA ZAGAĐENI”: Ozonski omotač nad delovima prestonice ove sedmice bio u opasnoj zoni

U noći između ponedeljka i utorka kvalitet vazduha u prestonici dostigao je “ljubičastu zonu”, koja se definiše kao najveći stepen zagađenosti – navedeno je na sajtu gradskog servisa “Beokom”, a na osnovu izveštaja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Tokom noći sva merna mesta imala su indeks zagađenja viši od 160, a najteže je, kako su pokazali podaci, bilo u Zemunu sa indeksom 293, i Kotežu, sa indeksom 214, zbog čega su ova dva merna mesta označena ljubičastom bojom, koja vazduh klasifikuje “veoma nezdravim”. Ostale merne stanice bile su u “crvenoj zoni”.

Nešto bolja situacija zabeležena je tokom jučerašnjeg dana, kada su merenja pokazala smanjen nivo zagađenja, a sve merne stanice su iz “crvene zone”, u kojoj su bile do 10.00, prešle u “narandžastu zonu”, koja je na trećem od pet nivoa zagađenosti. Najgore je ipak bilo u Zemunu, gde je i tokom dana detektovano povećano prisustvo zagađujućih PM-10 čestica, a kvalitet vazduha bio je u “crvenoj zoni”.

Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji svakodnevno, u kontinuitetu, prate kvalitet vazduha, ističu da vremenski uslovi znatno utiču na kvalitet vazduha.

– Zbog niskih temperatura individualna ložišta i kotlarnice rade 24 časa, što svakako dodatno utiče na zagađenje – dodaju nadležni.

– Svakodnevno, iz sata u sat, meri se koncentracija osnovnih zagađujućih materija i suspendovanih čestica koje potiču od saobraćaja i grejanja, jer su one osnovni izvor zagađenja u prestonici.

Kada se uporede merenja u prethodnih nekoliko meseci, merne stanice su enormno zagađenje vazduha, koje se definiše ljubičastom bojom, zabeležile samo u februaru ove godine.

Zbog toga se preporučuje da građani prate obaveštenja o kvalitetu vazduha, koje na svakih sat vremena GZzJZ objavljuje na sajtu “Beokom”. Uz ocenu kvaliteta vazduha, prikazuju se i preporuke kojih Beograđani treba da se pridržavaju.

PREPORUKE HRONIČNIM BOLESNICIMA
Uz ocenu kvaliteta vazduha, prikazuju se i preporuke kojih Beograđani treba da se pridržavaju. Preporučuje se da ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima, poput astme, treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba maksimalno da ograniče boravak na otvorenom, a sve aktivnosti potrebno je preusmeriti na zatvoren prostor.

Izvor: Gradski magazin/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin