IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin

ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ

IRENA VUJOVIĆ POKRENULA PLUĆA SRBIJE – već odavno je poznata tradicija medija da na godišnjem nivou sabiraju top liste poput onih ko su najuspešniji ljudi iz biznisa i javnog sektora, zatim liste najmoćnijih u Srbiji iz prethodne godine i slično Međutim, retko smo imali priliku da baš u tim medijima zateknemo liste onih koji su zaista zaslužni za preporod Srbije na bilo koji način.


Portal PRESSERBIA.COM ovog puta pripremio je listu žena iz različitih oblasti poslovanja, a koje su svojim radom i zalaganjem uticale na to da Srbija ostvari vidljiv i važan napredak.


Uticaj na ekonomski, politički i društveni napredak Srbije poslednju deceniju izuzetno je snažan. Međutim, oblast koju su svi stavljali na čekanje i za neka bolja vremena ili su zanemarivali njen značaj više od trideset godina jeste ekologija. Svest građana jednako kao i prethodnih vladajućih garnitura, nije bila fokusirana na očuvanje naših resursa, pa je ekološka šteta rasla na svim poljima, prelazeći čak i granice naše zemlje.

IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin

Problem deponija nije samo skrajnuta tema u odnosu na standard društva, plate, penzije, proizvodnju i opšti rast ekonomskog tržišta, već je toliko dugo gorući i ugrožavajući da se više nije mogao ostavljati za kasnije. Rešenja za deponije davali su mnogi i stručni i politički faktori u našoj zemlji u prošlosti. Međutim, pravih rezultata, koji bi stigli iz pametnih i brižljivo urađenih planova, čija implementacija i realizacija nije podrazumevala zanemarivanje izvršnog dela, nije bilo.

Rešavanje deponija na ključnim punktovima, zelenim površinama, kao i njihov ozbiljno zagađujući sastav, kao da niko nije umeo da sagleda i reši na pravi način. Kako bi naš narod rekao: Nije kuća dok u nju ne uđe ženska ruka. Tako su i vidljivost problema, ali i vidljivost niza rešenja koja je pokrenula ministarka Irena Vujović, vrlo brzo došli u žižu javnosti.

IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin

Ministarka Vujović i tim koji je oformila odmah nakon preuzimanja dužnosti, kreirali su planove i projekte za izgradnju regionalnih centara za upravljanje otpadom.  Zahvaljujući tome Srbija će biti bogatija za osam modernih reciklažnih centara u kojima će gravitirati više od pedeset gradova i opština. Ovo je samo jedan u nizu velikih projekata ministarstva okrenut ka gorućem problemu u državi kada je reč o ekologiji. Sada se Srbija, po prvi put nakon dužeg vremena, suočila sa praktičnim i brzim rešenjima, zahvaljujući kako pametnom pristupu problemu, tako i istrajnosti ministarke Vujović da se realizacija izvrši u roku.

IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin
Ministarstvo zaštite životne sredine

Poteze mlade ministarke hvale i kolege sa domaće, ali i evropske političke scene, a neretko stižu pohvale i iz samog vrha Evropske Unije.  Ministarstvo ekologije našlo se i među prvima kada je o digitalizaciji usluiga ovog resora reč, a za Irenu Vujović inovacije su deo već ustaljene prakse. Ono zbog čega je građani Srbije naročito cene jesu njene aktivnosti izvan srpske prestonice. Tim ministarke Vujović posvećen je rešavanju problema na teritoriji cele zemlje podjednako. Zato deponije od Subotice do Niša nestaju neočekivanom brzinom, a mesta nekadašnjih izvora zaraze sada krase zelene površine.

IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Unapređenje životne sredine unapređuje i kvalitet života svih građana, a ministarka Vujović posvetila se tom zadatku na način na koji to nismo do sada navikli ni od jednog prethodnog ministra ovog ministarstva Građani Srbije žele adekvatna rešenja i po mogućnosti da ih dožive, pa je zato Irena Vujović na prvom mestu u našem serijalu o ženama kojima zaista pripadaju zasluge za preporod Srbije.

IRENA, ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ, Gradski Magazin
PREESSSERBIA.COM

 

O Dalibor

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin