žene, Žene potajno mrze muškarce, Gradski Magazin

Žene potajno mrze muškarce

Da li pri samoj pomisli na muškarca osetite nelagodno okretanje želudca. Njegov trud vam izgleda kao sredstvo uz pomoć kojeg dolazi do cilja… Ne shvatate izliv emocija, nežne poruke ili ljubavne gestove?

Psiholozi „Konel Kouven“ i „Melvin Kinder“ u knjizi „Pametne žene koje muškarci vole“ otkrivaju uzrok i rešenje ovakvog problema. Ako je „mizogin“ u prevodu „ženomrzac“ vrlo je čudno što ne postoji analogna reč za žene koje mrze muškarce. Postoji i razlog za to. U staroj Grčkoj pravo na čitanje i pisanje su uživali samo muškarci. Možda su stari Grci živeli u ubeđenju da žena ne može da gaji tako neprijateljska osećanja prema muškarcu. Naravno, prevarili su se…

Šta izaziva takva osećanja između suprotnih polova?

Strast je pokretač mnogih osećanja i podstiče međuzavisnost kod partnera. Što se više želimo, čeznemo i oslanjamo jedni na druge, veća je verovatnoća da ćemo biti povređeni. Kada zavisnost postane intezivna, teže je odbaciti ili izbegavati partnera. Vrlo brzo potreba preraste u nezadovoljstvo, a ono u mržnju.

Gde leži problem?

On se nalazi duboko u korenima naših primitivnih emocija. Osnovni izvor gneva se javlja u detinjstvu. Žene koje su imale problem sa „očevima slabićima“ češće se susreću sa ovakvim emocionalnim stanjem. Ambivalentnot se javlja još kod devojčica koje odrastaju uz strogu majku i nepouzdanog oca. Emocionalna uskraćenost u detinjstvu se oslikava na ženu kada stasa vremenom. Tu postoji jedna neraskidiva nit straha i mržnje. Iako teže ka ljubavlju, sprečava ih taj osećaj da se otvore i veruju muškarcu.
Takođe, isto je i sa „svemogućim očevima“. Kada devojčica uživa potpunu ljubav i sigurnost od oca, vremenom će tražiti muškarca koji liči na njenog oca. Preziraće svakog ko nije autoritativan i strog kao on. Uvek će govoriti za njega „On nije dovoljno jak“.

Kakav je uticaj društva na žensko muške odnose?

Ženska potreba za vezivanjem je mnogo jača od muške. Ova potreba nastaje od ranije jer se devojčice uče, od svojih roditelja, da trebaju nekog ko će da ih štiti. Dakle, žene istovremeno mrze tu potrebu, i mrze muškarce zbog toga. Muškarci danas raspolažu većom društvenom moći. Imaju plaćenije poslove, neograničeni su po pitanju zanimanja, i za njih ništa nije „čudno“. Iako su se žene borile za ravnopravnost godinama, istina je malo drugačija. Najverovatnije da one ikad neće imati iste privilegije kao muškarci, i to ih dodatno navodi da mrze svog šefa, direktora pa zatim i partnera. Bes koji se javlja u ženi je u stvari bes iz zavisnosti prema partneru. Pozadina prevelike mržnje prema muškarcu je upravo njena potreba za njim. Ona prekriva svoju slabost i rado će ga oterati iz života jer neće rizikovati da bude povređena vremenom više nego što jeste. Ovakva žena vodi unutrašnji konflikt, i ima pomešana osećanja potrebe i nesigurnosti.
Takođe, one preziru mušksrce koji se preterano vezuju i predaju jer im treba jači pol.

KAKO SE OSLOBODITI OVOG OSEĆAJA:

1) SPOZNAJA
Trebati pronaći način da raspoznate i odvojite strai gnev od novog. Novi gnev može biti opravdan sa uzrokom, dok je stari suvišan i prevazilazi sam uzrok svog nastanka. Kada se otarasite starog gneva, moći ćete da napravite razliku između onog što osećate u trenutku i onog što osećate mimo vremena.

2) RAZUMEVANJE UZROKA
Veoma je važno da shvatite da je bes maska kojom krijete bol i povređenost. Bes nas štiti, ma koliko da je neprijatan podnošljiviji je od bola. Razumevanje starog besa podrazumeva da se suočite sa starim ranama. Bitno je da znate ko vas je povredio i koliko ste zaista bili povređeni.

3) POKAZIVANJE SVOJE POVREĐENOSTI
Kada shvatite uzrok svoje povređenosti morati naći snage da je otvoreno pokažete. Govorite ili pišite o problemima. Osećanja se moraju prevesti u reči i tako tek možete da se oslobodite njih.

4) PRAŠTANJE
Praštajte, zbog sebe. Praštanje je ulaznica za slobodu od bola i besa. Oprostiti ne znači pronaći opravdanje za to što vas je povredilo. To je samo proces kojim ćete se izvući iz okova i početi da ozdravljate.

5) STRPLJIVOST I OPREZ
Proces oslobađanja od besa je dugotrajan. Javiće se ponekad i kada neočekivate, kada pomislite da ste ga se konačno oslobodili. Kada se pojavi, trudite se da ga razumete. Morate glasno razgovarati o takvom osećaju sa svojim partnerom. Kada se oslobodimo negativnog osećaja otvaramo prostor za pozitivnija i bogatija iskustva. Vremenom, prezir i bes blede ma koliko vam se činilo da su duboko urezani i neuništivi.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin