ZEOLIT, ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?, Gradski Magazin
Foto: Promo

ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?

U današnje vreme svet je preplavljen različitim preparatima, prvenstveno namenjenim prevenciji, od kojih se mnogima pripisuje prirodno poreklo. Uglavnom se ističu njihova pozitivna biološka dejstva na organizam koja se najčešće ostvaruju delovanjem na imunološki i neurohumoralni sistem, uz otsustvo bilo kakvih štetnih posledica.

Ako se prenebregnu uverljivo sačinjeni marketinški materijali, pažljivim stručnim proučavanjem većine tih preparata, može se zaključiti da uglavnom nedostaju ozbiljnija istraživanja, posebno kliničke studije, koja bi navođene efekte i potvrđivala.

Jedna od često pominjanih prirodnih supstanci je svakako i zeolit koji je, u obliku različitih preparata namenjenih za primenu u humanoj populaciji i pripremljenih od strane raznih proizvođača, prilično zastupljen kako na stranom tako i na domaćem tržištu.

U javnosti o primeni zeolita u humanoj populaciji generalno dominira pozitivan stav, posebno o njegovim antioksidantnim i detosikujućim efektima na ljudski organizam, ali postoje i mišljenja koja te efekte osporavaju, a neki upozoravaju I na moguće štetne efekte, pa i kancerogeni uticaj. Kao lekar specijalista interne medicine i subspecijalista balneoklimatolog (medicinska disciplina koja se bavi delovanjem prirodnih lekovitih sredstava na ljudski organizam), a po zvanju profesor medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, želim da istaknem da sam se u svojoj četrdesetogodišnjoj profesionalnoj karijeri, između ostalog, bavio i izučavanjem uticaja zeolita u humanoj medicinskoj praksi. U svojstvu glavnog istraživača, rukovodio sam i kliničkom studijom  pod nazivom “ Procena terapijskog efekta zeolita na sniženje lipida u krvi“ koja je 2013. i  2014. godine sprovedena na Klinici za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović u Beogradu – nastavnoj jedinici Medicinskog fakulteta u Beogradu. U sprovođenju ovog ispitivanja je učestvovalo i još pet istraživača, nastavnika istog Medicinskog fakulteta. Rezultati ove studije su u celosti objavljeni u visoko kotiranom američkom naučnom časopisu (M21) The Journal of Alternative and Complementary Medicine, June 2017”, pod naslovom “Clinoptilolite for Treatment of Dyslipidemia: Preliminary Efficacy Study” . Naša studija, urađena na uzorku od 41. ispitanika, je pokazala da primena zeolita po određenom terapijskom protokolu, dovodi do statistički značajanog smanjenja ukupnog holesterola, smanjenja LDL frakcije holesterola, smanjenja triglicerida i povećanja frakcije HDL holesterola u serumu, pri čemu nisu uočeni nikakvi štetni efekti niti bilo kakve subjektivne smetnje.

ZEOLIT, ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?, Gradski Magazin
ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?

U ovom tekstu mi nije namera da detaljno govorim o karakteristikama I mehanizmu delovanja zeolita, niti da tumačim rezultate naše studije, već da naglasim da Zeolit-kliniptilolit, tehnološki adekvatno priprepmljen za humanu per-oralnu primenu, nije štetan i nikako ne može biti kancerogen, jer ima puno publikacija o njegovoj primeni u lečenju obolelih od raznih vrsta malignih tumora, kao pomoćnog terapijskog agensa. Posebno želim da istaknem da je kod njegove per-oralne primene veoma važno sledeće: Da bi uopšte mogao da bude korišćen u humane svrhe svaki preparat klinoptilolita mora imati kompletnu zakonom predviđenu dokumentaciju o dozvoljenoj per-oralnoj upotrebi. Na kvalitet i efikasnost aktiviranog mikroniziranog klinoptilolita utiču: količina klinoptilolita u aktiviranom preparatu, veličina čestica i jonoizmenjivački potencijal. Ova 3 parametra se mogu meriti i predstavljaju obavezu proizvođača da ih na svakom pakovanju u pisanom obliku istakne.

U našem slučaju koristili smo preparate pod imenom “Zeolit klinoptilolit mikronizovani aktiviran” koje proizvodi “Zeo-Medic” d.o.o., Zemun, Aleksandra Petrovića 25. Preparati zeolit-klinoptilolita su u obliku praha u pakovanjima od 800 grama i od 200 grama, sadrže 92% klinoptilolita u kojima je preko 80% čestica <6 mikrona, a ukupan katjonski kapacitet iznosi 187,5 meq/100g, o čemu poseduju svu potrebnu dokumentaciju.

Na osnovu navedenih parametara može se konstatovati da navedeni preparati  ispunjavaju sve neophodne karakteristike kvalitetnog preparata, dozvoljivog za per-oralnu primenu od koga se mogu očekivati zadovoljavajući efekti. Polazeći od dokazanih karakteristika Zeolita-klinoptilolita i iskustava u njegovoj široj primeni u humanoj poulaciji može se sa sigurnošću istaći da nije štetan, ne proizvodi nus pojave i ostvaruje određen imunostmulativni efekat . Svakako se može preporučiti kao korisno sredstvo u podizanju opšte otpornosti organizma uz pravilan način per-oralne primene u kome je najvažnije  poštovati preporuku o dnevno unetoj količini, najmanje dvočasovnoj distanci u odnosu na vreme uzimanja drugih lekova i unosu dovoljne dnevne količine vode.

Uz poštovanje svega prethodno navedenog, svakako može biti koristan u prevenciji  ali i tretmanu obolelih od Covid infekcije, kao značajan imunostimulativni i antioksidantni suplement.

Prof dr Milisav Čutović, spec. Interne medicine i subspec. balneolkimatolog

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

 

O Marija S.

Proveri takođe

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno &#8220;321 Srbija&#8221; priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin