, Recept za zdraviji život: pet odluka za dobru formu i tokom zime, Gradski Magazin

Recept za zdraviji život: pet odluka za dobru formu i tokom zime

, Recept za zdraviji život: pet odluka za dobru formu i tokom zime, Gradski MagazinPotrebe organizma menjaju se u zavisnosti od godišnjeg doba. Ne treba ignorisati to što organizam s jeseni traži jaču hranu, ali ishrana svakako treba da bude izbalansirana. U susret zimskim danima, u svim Tempo hipermarketima počela je promocija zdravijih odluka, koje će omogućiti kupcima da do januara naredne godine svakodnevno dobijaju inspiraciju na koji način svakog dana mogu da donesu jednu odluku koja će biti važna za zdravlje.

Kako zdravijom ishranom i pravilnim životnim navikama pripremiti organizam na nove, zimske uslove, koji podrazumevaju i borbu sa virusima i prehladama, otkriva Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar i inženjer oprerativnog i strateškog menadžmenta. Ovih pet odluka mogu pozitivno uticati na celokupno zdravlje.

  1. Redovno ću doručkovati i smanjiću unos soli

Pre svega, ovo podrazmeva redovan, kvalitetan doručak, unos dosta voća, povrća i ribe. Ujutru po buđenju preporučuje se čaša mlake vode, kako bi se probudili organi za varenje. Dodatak limuna doprinosi podizanju energije i preporučuje se svima koje ne muči gastritis.

Zimski period podrazumeva manje svežih salata, ali bez obzira na to, ishrana i dalje može biti raznovrsna, adekvatno pripremljena i u skladu sa potrebama organizma. Izbegavajte pojačivače ukusa, slane grickalice i namirnice koje sadrže previše soli.

Ishrana je istovremeno i veliki faktor uživanja i zato su uvek dozvoljeni povremeni ustupci u vidu omiljenog kolača ili neke druge hrane koja nas čini zadovoljnim. Treba da vodimo računa o ishrani, ali ne treba ni da preterujemo, da ne bismo došli u drugu, negativnu krajnost. Najnoviji pojam koji se često upotrebljava jeste ortoreksija – poremećaj u ishrani koji podrazumeva prekomernu brigu o unosu kalorija, sastavu namirnica, načinu na koji se one spremaju. To remeti osobu da obavlja svakodnevne aktivnosti, može da se prenese i na ostale članove porodice i predstavlja problem u čijoj osnovi je psihološki faktor.

 

  1. Redovno ću kontrolisati krvnu sliku i opšte zdravstveno stanje

Nije dovoljno samo da se hranimo zdravo, potrebno je i da redovno kotrolišemo svoje zdravlje, i kada se sasvim dobro osećamo. Prevencija je izuzetno važna, pa zato za redovnu kontrolu krvne slike i opšteg zdravstvenog stanja uvek treba da nađemo vremena. Redovni sistematski pregledi jednom godišnje treba da postanu dobra praksa.

 

  1. Poštovaću svakodnevnu rutinu

Uvedite rutinu kada je spavanje u pitanju, idite uvek u približno isto vreme u krevet i tako će vaš metabolizam raditi najoptimalnije.

Poznato je da je hroničan manjak sna povezan sa povećanjem nivoa hormona i hemijskih jedinjenja presudnih za gojaznost. Povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i povišenog holesterola u krvi. Zato je za uravnotežene životne navike poželjno od šest do osam sati sna, s tim da se iskoriste najkvalitetniji sati sna, odnosno da na spavanje odemo pre ponoći.

Takođe, neka rutina prati sve vaše aktivnosti, tako ćete uvesti red i ritam u sopstveni život.

 

  1. Provodiću više vremena napolju i redovno ću vežbati

Pravilna ishrana samo u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću i ostalim zdravijim životnim navikama daje kompletan rezultat. Cilj aktivnosti jeste povećana energetska potrošnja, pokretanje cirkulacije i metabolizma. Vrlo je važno da energetski unos bude proporcionalan aktivnosti koju obavljamo u toku dana kako se deponovana energija iz suvišnih kalorija ne bi pretvarala u masno tkivo. Fitnes, vežbe, joga ili obična redovna šetnaj i te kako utiču na metabolizam, a zimski period nikako nije prepreka za njih.

Veoma je važno da provodite kvalitetno vreme na otvornem, vazduh će vam prijati sasvim sigurno bilo da su kiša, sneg ili da je temperatura nešto niža. Takođe, ne izbegavajte nijedan sunčani dan ni tokom zimskog perioda.

 

  1. Prestaću / smanjiću pušenje, kao i upotrebu mobilnog telefona

Prestanak ili bar smanjenje pušenja je jedan od preduslova za zdravije životne navike. Takođe, upotreba mobilnih telefona i boravak pred računarom treba da budu što umereniji. Ljudsko oko nije prilagođeno za dugo gledanje u ekran kompjutera, a redovne pauze su poželjne i zbog dugotrajnog sedenja za kompjuterom, od koga posebno strada kičma.

ANTRFILE:

„Izaberite zdravije“ ove zime

Do 6. januara sve kupce u Tempo hipermarketima širom Srbije očekuje akcijski asortiman proizvoda na kategoriji Zdravije hrane. Kako je zdraviji način života, osim ishranom važno obogatiti i sportskim aktivnostima akcija „Izaberite zdravije“ svim kupcima pruža i širok asortiman sportske opreme i odeće po promotivnim cenama.

 

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin