Stara planina, Rekordan broj rezervacija: Ova Srpska planina je ODUVALA konkurenciju!, Gradski Magazin

Rekordan broj rezervacija: Ova Srpska planina je ODUVALA konkurenciju!

Svake zimske sezone Srbija se suočava sa svojevrsnim “ski-ratom” kojeg, unazad 2 decenije, vode naša najpopularnija skijališta i hoteli koji posluju na njima.


Ove godine “rat” je počeo još krajem letnje sezone, jer su cene skočile u nebo, malo usled korone, malo usled globalnih poskupljenja koja drmaju svaki turistički kutak u svetu. Nedavno je na Instagramu pokrenuto pitanje cena na Kopaoniku i Staroj planini kao najvećim ski centrima u Srbiji i njihovim ponudama koje su obuhvatile kraj 2022. i početak 2023. godine.

Mnogi srpski turisti već krajem septembra planiraju zimovanje, posebno pasionirani ljubitelji skijanja, kojima cena ne predstavlja ništa, ako je staza izazovna i donosi adrenalin koji očekuju. Upravo zbog toga, domaći skijaši uglavnom posećuju austrijske i švajcarske ski centre, koji su odavno videli benefit ski ludila i proglasile se mondenskim skijalištima, a oni koji nemaju tako dubok džep uglavnom se baziraju na domaću ponudu, najviše Staru Planinu i Kopaonik ili bosansku Jahorinu, lepoticu zimskih sportova.

Međutim, zaluđenici zimskim avanturama već su odavno prikupili i novac i informacije na forumima ljubitelja skijanja, pa je njima plan za ovu sezonu odavno jasan. Problem je sa porodicama koje svoje zimovanje mogu da plate u ograničenim finansijskim kapacitetima i kojima je zimski školski raspust ustvari jek zimske sezone.

Komentari na Instagramu dostigli su svoj vrhunac kada su izašli novi cenovnici. Neki smatraju da sedmodnevno zimovanje na srpskim lepoticama košta kao polovni automobil, a neki da su cene na našim planinama veće od švajcarskih, a da se naša skijališta sa njima ne mogu ni uporediti. Kako bismo otkrili gde je najisplatljivije za, na primer tročlanu srpsku porodicu sa kućnim ljubimcem, ove sezone i šta za ponuđenu cenu dobijaju, istražili smo Kopaonički Grand hotel, SP Resort Stara Planina i Radison Blu hotel u Andermatu u Švajcarskoj, koji se međusobno mogu uporediti.

Stara planina, Rekordan broj rezervacija: Ova Srpska planina je ODUVALA konkurenciju!, Gradski Magazin

KROV SRBIJE – SP RESORT STARA PLANINA

Stara Planina je planinski sistem dugačak 530 kilometara i pruža se od Vršačke čuke do Bugarske, pa nadalje do rta Emine kod Crnog mora na istoku. Najviši vrh u Srbiji je Midžor i iznosi 2169 metara nadmorske visine. Međutim, vrhova ima dosta , a tu je i Babin zub na 1758 metara nadmorske visine, odakle sevaju nepregledni krajolici ove planine.

Stara planina, Rekordan broj rezervacija: Ova Srpska planina je ODUVALA konkurenciju!, Gradski Magazin

Nedavno je čuveni avanturista Ber Grils je, u svoju kartu najvećih avantura, ucrtao  upravo ovu našu planinu, a njegov materijal emitovan je na Netflixu i izazvao je lavinu odeševljenja kod svij koji su pogledali film. Grilsov domaćin Krov Srbije – SP Resort hotel Stara planina koji posluje u sastavu JP Stara planina na čijem čelu je nekadašnji košarkaški reprezentativac Goran Karadžić, učinio je boravak poznatog avanturiste u Srbiji nezaboravnim koji je u našoj zemlji ostao nekoliko dana po zavšetku snimanja upravo zbog činjenice da su ga zaposleni u hotelu oduševili, baš kao što je to bio slučaj i sa gastronomskom ponudom hotela, što je i sam Grils poovio u više navrata u razgovoru sa predstavnicima lokalnih medija.

Stara planina, Rekordan broj rezervacija: Ova Srpska planina je ODUVALA konkurenciju!, Gradski Magazin

Pristupačnost hotelu, veliki broj šumskih staza, srne i divlji konji koji se opušteno šetkaju u okolini hotela, neverovatni vidikovci koji zaustavljaju dah, planinski vazduh, kao i hotelska ponuda koja omogućuje sve vrste rekracija, upravo jesu razlog zašto su kapaciteti ovog hotela popunjeni cele godine, a ne samo u zimskoj sezoni.

Superior hotel kategorisan je sa četiri zvezdice, iako su gosti stava da zaslužuje pet. Posebne pakete hotel je pripremio upravo u periodu školskih raspusta, u želji da obezbedi  klincima, koji cele godine borave u većim gradovima, jedinstevnu priliku da borave na svežem vazduhu, skijaju, nauče da skijaju, vide životinje, planinare, plivaju, igraju bilijar, stoni tenis ili se druže sa vršnjacima u okviru posebnih programa koje je hotel kreirao.

Drugim rečima, roditelji mogu malo i da odmore u spa centru, poruče masaže, tretmane lica, borave u đakuziju u vodi čija temperatura iznosi do 38 stepeni Celzijusa, igraju šah i druge zabavne igre sa prijateljima ili prošetaju po šumi već utabanim šumskim stazama. Za vreme raspusta, u periodu od Božića do 21. januara, porodica može da provede 7 dana na Staroj Planini u hotelskom kompleksu Krov Srbije – SP Resort po ceni od 2.392 evra za uslugu polupansion-plus koja uključuje i alkoholna pića za vreme večere.

Kompletno renovinran a la carte restoran “Rosulja”  od nedavno svojim gostima nudi apsolutni gurmanski užitak, sa menijem kakav nemaju ni najbolji gradski, a kamoli planinski hoteli.

U zavisnosti od usluge koju gost odabere, menja se i cena, pa tako u istu može biti uračunato sve što je porodici sa kućnim ljubimcem potrebno, i to za sobe ili apartmane Junior i Superior koji imaju 50 i 79 kvadrata i prostor planiniran za komforan porodični boravak. Doručak, ručak i večera su na bazi švedskog stola i toliko je obiman da je najteži deo odlučiti se šta za koji obrok jesti. Domaća hrana, domaći sirevi, pršute, pečenje, biftek i riba sa žara, samo su neki od specijaliteta u ponudi hotela i sve je to u okviru ponude. U cenu je uračunata igraonica za decu, bazen, đakuzi, teretana, rekracije poput bilijara i stonog tenisa. Takođe, novina je da su za decu uzrasta od 4 do 10 godina besplatni i ski pas  i oprema za skijanje.

Porodica decu može da ostavi na čuvanje vaspitačima, a za tinejdžere postoji posebno kreiran program. Kućni ljubimac je na toplom i bezbednom i nije potrbno mučiti se oko toga gde i kod kome ćete ga ostaviti. U okviru programa postoji i turistički vodič, koji vodi grupe na planinarenje na sva neverovatna mesta koja vredi posetiti. Oni koji skijaju, gotovo da iz kreveta mogu uskočiti u ski gondolu i za čas se naći na samom vrhu. Hotel ima i ogromnu letnju terasu sa bazenom i bazenom za decu, pa je i letnja sezona na Staroj planini prepuna turista.

KOPAONIK

Smatra se najvećim skijaškim centrom u Srbiji i proteže dužinom od 82 kilometra i širinom oko 40 kilometara, u okviru kojeg se nalazi i zaštićeni nacionalni park. Najviši je Pančićev vrh koji se uzvisuje do 2.017 mettara nadmorske visine, gde se nalazi i mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka. Smatra se i vazdušnom banjom načičkanom smrčama i jelama, a tu se mogu naći i primerci endemske flore kao što su kopaonička čuvarkuća, Pančićeva potočarka i ljubičica.

Međutim, Kopaonik je najpre prepoznat kao skijališna zona čija staza je dugačka oko 64 kilometra i centar je svih ljubitelja skijanja. Prilagođena je najviše skijališnim grupama, parovima i mlađoj generaciji kojoj je skijanje jedna od najvećih pasija. U skladu sa tim Grand hotel, smešten na ovoj prelepoj srpskoj planini, formirao je i svoju ponudu, kao jedan od ekskluzivnijih u svom rangu.

Potreba da se i porodicama sa dubljim džepom priušti boravak, hotel je ove godine izbacio petodnevnu ponudu noćenja sa doručkom za porodicu u iznosu odm”već” od 150.000 dinara, a ponuda uključuje velnes i spa, kao i animaciju za decu. Regularno noćenje sa doručkom za porodicu iznosi 10.100 dinara po osobi, a svi ostali kapaciteti se doplaćuju. U sezoni školskih raspusta, od Božića do 21. januara, Grand nudi noćenje sa doručkom po ceni od 140 evra po osobi u decembru, dok se cena u januaru i februaru kreće oko 190 evra po osobi. Drugi luksuzni hoteli na Kopaoniku nastupili su sa daleko višim cenama od prethodno navedenih.

ANDERMAT

Švajcarska planina Gemštok, koja se nalazi u oblasti Andermat, popularna je već odavno i tražena ski destinacija za sve one koji skijanje jedva čekaju cele godine.

Cena noćenja sa doručkom u hotelu Radison Blu koji ima 4 zvezdice i to za tročlanu porodicu košta oko 304.000 dinara, dok je šestodnevni ski pas po osobi 273 švajcarska franka. U švajcarskim hotelima sa tri zvezdice, sedmodnevno noćenje sa doručkom za porodicu od 3 člana košta i više, oko 575.000 dinara. U uslugu je uključen standardni hotelski sadržaj, a sve ostalo se doplaćuje.

Ako uporedimo sadržaj za porodicu, cenu smeštaja i šta sve ulazi u cenu, hotel SP Resort Stara planina definitivno je najisplatljivija zimska investicija ove sezone, pokazalo je istraživanje ponuda u ove tri destinacije. Za paket ponudu Kopaoničkog hotela Grand, za noćenje sa doručkom i večerom, velnesom, spa i animatorima za decu, cena za pet dana iznosi oko 100 evra po članu porodice, dok za švajcarski hotel sa 3 zvezdice 6 dana za porodicu, noćenje sa doručkom iznosi 235 evra u proseku. U ove cene nisu uračunati dodatni budžeti za ručak i večeru, ski pas i ostali sadržaji koji se naplaćuju po danu, kao što je škola skijanja za klince ili recimo tura po planini uz iskusnog vodiča.

S druge strane, SP Resort i ove godine odneo je pobedu u ski–ratu ponudom za porodice, gde po članu cena iznosi oko 103 evra, a u cenu je uključen pun pansion, kućni ljubimac, ski pas za decu od 6 do 10 godina, škola skijanja za klince od 4 do 10 godina, bogat program za tinejdžere, velnes i spa, kao i ture po neverovatnim predelima Stare planine.

Međutim, nisu sve porodice u Srbiji u stanju da za zimovanje od 7 dana izdvoje budžet za “polovni automobil”, kako komentarišu građani na Instagramu, a i zimovanje svakako nije obavezno za sve. Oni koji nisu u prilici da decu odvedu na neku od srpskih planina ili da posete Andermat, imaju puno zimskih radosti i u svojim gradovima. Ali, oni koji su vredno skupljali novac tokom cele godine kako bi deci priuštil pun paket zdravlja i dobrog provoda, sigutno će investirati u onu ponudu koja obuhvata najkomfornije i najsadržajnije zimovanje u Srbiji.

PRESSSERBIA.COM

O Dalibor

Proveri takođe

, Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu, Gradski Magazin

Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu

Rešite se bolova, stresa i problema sa spavanjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda …

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin