Paradajz, SAMO UZ OVU CAKU BAŠTOVANA PARADAJZ ĆE VAM RAĐATI SVE DO KASNE JESENI: A plod će biti veći, sočniji i MNOGO UKUSNIJI, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

SAMO UZ OVU CAKU BAŠTOVANA PARADAJZ ĆE VAM RAĐATI SVE DO KASNE JESENI: A plod će biti veći, sočniji i MNOGO UKUSNIJI

Paradajz nam je jedna od omiljenih namirnica tokom toplih letnjih dana, a ukoliko ga gajite kod kuće, obavezno poslušajte sledeći savet iskusnog baštovana!


Stiže nam leto, a i sezona paradajza, bez kojeg salatu ne možemo ni da zamislimo. Osim toga, daje poseban šmek mnogim jelima, te je neizostavan deo ishrane. Sve više ljudi se odlučuje da ga gaji kod kuće, jer je ukus ovog domaćeg voća nezamenljiv! Oni koje žive u stanu, mogu da ga posade u velike saksije, a uz sledeće savete baštovana – plod će biti fenomenalan.

Najbolji saveti baštovana

Naime, smatraju da orezivanje paradajza nije neophodno osim ako ne uzgajate žbunaste sorte, ali je preporučljivio, jer ćete tako omogućiti da rađa plodove tokom cele godine. A oni će biti krupniji, ukusniji i sočniji. Međutim, mnogi ne znaju kako se to radi.

– Ovo je moj paradajz, svesna sam da moram da ga orezujem, ali ne znam odakle da počnem. Koje delove da odsečem, a šta da ostavim. Prvi put uzgajam ovo povrće i potrebna mi je pomoć – napisala je Klara Lamb na svom profilu na Instagramu.

Kako se orezuje?

Dobila je vrlo jednostavnu, a efekasnu smernicu od iskusnog stručnjala za baštovanstvo Džejn Tarner.

– Ako želite da orežete svoj paradajz, najbolje je da uklonite male stabljike koje se pojavljuju između glavnih i bočnih grana. Prošle godine sam prvi put primenila taj trik i imala mnogo bolji prinos i ukusnije plodove – objasnila je.

I dodao na koji način da ukloni te grančice.

– Najbolji način je da uklonite, odnosno orežete višak grana koje se pojavljuju iz glavnog stabla. Na taj način se se povećava njegova snaga. Orezivanje pomaže i bržem sazrevanju paradajza, ali ćete imati i više prostora za sadnju.

Takođe, istakao je još jednu vrlo bitnu stvar.

– Uklonite izdanke koji izbijaju između grana. To su mladi izdanci koji crpe snagu i hranu od glavnog stabla, pa ukoliko ostavite ove zaperke verovatno ćete imati manje plodova – glasio je još jedan od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama.

Izvor: GradskiMagazin/Stil

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu, Gradski Magazin

Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu

Rešite se bolova, stresa i problema sa spavanjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda …

Pravopis, 100 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRAVOPISU KOJE SVI SRBI PRAVE: I najškolovanijim ljudima se dešavaju OVI Propusti!, Gradski Magazin

100 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRAVOPISU KOJE SVI SRBI PRAVE: I najškolovanijim ljudima se dešavaju OVI Propusti!

Obnovite znanje! U doba digitalnih tehnologija, posebno kod mlađih generacija, pravila pravopisa se sve više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin