tekvondoa, Besplatni treninzi tekvondoa ATŠ-u, Gradski Magazin

Besplatni treninzi tekvondoa ATŠ-u

Do kraja marta u Arhitektonsko tehničkoj školi (ATŠ) održavaju se besplatni treninzi tekvondoa. Termini treninga su utorkom i četvrtkom od 20h i subotom od 14h.

Ulaz u salu je iz školskog dvorišta (ne na glavnom ulazu) kod autobske stanice 46. 55. i trolejbusa 22. Trening se sastoji iz kombinacije tekvondoa kao borilačkog sporta – borenja i kondicione pripreme, i tradicionalnog tekvondoa – samoodbrane od naoružanog i nenaoružanog napadača.  Sve fotografije sa treninga, takmičenja i demonstracija su isključivo klupske. Sala u kojoj vežbamo je veličine 300m2.

Treninge vodi Branko Gojković majstor  tekvondoa 4 Dan. Sve dodatne informacije vezane za besplatne treninge možete dobiti na: 063-71-75-449

Više informacija na sajtu kluba: www.partizantkd.com i fejsbuku kluba: Taekwondo klub Partizan.

tekvondoa, Besplatni treninzi tekvondoa ATŠ-u, Gradski Magazin

tekvondoa, Besplatni treninzi tekvondoa ATŠ-u, Gradski Magazin

tekvondoa, Besplatni treninzi tekvondoa ATŠ-u, Gradski Magazin

Istorija:

Korejsko poluostrvo je zbog svog geografskog polozaja oduvek bilo izazov za svoje susede, tako da se zbog odbrambenih i međusobnih ratova triju korejskih kraljevina javila potreba za organizovanim vežbanjem. Prvi tragovi o borilačkim veštinama na tlu korejskog poluostrva potiču iz III god. p.n.e., gde su predstavljena dva Kraljeva vojnika u borbenim stavovima i gardu sličnim današnjoj TKD tehnici. Istorijsko nalazište iz doba Šila (Silla) dinastije 57. god. p.n.e. – 935 god. n.e., u gradu Kjongju (Kyongju), prikazuje dva kamena borca okrenuta jedan prema drugom, i gde se po njihovim ojačanim udarnim površinama, zaključuje da su bili podvrgnuti dugotrajnim, organizovanim i sistematskim treninzima. Najpoznatija škola borenja iz doba Šila dinastije, bila je Hvarang (Hwarang) škola, čiji su učenici – vojnici, bili pripadnici najuglednijih plemićkih porodica.

Glavni deo treninga se sastojao iz vežbanja tadašnjih borilačkih veština tekjon-a (taekyon) i su bak-a (soo – bak), čiji su osnov činile nožne tehnike, a izučavale su se i veštine borenja hladnim oružijem (mačem, kopljem, lukom i strelom). Hrabrost, istrajnost, moral i čestitost mladih ratnika Hvarang skole, jačana je i osvajanjem vrhova planina, plivanjem u hladnim divljim vodama, ali i kroz umetnost pisanjem pesama i slikarstvom, tako da je svaki Hvarang borac bio kompletna ličnost koja je ostvarila harmoniju duha i tela. Mnogi učenici – borci, poginuli su u ratovima, a smrt borca Kvan Čonga (Kwan Chong) ušla je u legendu.

Naime, u toku jedne bitke zarobljen je od protivničke strane, i obzirom na svoje plemićko visoko poreklo, izveden je pred samog komandanta suparničke vojske. “Mladi Hvarang borac,uspio je golim rukama ubiti svoja dva čuvara i KRUŽNIM UDARCEM PETE U OKRETU IZ SKOKA ubiti glavnokomandujućeg generala KOJI SE NALAZIO NA KONjU, prije nego što su njega samog ubili ostali vojnici.” 1 T. Nobilo ”Taekwondo”, Beograd, 1987. str. 15 Zbog izumiranja ovih veština tokom narednih vekova, dugo se mislilo da su ovaj kao i drugi slični podvizi Hvarang boraca samo preterivanja. Revitalizacijom tehnika došlo se do saznanja, da je pomenuti borac upotrebio tehniku koja se danas redovno koristi u borbi, ali je znatno bezopasnija, jer se udarac izvodi tabanom stopala, a borci nose zaštitne kacige. Sličnost tehnika tradicionalnih korejskih borilačkih veština, i modernog tekvondoa je velika, i najeća zasluga za rekonstrukciju i sistematizaciju tehnika, pripada njegovom osnivaču – Generalu južnokorejske vojske Čoi Hong Hi – ju (Choi Hong Hi), koji je uz pomoć stručnjaka za borenje, istoričara, filozofa i prevodioca, obnovio stare korejske veštine, dodao niz novih tehnika i dao novo ime “Tekvondo”. Godine 1955. tekvondo je priznat od korejskih vlasti i uveden je u vojnu i u policijsku obuku. Vremenom se osnivaju nacionalne i kontinentalne federacije, a 1973. god. stvorena je i Svetska Tekvondo Federacija (WTF).

Na zasedanju u Moskvi 1980. god. tekvondo je je priznat od strane MOK-a, na OI 1988. i 1992. bio je demonstracioni sport, a od OI u Sidneju postaje uz džudo, jedini punopravni azijski borilački sport zastupljen u programu OI.

Moderni tekvondo sastoji se iz:

– Vežbi za razvoj opštih psiho-fizičkih sposobnosti – gipkosti, brzine, agilnosti, izdržljivosti, koordinacije, sile, eksplozivne i brzinske snage – Ručnih i nožnih tehnika blokiranja i udaranja – Obaveznih sastava – formi – Učvršćivanja udarnih površina, testova snage (razbijanje čvrstih predmeta) – Realne samoodbrane od jednog ili više napadača sa ili bez oružja – Sistema sparinga, sportske borbe sa zaštitnom opremom – Mentalnog treninga vizualizacije i imaginacije Sportski tekvondo moderni tekvondo moderni tekvondo Kao i u većini drugih sportova. bilo da su u oni borilački ili sportske igre, pre 30 godina najčešće bi pobeđivao ko je tehnički superiorniji i okretniji. Početkom ’70 – tih godina prošlog veka, u sportskoj tekvondo borbi je došlo do izmene takmičarskih pravila, naime sa polukontaktnog, prešlo se na sistem borbe punog kontakta. To je prouzrokovalo ogromnu promenu u načinu pripreme vrhunskih boraca, tehnike su počele da se izvode brže i jače, a akcenat je bačen na udarce zadnjom nogom, s obzirom da je za poen morao da se zadovolji uslov “dovoljne snage“, to jest da zaustavi ili protrese protivnika. Najbitniji segment fizičke pripreme u tekvondou, pored razvoja ostalih funkcionalnih karakteristika, pripada razvoju eksplozivne snage, zbog dinamike i brzine koju nameće borba, jer moramo biti dovoljno brzi i da udarimo, ali i da se sklonimo od napada. U poslednjih 10-15 godina, nastao je veliki broj kvalitativnih promena u sistemu selekcije i pripreme budućih takmičara. Preciznije se doziraju trenažna opterećenja, prave višegodišnji planovi koji za cilj imaju adaptiranje sportiste na sve teže treninge i takmičenja. Za rešavanje ovih problema, koriste se znanja iz drugih nauka, kao što su: fiziologija, biomehanika, psihologija i sociologija. Sportski tekvondo, spada u grupu acikličnih borilačkih sportova, u kome se poeni stiču nožnim i ređe ručnim tehnikama . Trajanje borbe je 3 x 2 min. sa pauzom od 1 min. između rundi.

Važeći poeni:

jedan (1) poen za udarac nogom i rukom u štitnik za telo dva (2) poena za udarac nogom u štitnik za telo iz okreta tri (3) poena za udarac nogom u glavu četiri (4) poena za udarac nogom u glavu iz okreta Udarac rukom u glavu nije dozvoljen i kažnjava se.

Nevažeći poeni:

kada takmičar izvede napad za koji se inače dodeljuje poen, ali pritom koristi zabranjene radnje – u tom slučaju se ti poeni poništavaju Pokreti u sportskom tekvondou sastoje se iz: – nožnih i ručnih blokada – nožnih i ručnih udaraca – fintiranja – eskivaža – kretanja u gardu – pravolinijskih kretanja – bočnih kretanja – kružnih kretanja Faktori uspeha u tekvondou: – psihoška priprema omogućava ulazak u borbu bez straha i sputanih pokreta – motivacija omogućava brz oporavak posle poraza i želju za treningom – aerobni kapacitet omogućava brz oporavak na treningu i takmičenjima – anaerobni kapacitet omogućava visok intenzitet treninga i borbe – dužina donjih ekstremiteta omogićavaju izvođenje tehnika sa veće distance – eksplozivna snaga omogućava brze i snažne udarce, brze promene kretanja – gipkost omogućava efikasno izvođenje tehnike – brzina omogućava promene pravca, reakcije, fintiranja i brzinu tehnika – ravnoteža omogućava uspostavljanje ravnoteže i promene smera kretanja – koodinacija omogućava pokrete i radnje adekvatne motoričkom zadatku – tehnička priprema omogućava automatsko izvođenje tehničkih elemenata – taktička priprema omogućava pronalaženje rešenja za probleme taktičke situacije

Zaštita u Tekvondou: Vežbači tekvondoa su pored vrhunskih nožnih tehnika, prepoznatljivi i po opremi koju nose. Štitnik za trup i kaciga se nose preko, a štitnici za podlaktice i podkolenice i genitalije ispod tekvondo odeće. Oprema je napravljena od materijala male težine, ali pruža punu zaštitu vežbačima i takmičarima, čime je ispunjen jedan od uslova za punopravno članstvo u porodici olimpijskih sportova

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Unutar Samsung inovacije ultra tankog stakla, Gradski Magazin

Unutar Samsung inovacije ultra tankog stakla

Galaxy sklopivi uređaji ponovo podsećaju na ono što je moguće sa jedinstvenim iskustvima i interakcijama …

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin