3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!, Gradski Magazin

3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!

Udruženje “3,2,1 Srbija!” kroz istoimeni projekat od nacionalnog značaja predstaviće u narednom periodu kulturnu baštinu naše zemlje kroz referentne kulturne ustanove u Evropi i svetu.


Visoka delegacija udruženja održaće u februaru inicijalni sastanak sa predstavnicima organizacije “Be culture” iz Brisela, sa čijim internacionalnim partnerima ćemo predstaviti našu kulturnu baštinu u Parizu, Berlinu, Londonu, Amterdamu i Milanu, kaže Maja Zelenović, direktorka komunikacija udruženja “3,2,1-Srbija!”.

3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!, Gradski Magazin

-U našem fokusu trenutno je grad Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine. Uz svesrdno zalaganje gradonačelnika Miluna Todorovića i brojnih državnih institucija, prvenstveno našeg predsednika Aleksandra Vučića, pokrenuti su veličanstveni projekti koji će predstaviti naše kulturno blago svetu i krajnje je vreme da se kroz prizmu kulture promovišemo van granica naše zemlje na pravi način. Niz referentnih kulturnih manifestacija u svetu poslužiće nam kao sjajna platforma da promovišemo naše kulturne i turističke kapacitete i upravo tu mogućnost ćemo da iskoristimo u peiodu pred nama.
Projekat “Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine” sinoć je i zvanično pokrenut izložbom “Kolekcija kao ogledalo”. Izložbu su otvorili upravnica Galerije Matice srpske Dr Tijana Palkovljević Bugarski, gradonačelnik Grada Čačka Milun Todorović i direktor Galerije “Nadežda Petrović” Branko Ćalović. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)

Кroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.

Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

321 Srbija

O Dalibor

Proveri takođe

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin