321 Srbija, 3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!, Gradski Magazin

3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!

Udruženje “3,2,1 Srbija!” kroz istoimeni projekat od nacionalnog značaja predstaviće u narednom periodu kulturnu baštinu naše zemlje kroz referentne kulturne ustanove u Evropi i svetu.


Visoka delegacija udruženja održaće u februaru inicijalni sastanak sa predstavnicima organizacije “Be culture” iz Brisela, sa čijim internacionalnim partnerima ćemo predstaviti našu kulturnu baštinu u Parizu, Berlinu, Londonu, Amterdamu i Milanu, kaže Maja Zelenović, direktorka komunikacija udruženja “3,2,1-Srbija!”.

321 Srbija, 3,2,1-Srbija: Kulturnu baštinu Čačka upoznaće ceo svet!, Gradski Magazin

-U našem fokusu trenutno je grad Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine. Uz svesrdno zalaganje gradonačelnika Miluna Todorovića i brojnih državnih institucija, prvenstveno našeg predsednika Aleksandra Vučića, pokrenuti su veličanstveni projekti koji će predstaviti naše kulturno blago svetu i krajnje je vreme da se kroz prizmu kulture promovišemo van granica naše zemlje na pravi način. Niz referentnih kulturnih manifestacija u svetu poslužiće nam kao sjajna platforma da promovišemo naše kulturne i turističke kapacitete i upravo tu mogućnost ćemo da iskoristimo u peiodu pred nama.
Projekat “Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine” sinoć je i zvanično pokrenut izložbom “Kolekcija kao ogledalo”. Izložbu su otvorili upravnica Galerije Matice srpske Dr Tijana Palkovljević Bugarski, gradonačelnik Grada Čačka Milun Todorović i direktor Galerije “Nadežda Petrović” Branko Ćalović. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)

Кroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.

Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

321 Srbija

O Dalibor

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin