BDF: Nemačka plesna kompanija Visbaden – Darmštat, Gradski Magazin

BDF: Nemačka plesna kompanija Visbaden – Darmštat

12. Beogradski festival igre (BDF) napreduje u punom sjaju. Publika sa oduševljenjem pozdravlja plesače ovacijama iz noći u noć.

PESME/ LIEDGUT

U tradiciji Vilijama Forsajta, američki koreograf Ričard Sigal ističe se kao majstor preplitanja koreografije, izvedbe i nauke. U “Pesmama”, Sigal kreira udruženi umetnički napon sazdan od elektronske muzike, savremene pozorišne rasvete i perfektne tehnike umetničke igre. Anahron, ironičan, ali istovremeno i pristup pun poštovanja prema nasleđu klasične igre, vidljiv je u ovom delu.

Osnivač i umetnički direktor njujorške Pekare, interdisciplinarne platforme za istraživanja i produkciju pozorišnih i plesnih predstava, Ričard Sigal je zavredeoo međunarodnu pažnju zbog mnoštva radova, koji uključuju predstave , projekte novih medija, radionice, publikacije. Rad sa muzikom na sceni, vodio ga je u saradnju sa zanimljivim muzičarima, a rad sa vodećim dizajnerima i arhitektama, omogućio mu je umetničke avanture koje uključuju instalacije na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Sigal je stipendista MekDauvelove kolonije i počasni član Benoit de la Danse Boljšoj teatra.

BDF: Nemačka plesna kompanija Visbaden – Darmštat, Gradski Magazin

LEVO DESNO LEVO DESNO/ LEFT RIGHT LEFT RIGHT

“Levo Desno Levo Desno” je komad koji se vrti oko koncentracije, vremena, ritma. To je studija Ljudskih pokreta postavljena na nesvakidašnji način, kroz korišćenje 16 hodalica, pozorišnog zanata i modernog zvuka. Postavka je originalno rađena za NDT II, i premijerno prikazana 2012. godine. Kasnije je uživo prenešena u 400 bioskopa, nastavljajući da gostuje po Evropi i Aziji. Video koji je Aleksandar Ekman osmislio za balet Vizbaden-Darmštat, uključuje oba grada u kojima deluje ova baletska kompanija. Igrači napuštaju scenu i baletske sale, osvajajući javne prostore i povezujući dva grada…

Aleksandar Ekman je rodjen u Stokholmu, 1984. godine, a danas je najtraženiji koreograf u svetu. Njegovi naslovi već su na repertoaru mnogih renomiranih baletskih kuća poput Kulberg baleta, Geteborg baleta, plesne kompanije Islanda, Baleta iz Berna, Plesne kompanije Ceder lake, Kraljevskog švedskog baleta, Nacionalnog baleta Norveške… Njegova najnovija kreacija za NDT II je “Levo Desno Levo Desno” koja je osvojila kritiku.

Mogu vam reći da sam izuzetno srećan što ove godine imamo jednu izvanrednu Nemačku kompaniju koja učestvuje na 12. Beogradskom festivalu igre. Hteo bih da napomenem da se ovde radi o jednoj novoj sistematizaciji u Nemačkoj koja spaja baletsko-operske kuće. Poznato je to da mi u Nemačkoj imamo puno baletskih kompanija, ali ova je zaista najbolja- Nj. E. Heinz Wihelm, ambasador Nemačke.

O POČETKU/ ABOUT THE BEGINNING

Tim Plegge je rođen u Berlinu. Kao igrač se usavršavao u Holandiji, Francuskoj, kao i u Nemačkoj, U Školi Hamburg baleta pod vođstvom Džona Nojmajera. Radio je kao profesionalni igrač , izučavao koreografiju i diplomirao sa uspehom na belinskoj Visokoj školi za scenske umetnosti “Ernst Buš”. Nakon toga je postao  asistent koreografa, i sarađivao sa Helenom Valdman i Kristijanom Špukom.

Veoma smo srećni što imamo priliku da budemo ovde. Doveli smo sve naše igrače kojih ima 28. Zapravo, ideja same kompanije jeste da se pokaže različitost današnje igre i zato smo jako dugo razgovarali o svemu tome što ćemo prikazati na ovom festivalu. Uveren sam u to da smo se opredelili za najbolje i da ćete uzivati- Tim Plegge, koreografija; dizajn svetla.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Raznolikost nogara za upotpunjen prostor, Gradski Magazin

Raznolikost nogara za upotpunjen prostor

Elegancija u enterijeru je često skrivena u detaljima, a suptilnu eleganciju na najbolji način u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin