Sedišta, KAKO ZIMI VEZIVATI DETE U AUTOSEDIŠTU, Gradski Magazin
Foto: BeSAFE/MIKROEDRA PR

KAKO ZIMI VEZIVATI DETE U AUTOSEDIŠTU

Naše malene smo ovih dana ušuškali u zimske jakne i skafandere, a često možemo primetiti da roditelji prevoze svoju decu u njima.


Ali, da li ste znali da sigurnosni pojasevi u autu ne mogu biti pravilno pričvršćeni ukoliko dete ima na sebi deblju jaknu?

U slučaju nesreće, ili samo naglog kočenja vazduh u zimskoj jakni će se istisnuti. Tako nastaje mnogo više mesta za pokret dečijeg tela nego što je predviđeno i prihvatljivo iz aspekta sigurnosti Vašeg deteta tokom vožnje. Preporuka je da oslobodite dete jakne tokom vožnje u dečijem autosedištu. Ako mislite da će vašem detetu biti hladno, preporučuje se korišćenje dodataka za zimu koji su testirani sa autosedištem koje koristite. Oni su udobni, ali najvažnije je da su i sigurni za vaše dete.

Šta možete učiniti da Vašem detetu zimi, tokom kraće vožnje, ne bude hladno?

Unesite dete u već zagrejana kola i oslobodite ga jaknice ili skafandera

Koristite namenske i testirane dodatke za zimu za vaše autosedište

Obucite detetu pončo ili pelerinu čiji zadnji deo možete prebaciti preko naslona autosedišta

Isecite otvor za glavu na fils ćebencentu koje takođe možete prebaciti preko zavezanog deteta, ali i preko autosedišta

Nakon vezivanja deteta u autosedištu, možete ga prekriti jaknicom ili navući jaknicu „naopačke“ tako da mu leđa jakne budu preko grudi

Zagrejte dečije autosedište termoforom ili bocom tople vode 10-15 minuta pre neg što unesete dete. Naravno, bocu ili termofor sklonite sa sedišta kada dete postavljate u isto.

Kako je ponuda dečijih autosedišta izuzetno velika i mnogi roditelji se izgube u odabiru onog koji je idealan za njihovo dete, važno je istaći i najbitnije segmente kod odabira autosedišta. Za početak, najvažnije je da autosedište ima odgovarajuće ateste (noviji i-Size ili stari ECE R44 04 sertifikat), zatim da autosedište nije bilo u sudaru i da se kupuje iz pouzdanog izvora. BeSafe ne preporučuje nabavku korišćenih autosedišta, jer su neka sedišta potencijalno oštećene sudarom ili nepravilnim korišćenjem, a ta oštećenja često ne moraju biti vidljiva na prvi pogled.

Važno je svakako da autosedište odgovara veličini, težini i uzrastu deteta, kao i da odgovara vozilu u koje će biti postavljeno. Izrazito je važno autosedište pre kupovine postaviti u automobil i isprobati postavljanje i to na način na koji će biti korišćeno. Dakle, ako se autosedište može postaviti u oba smera, potrebno je isprobati postavljanje u oba smera, kako ne bi došlo do iznenađenja ako roditelji požele promeniti smer vožnje.

Pre kupovine autosedišta potrebno je informisati se o sigurnosti dece i autosedišta, a možete proučiti rezultate testiranja koja sprovode udruženja potrošača, savezi automobilskih klubova, mediji ili Agencija za bezbednost saobraćaja kod nas. Najstrože međunarodno testiranje je Plus Test. Plus Test je jedini test koji meri opterećenje na vrat testne lutke koje se javlja tokom sudara. Razmišljanje koje je u osnovi Plus Testa je da ni jedno dete koje se vozi u autosedištu koje je položilo Plus Test ne bude životno ugroženo ili teško povređeno u slučaju sudara.

Sigurnost deteta je odgovornost roditelja. Zato je pri postavljanju autosedišta i deteta u isto potrebno pažljivo proučiti uputstva proizvođača i pratiti ih doslovno, a ne pokušavati preskakati korake ili ih improvizovati.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin