Irena Vujović, Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji, Gradski Magazin
Foto: MZŽS

Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je Srbija potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja, a osnov za to je i tranzicija sa linearne na cirkularnu ekonomiju, koja će doneti ogroman benefit za životnu sredinu i društvo u celini.


Vujović na završnoj konferenciji „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva“ koja je održana u Privrednoj komori Srbije, istakla da je trenutno u izradi Program za cirkularnu ekonomiju sa akcionim planom za period 2022-2024, kako bi se definisao strateški okvir za cirkularnu ekonomiju.

Irena Vujović, Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji, Gradski Magazin
Foto: MZŽS

– Izrada ovog strateškog dokumenta je poverena Tehnološko-metalurškom fakultetu, a usvajanje dokumenta predviđeno je za prvi kvartal 2022. godine. U fokusu programa biće podrška privredi u primeni modela cirkularne ekonomije, podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacija i saradnje biznis i naučno-istraživačkog sektora. Cirkularni model će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste, a važan je stub i u Zelenoj agendi, čija je Srbija potpisnica i čijim ciljevima smo posvećeni – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, što joj daje lidersku poziciju u okruženju.

Irena Vujović, Vujović: Posvećeni smo ideji održivog razvoja i zelenoj tranziciji, Gradski Magazin
Foto: MZŽS

– Mapa daje smernice kako bi se privredi omogućio prelazak sa linearnog na cirkularni model, čime se postiže razvoj stabilne, konkurentne ekonomije, uz odgovoran odnos prema životnoj sredini. U ovom velikom poslu, znače nam iskustva naših partnera Norveške, Finske, Švedske i Danske, koje su lideri kada je reč o zelenoj tranziciji. Sprovođenjem zelene tranzicije, Srbija ispunjava ciljeve UN Agende 2030, a na taj način se doprinosi i smanjenju klimatskih promena u skladu sa Pariskim sporazumom – rekla je Vujović.

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma, Gradski Magazin

Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma

Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma, koji je otvoren do 15. aprila …

, Privredna komora pokrenula posebnu podršku mamama preduzetnicama! Direktorka Simanić: “Majke su stub porodice, a porodica stub države”, Gradski Magazin

Privredna komora pokrenula posebnu podršku mamama preduzetnicama! Direktorka Simanić: “Majke su stub porodice, a porodica stub države”

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije najavila je posebnu podršku mamama preduzetnicama. Naime u Privrednoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin