, Elektronske cigarete “na dohvat ruke” deci u maloprodaji, Gradski Magazin

Elektronske cigarete “na dohvat ruke” deci u maloprodaji

, Elektronske cigarete “na dohvat ruke” deci u maloprodaji, Gradski MagazinElektronske cigarete su nedopustivo lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama je veoma retka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađim od 18 godina i daje pravo prodavcu da zatraži lični dokument sa slikom. 

Ovo je pokazalo istraživanje koje je Udruženje „Roditelj“ sprovelo širom Srbije u periodu od 5. do 20. septembra ove godine. Najveći broj ispitanika saglasan je da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima, da mogu da ih nabave u lokalnim marketima i kioscima i to bez provere starosti kupca. Čak 83,3% dece tvrdi da „do elektronskih cigareta dolaze lako“ i da ih „prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina“. Samo 16,7% kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70%), dok preostalih 30% njih nema saznanje o tome. Indikativno je da čak 78% roditelja tvrdi da njihova deca ne koristi elektronske cigarete. Sa druge strane, kada su pitani da li prijatelji od njihove dece „vejpuju“, 46% roditelja je to potvrdilo.

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju “vape”, to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi “na odmoru” i “vikendom, u slobodno vreme”. Čak 81,3% ispitanika ankete zna šta je “vape”, dok 18,8 % njih je čulo, ali ne zna šta je. Veći deo ispitanika, njih 62,5% se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 % konzumenti istih.

Čak 63% roditelja je razgovaralo sa decom o tome, dok 32% nije. Stoga 95% roditelja smatra da bi trebalo više da se razgovara o ovome, a 1% njih smatra da za time nema potrebe, dok 1% kaže da tema elektronskih cigareta uopšte nije važna. Ono u čemu su gotovo svi ispitanici bili saglasni (99% njih) jeste da bi prodaja ovih proizvoda morala biti zabranjena maloletnicima. Jedan posto roditelja nema stav o tome.

Imajući u vidu sve navedeno, Udruženje „Roditelj“ smatra da bi u narednom periodu trebalo sprovesti niz aktivnosti koje će biti, pre svega, usmerene na podizanje svesti o ovom problemu, kao i na podizanje stepena formalne i adekvatne informisanosti, ali i konkretnih koraka u pravcu  zaštite maloletnika. Ovde se pre svega misli na to da se u rešavanje ovog pitanja moraju uključiti nadležne institucije, predstavnici školskog sistema, vršnjački edukatori i slično, uz saradnju proizvođača, uvoznika i prodavaca elektronskih cigareta, te dodatnu edukaciju trgovaca o zakonskim i etičkim obavezama prilikom prodaje ovakvih proizvoda. Stoga, poseban segment komunikacije i saradnje treba da bude usmeren na trgovinske lance i maloprodajne trgovce, kao i državne institucije, odnosno nadležna ministarstva Vlade Republike Srbije (Ministarstvo trgovine, Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete) koji su nosioci adekvatnih postojećih i budućih pravnih rešenja, kako u kreiranju, tako i u sprovođenju zaštite maloletnika i uspostavljanja dobre prakse.

Istraživanje je sprovedeno među roditeljima starijih maloletnih lica, kao i među starijim maloletnicima (uzrasta 13 – 17 godina) i obuhvatilo je više opština sa teritorije Beograda, kao i sa teritorije Vojvodine, Šumadije, Zapadne i Istočne Srbije.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin