Kafa- užitak za nepce, Gradski Magazin

Kafa- užitak za nepce

Gastro vodič: Kafa- užitak za nepce

Ukus i aroma čine kafu drugim najtraženijim proizvodom na svetu, odmah nakon nafte. Iako bi mnogi tako pomislili, kofein nije jedini razlog zašto je kafa tako popularna. Da jeste, verovatno ne bismo ni pili kafu, već bi postojale svojevrsne tablete kofeina. Danas je priprema kafe veoma laka i jednostavna, zahvaljujući instant kafi, koja se priprema prelivanjem vrućom vodom i ne ostavlja talog u šolji. Međutim, kafa je bila popularna i pre te „lakoće“ u pripremi, a tajna je u aromi.

Aroma pržene kafe, koja je rezultat oslobađanja ulja i karamelizacije saharoze tokom prženja, može da bude veoma zavodljiva. Ističe se intenzitetom i lako nadilazi druge privlačne mirise. Dovoljno je jaka da privuče potpunu pažnju čula. Prema mnogim studijama, instant kafa deluje kao „okidač“ intenzivnog užitka, kao i osećaja budnosti.

Nauka zna dovoljno, ali ipak ne i sve u vezi sa privlačnošću kafe. Hiljade sastojaka su identifikovane, ali jedno je otkriti nešto, a drugo shvatiti kako funkcioniše taj kompleksni sastav elemenata koje ima kafa.

kafa, Kafa- užitak za nepce, Gradski Magazin

Deo odgovora sigurno leži u gastronomiji. Kada pripremaju novo jelo, profesionalni kuvari oslanjaju se na osnovnu sposobnost nepceta da razlikuje slatko, slano, gorko i kiselo. Kulinarski izazov je da se svi ovi ukusi „uhvate“ u isto vreme. Taj „kulinarski“ princip koji se primenjuje i u proizvodnji kafe može da bude objašnjenje privlačnosti kafine arome. Njena kompleksnost rezultat je upravo balansiranosti ukusa i aroma.

Iako isprva ne zvuči tačno, kiselost je jedan od ključnih kvaliteta ukusa kafe, zajedno sa punoćom i aromom. Reč je o pozitivnim osobinama koje ne bi trebalo mešati sa neprijatnom kiselošću ili gorčinom. Kiselost je oštar i prijatan ukus koji se oseća kao „golicajući“ sa obe strane jezika. Možete je takođe definisati kao oštrinu, uzbudljivost, živost ili vedrinu.

Koju količinu kiselosti bi vaša instant kafa trebalo da ima? To je pitanje ličnog ukusa, ali većina ljudi je saglasna da bi bez dovoljno kiselosti kafa bila bezukusna. Kiselost kafe zavisi od mnogih činilaca, među koje spadaju poreklo, vrsta biljke, način prženja i pripreme.

Kad je reč o vrstama kafe, prijatna kiselost karakteristična je za Arabika zrna, dok je druga najčešća sorta, Robusta, poznata po punijem ukusu, uz veoma malo kiselosti. NESCAFÉ nastaje kombinovanjem obe najpoznatije svetske sorte kafe te je zahvaljujući procesima koji se koriste u proizvodnji prirodna i bez dodataka. Sušenjem toplim vazduhom dobija se kvalitetna instant kafa u suvim granulama, dok sušenjem hladnim vazduhom nastaju sitni kristali kafe svetlije boje.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!, Gradski Magazin

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST …

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin