nošenje dece, NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU, Gradski Magazin

NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU

Svi sanjamo o tome da imamo mirno i srećno dete. Neki roditelji odlično znaju kako bebe mogu da reaguju plačući predugo ili prečesto, bez obzira na trud i najbolje želje da ih umire.


Prirodno je da kao roditelji imamo potrebu da ih umirimo, jer instiktivno predosaćemo da kada beba/dete plače nešto nije u redu, ili ima neku nezadovoljenu potrebu. I trenutna situacija u kojoj se preporučuje izolacija i boravak u zatvorenom prostoru neminovno će uzrokovati pojačanu potrebu najmlađe, ali i nešto starije dece za bliskošću sa roditeljima, ali i za nošenjem, kao direktnim odgovorom na ovu potrebu.O dobrobiti nošenja za dete puno toga su već rekli brojni stručnjaci, ali i oni koji nošenje ”žive” svaki dan – roditelji.

Nošenje izuzetno dobro deluje na povezanost majke i deteta. Posebno je to slučaj kad je beba još mala i uveliko zavisna od mame. Nošenje omogućava majci da “uhvati” i najmanji znak koji joj pokazuje beba, čija sposobnost komunikacije još nije razvijena. Kada je reč o starijoj deci, nošenje može povećati detetov interes za otkrivanje sveta, jer se deca osećaju bezbednije i imaju više poverenja u okolinu koju su upoznali iz sigurnosti maminog i tatinog zagrljaja. Deca takođe vrlo često proveravaju kako roditelji reaguju na okolinu i traže njihov pogled kako bi prilagodila svoju reakciju. Ako roditelji primete da mogućnost kontakta očima detetu nedostaje, trebaju ga prilikom nošenja okrenuti prema sebi. Pravilo je lako: ako vozite dete u kolicima okrenuto prema napred, tada to možete učiniti i sa ergonomskom nosiljkom – s tim da ćete uz nošenje osećati svoje dete još bližim nego kada je u kolicima.

nošenje dece, NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU, Gradski Magazin

Nošenje sebi možete olakšati odabirom ergonomske nosiljke: takve koja podržava ergonomski položaj u svim načinima nošenja, uključujući nošenje deteta prema napred. Istovremeno nosite svoje dete i imate slobodne ruke za obavljanje drugih poslova. Nosiljka treba biti ergonomska za roditelja i omogućavati udobnost detetu i roditelju. Prilikom odabira nosiljke, proverite da li nosiljka koju kupujete ima odobrenje Hyp Dysplasia Instituta i Organizacije za zdravlje kičme AGR.

Ako je nosiljka zaista ergonomska, onda to znači da je ona ergonomska i za dete i za roditelja. Za dete je važno da nosiljka ima široku bazu tako da njegovi kukovi uvek budu u M položaju, a kičma  podržana. Nosiljka koje je udobna za roditelje, rasporediće težinu deteta na trup, ramena i kukove roditelja. Podstavljeni pojas ili lumbalna podrška i pojastučene naramenice, svakako su nešto na šta treba obratiti pažnju pri kupovini nosiljke. Zapamtite: važno je da se osećate udobno dok nosite svoje dete!

Kad je reč o podražajima, važno je biti umeren i UVEK pratiti reakcije deteta. Naime, podražaji su dobri za dete, ako ga ne naprežu i ne izazivaju nepovoljne reakcije deteta. Stimulaciju možemo uporediti sa puštanjem muzike detetu: muzika pozitivno utiče na dete, ali ako je preglasna, tada može izazvati neželjene reakcije i štetiti detetu. Isto je i sa nošenjem prema napred. 

Važno je i da razbijamo stereotipe o tome da samo mame nose. Tate jednako mogu nositi i biti osetljivi na dete kao i mame. Štaviše, dete uz nošenje od strane oba roditelja može biti bogatije za više iskustava. U poslednje vreme primjećujemo da se starija braća i sestre (ako je razlika u godinama dovoljna) mogu uključiti u brigu za bebu tako da je nose u nosiljci. Ako još nisu toliko veliki, mogu oponašati mamu i tatu tako što koriste nosiljku za lutke ili plišane igračke, što će uticati na njihov dodatni mir i zabaviti ih u zatvorenom prostoru, ili tokom šetnji.

Na kraju važno je upamtiti: vi i vaše dete kreirate svoj jedinstveni način života. Ako budete pratili potrebe i želje svog deteta, ali i svoje, znajte da ste na pravom putu, bez obzira na mitove koji su se uvrežili o nošenju!

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma, Gradski Magazin

Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma

Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj ruralnog turizma, koji je otvoren do 15. aprila …

, Privredna komora pokrenula posebnu podršku mamama preduzetnicama! Direktorka Simanić: “Majke su stub porodice, a porodica stub države”, Gradski Magazin

Privredna komora pokrenula posebnu podršku mamama preduzetnicama! Direktorka Simanić: “Majke su stub porodice, a porodica stub države”

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije najavila je posebnu podršku mamama preduzetnicama. Naime u Privrednoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin